Τα αγαπάς, τα εκτιμάς και θα μπορούσες να τα έχεις όλη την ώρα μαζί σου, αλλά αυτές οι τρίχες τους κοντεύουν να σε τρελάνουν! Ο λόγος για τα αγαπημένα σου κατοικίδια. Αν ήδη έχεις ένα, ξέρεις πόσο ενοχλητικές είναι οι τρίχες ή πόσο εκνευριστικό είναι να θες να πας κάπου και το μαύρο σου μπλουζάκι να είναι γεμάτο από τις τρίχες σκύλου ή γάτας.
Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση. Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον υπάρχουν τρόποι να «επιβιώσεις» των τριχών. Ξεκινώντας από τα βασικά, αν το κατοικίδιό σου δεν κοιμάται στο κρεβάτι σου, τότε το πρόβλημα «περιορίζεται» στο πάτωμα , στα έπιπλα αλλά και στα ρούχα. Αν πάλι, κοιμάται στο κρεβάτι, τότε οι τρίχες είναι παντού και τις αναπνέεις όλη την ώρα.
Ξεκινώντας από το ίδιο το κατοικίδιο, προκειμένου να μη μαδάει τόσο, θα πρέπει να το βουρτσίζεις κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα ανελλιπώς. Θα εκπλαγείς από το πόσο μειώνονται οι τρίχες με το βούρτσισμα. Προμηθεύσου μια καλή βούρτσα για ζώα και χτένισέ το μέχρι να μην βγάζει άλλες τρίχες.
Σε περίπτωση που κοιμάται στο κρεβάτι, τότε προσπάθησε να το περιορίσεις. Μια fleece κουβέρτα λειτουργεί σαν μαγνήτης στις τρίχες. Αγόρασε μερικές και τοποθέτησέ τις στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Προσπάθησε να περιορίσεις τον αγαπημένο σου φίλο μόνο εκεί. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά η έμφαση βρίσκεται στη λέξη «προσπάθησε».
Το ιδανικό πάντως είναι ένα κρεβατάκι σκύλου, το οποίο δεν κοστίζει ακριβά. Μπορείς να του απλώσεις μια fleece κουβέρτα και ο φίλος σου θα έχει την άνεση που του αξίζει. Μπορείς να το βάλεις ακριβώς δίπλα από το κρεβάτι σου αν θες να τον έχεις κοντά σου.
Αφού λοιπόν έχεις τακτοποιήσει αυτά συνεχίζουμε με επιπλέον συμβουλές :
Τρίχες στο σπίτι
Σκούπισμα: Το σκούπισμα αποτελεί βασική λύση κι όχι άδικα. Αν το budget σου στο επιτρέπει, επένδυσε σε μια ηλεκτρική σκούπα που “εξειδικεύεται” σε κατοικίδια, όπως η Siemens VSQ8 Pet Animal Specialist, ή αν θέλεις επαναφορτιζόμενη σκούπα stick μπορείς σου προτείνουμε την Dyson V7 Animal Pro . Μια άλλη ιδιαίτερα καλή λύση είναι μια ρομποτική σκούπα όπως η Miele Ρομπότ Scout RX1, την οποία μπορείς να ρυθμίσεις να σκουπίζει κάθε μέρα και μία φορά την εβδομάδα να κάνεις ένα «γερό» σκούπισμα σφουγγάρισμα.
Πριν το σκούπισμα, ρίξε λίγη σόδα στο χαλί κι άφησέ την περίπου 15 λεπτά. Όχι μόνο θα απορροφήσει τις οσμές, αλλά θα κάνει και πιο εύκολη τη συλλογή των τριχών από τη σκούπα. Αν έχεις μόνο δάπεδο και καθόλου χαλιά, το σκούπισμά του μπορεί εν μέρει να γίνει και με μια πιο απλή σκούπα, αλλά θα πρέπει μετά να το περάσεις με ένα ξεσκονόπανο που μαγνητίζει την σκόνη. Πλέον υπάρχουν διάφορα συστήματα που ενσωματώνουν τα πανάκια σε μια απλή σκούπα.
Αέρας: Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά εξίσου σημαντικό με το σκούπισμα είναι και το φιλτράρισμα του αέρα. Σε αυτό θα βρεις τη λύση με έναν ιονιστή-καθαριστή αέρα. Ένας ιονιστής-καθαριστής αέρα θα σε βοηθήσει γενικά κι όχι μόνο στην περίπτωση του κατοικίδιου. Επιπλέον, χάρη στο φίλτρο HEPA που διαθέτει, μαζεύει τις τρίχες των κατοικίδιων. Προσοχή, να ελέγξεις και να σιγουρευτείς ότι ο ιονιστής αέρος που θα επιλέξεις έρχεται με φίλτρο HEPA. Για να αγοράσεις έναν καλό ιονιστή αέρος δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία και μην ξεχνάς να αλλάζεις τα φίλτρα συχνά.
Κρεβάτι: Ακόμη κι αν το κατοικίδιο σου δεν κοιμάται στο κρεβάτι, οι τρίχες μπορεί να καταλήξουν εκεί για αυτό φρόντισε να αλλάζεις σεντόνια τουλάχιστον κάθε εβδομάδα.
Έπιπλα: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα έπιπλα είναι το κρεβάτι κι ακολουθεί ο καναπές. Αν η σκούπα σου έχει ειδικό εξάρτημα για αυτά, φρόντισε να το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Στα έπιπλα αυτά (που καλύπτονται από κάποιο ύφασμα δηλαδή) μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικές βούρτσες για να αφαιρέσεις τις τρίχες καθώς και κολλητικές ταινίες. Στα pet-shop θα βρεις και ταινίες μεγαλύτερου μεγέθους για έπιπλα.
Άλλοι τρόποι για να απομακρύνεις τρίχες είναι να φορέσεις γάντια για πλύσιμο πιάτω και να περάσεις τα χέρια σου πάνω από τα έπιπλα. Θα διαπιστώσεις ότι τραβάνε τη σκόνη. Παρόμοια δουλειά κάνει κι ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι, όπως κι ένα πανί από μικροΐνες. Σε καναπέδες και πολυθρόνες φρόντισε να βάζεις ριχτάρια, τα οποία είναι οικονομικά και μπορείς να τα αλλάξεις εύκολα.
Τρίχες στα ρούχα
Οι τρίχες στα ρούχα είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα για τους κατόχους κατοικίδιου. Ακόμη κι αν δεν έρχεσαι σε επαφή με το ζώο σου ή φοράς ειδικά ρούχα όταν παίζεις μαζί του, οι τρίχες ίπτανται και στο τέλος καταλήγουν στα ρούχα σου. Ο βασικότερος τρόπος να ξεφορτωθείς τις τρίχες είναι ένα στεγνωτήριο. Μπορεί να μην είχες στο πρόγραμμα να επενδύσεις σε ένα, αλλά θα εκπλαγείς όταν δεις ότι όλα τα ρούχα βγαίνουν πεντακάθαρα και οι τρίχες μαζεύονται στο φίλτρο.
Αν δεν έχεις στεγνωτήριο και δεν θέλεις να αγοράσεις ένα, θα πρέπει να «συμβιβαστείς» με τις κλασσικές λύσεις, με πιο διαδεδομένη αυτή των κολλητικών ταινιών. Οι ταινίες αυτές μαζεύουν τρίχες και σκόνη και χρησιμεύουν για ένα γρήγορο καθάρισμα. Φρόντισε να τις έχεις παντού και σε μέρη-κλειδιά, για παράδειγμα, δίπλα από την ντουλάπα, δίπλα από τον καλόγερο και δίπλα από την πόρτα, ώστε εσύ και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού να τις βρίσκουν άμεσα χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο.
Όπως και για τα έπιπλα, ισχύει το ίδιο και για τα ρούχα. Τα γάντια, ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι και οι ειδικές βούρτσες επίσης βοηθάνε. Επιπλέον, φρόντισε να μην έχεις τα ρούχα εκτεθειμένα. Αν δηλαδή γίνεται να το αποφύγεις, ακόμη και στην είσοδο, προτίμησε αντί για καλόγερο κάποιο έπιπλο εισόδου που κλείνει.
Τέλος, προσπάθησε να μην πλύνεις τα ρούχα με τις τρίχες αλλά να τις αφαιρέσεις πριν το τοποθετήσεις στο πλυντήριο. Αν ξεχαστείς και πλύνεις κάποιο ρούχο που έχει ήδη τρίχες, απλά θα μεταφέρεις και το πρόβλημα στα υπόλοιπα ρούχα και θα βγουν όλα με τρίχες. Δυστυχώς, το πλύσιμο από μόνο του (αν δεν υπάρχει στεγνωτήριο) δεν είναι η λύση.
Τρίχες στο αυτοκίνητο
Αν μετακινείσαι πολύ με το αυτοκίνητο και το κατοικίδιό σου, ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις κι εκεί τις τρίχες είναι να στρώνεις ένα ειδικό κάλυμμα και το κατοικίδιό σου να ταξιδεύει μέσα στο ειδικό κλουβάκι. Αν πάλι δεν θέλεις να το κλείσεις μέσα σε κλουβάκι, τότε είναι απαραίτητο να έχεις ένα κάλυμμα, το οποίο θα μαζεύει τις τρίχες.
Τρίχες στο ίδιο το κατοικίδιο
Φυσικά το κατοικίδιο θα έχει τρίχες κι όπως ειπώθηκε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Μπορούμε όμως να το πηγαίνουμε συχνά στο κομμωτήριο, αν πρόκειται για σκύλο, για μία περιποίηση. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις ένα trimmer για να κόβεις τις τρίχες των σκύλων σου όταν γίνονται περιττές. Για παράδειγμα, πολλά σκυλάκια αρχίζουν να έχουν περιττές τρίχες στα πόδια, στις πατούσες, στα αυτιά και στην ουρά, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες, αλλά δεν φεύγουν στο βούρτσισμα. Ένα trimmer είναι οικονομικό και θα δυναμώσει και τις τρίχες του μικρού σου φίλου.
Βούρτσες: Όπως αναφέρθηκε, το βούρτσισμα είναι η μισή αρχή. Όμως, κάθε κατοικίδιο έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις και την αντίστοιχη βούρτσα. Για παράδειγμα, πολλές φορές μπορεί το κατοικίδιό σου να κάνει κόμπους κι ας το προσέχεις. Για αυτόν τον σκοπό χρειάζεσαι μια βούρτσα – ξυράφι, ενώ για καθημερινή χρήση αν το τρίχωμα του σκύλου σου είναι πυκνό, προτίμησε μια βούρτσα με τρίχες από ατσάλι. Επίσης, πρόσεξε αν η βούρτσα που θα πάρεις είναι για σκύλο ή για γάτα. Κάθε ζώο έχει διαφορετικές ανάγκες και μερικά έχουν «διπλό» τρίχωμα και χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Δεν είναι απαραίτητο λοιπόν ότι η βούρτσα που έκανε θαύματα στο γάτο της φίλης σου θα κάνει και στο pug σου.
Επιπλέον, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, υπάρχουν κατοικίδια που τους αρέσει να τα σκουπίζουν με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας. Αν το κατοικίδιό σου ανήκει στη «γενναία» αυτή κατηγορία, τότε προσπάθησέ το, αλλά αν δεν είσαι σίγουρος μην το προσπαθήσεις γιατί, μάλλον, θα τρομάξει.
Λούσιμο: Από μόνο του το σαμπουάν δεν βοηθά στο να απομακρύνεις τις τρίχες, αλλά ένα καλό λούσιμο σίγουρα βοηθά. Υπάρχουν ειδικές βούρτσες που διανέμουν το σαμπουάν ενώ κάνουν μασάζ κι αφαιρούν ταυτόχρονα τις περιττές τρίχες. Προσπάθησε να κάνεις το κατοικίδιό σου μπάνιο όσο συχνότερα γίνεται ανάλογα με τη ράτσα.
Φαγητό: Αν και δεν αποτελεί το νούμερο 1 παράγοντα, εντούτοις αρκετοί κάτοχοι κατοικίδιων ζώων έχουν δηλώσει ότι είδαν διαφορά αντικαθιστώντας την τροφή του σκύλου τους με κάποια πιο ποιοτική και δίνοντάς τους αντίστοιχα συμπληρώματα βιταμινών.
Αν και φαίνονται πολλά, εντούτοις, αν αφιερώνεις ένα δεκάλεπτο τη μέρα στο βούρτσισμα του κατοικίδιού σου και στο σκούπισμα θα δεις ότι όταν θα έρθει η ώρα της γενικής καθαριότητας θα έχεις να κάνεις λιγότερα, ενώ θα δεις και τις τριχόμπαλες να μειώνονται. Επιπλέον, τα περισσότερα κατοικίδια αγαπάνε το βούρτσισμα, οπότε δες το σαν έναν άλλον τρόπο να περάσεις χρόνο μαζί του.