Ακόμη κι αν δεν μαγειρεύεις συχνά, σίγουρα θα ξέρεις πως πολλές συνταγές και υλικά δεν κάνουν το χώρο να «πλημμυρίζει» από ευωδιαστές μυρωδιές. Ακόμη χειρότερα, το μαγείρεμα είναι… ανθυγιεινό για τα ντουλάπια και τους τοίχους της κουζίνας λόγω των υδρατμών και της θερμότητας που παράγονται όσο μαγειρεύεται το φαγητό, αλλά και λόγω των σταγονιδίων λίπους που εκτινάσσονται από το σκεύος.
Αν και τα παραπάνω εξηγούν γιατί ο απορροφητήρας έχει γίνει πλέον απαραίτητο αξεσουάρ κάθε κουζίνας, το «αντίτιμο» είναι πως έχει προστεθεί στο μαγείρεμα μία ακόμη πηγή κατανάλωσης ρεύματος. Έτσι, αν πρόκειται ν’ αγοράσεις απορροφητήρα, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα μοντέλο που από τη μια μεριά θα καταφέρνει να διατηρεί καθαρό τον αέρα στην κουζίνα, ενώ από την άλλη θα έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.
Γι’ αυτό το σκοπό, πολύτιμος οδηγός είναι η ενεργειακή ετικέτα, που από τον Ιανουάριο του 2015 πρέπει να συνοδεύει το κάθε μοντέλο. Από τις πληροφορίες που θα βρεις κωδικοποιημένες σε αυτό το «ταμπελάκι», θα έχεις μία πλήρη εικόνα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του απορροφητήρα που σ’ ενδιαφέρει – από την αποτελεσματικότητά του στην απομάκρυνση των οσμών και των υδρατμών, μέχρι την ενεργειακή του κατανάλωση και το θόρυβο που προκαλεί όταν λειτουργεί.
Για να διαβάσεις την ενεργειακή ετικέτα, το πρώτο που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι πως θα βρεις δύο παραλλαγές της στα μοντέλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η μοναδική τους διαφορά είναι η κλίμακα των ενεργειακών κλάσεων (ΙΙΙ), η οποία αλλάζει ανά διετία καθώς γίνονται πιο αυστηρές οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση των νέων μοντέλων.
Έτσι, η αριστερή ετικέτα αφορά απορροφητήρες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2018 (και αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2016), ενώ η δεξιά συνοδεύει τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από τις αρχές της χρονιάς.
Ας δούμε, όμως, τι σημαίνει η κάθε πληροφορία στο ταμπελάκι:
Ι. Όνομα του προμηθευτή ή εμπορική επωνυμία
ΙΙ. Κωδικός του προϊόντος
ΙΙΙ. Ενεργειακή κλάση
Ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση, οι απορροφητήρες κατατάσσονται σε επτά ενεργειακές κλάσεις, όπου στη βάση της κλίμακας βρίσκεται η πιο ενεργοβόρος κλάση και στην κορυφή η πιο αποδοτική.
Για τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν έως την 1η Ιανουαρίου 2018, οι κλάσεις ξεκινούν από την F (πιο ενεργοβόρος) και φθάνουν έως την Α+, ενώ για τα προϊόντα με κυκλοφορία μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, η κλίμακα ξεκινά από την Ε και φθάνει μέχρι την Α++.
Η αλλαγή της κλίμακας πρακτικά σημαίνει πως από την αρχή της χρονιάς διακόπηκε η κυκλοφορία συσκευών με ενεργειακή κλάση F. Επίσης, ενώ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 τα λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα «τσουβαλιάζονταν» όλα στην ενεργειακή κλάση Α+, πλέον είναι εμφανές ποιοι απ’ αυτούς τους απορροφητήρες είναι οι πιο αποδοτικοί, αφού κατατάσσονται στη νέα κλάση Α++.
Καλό είναι -επίσης- να γνωρίζεις πως, αν και μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 ήταν υποχρεωτικό το «ταμπελάκι» με την ενεργειακή κλίμακα από F μέχρι Α+, προαιρετικά οι κατασκευαστές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν από νωρίτερα τη νέα σήμανση, με την ενεργειακή κλίμακα από Ε μέχρι Α++.
ΙV. Eτήσια κατανάλωση ενέργειας
Μετριέται σε κιλοβατώρες (kWh) κι αντιστοιχεί στο ρεύμα που θα «καίει» ετησίως το συγκεκριμένο μοντέλο σε τυπική χρήση, δηλαδή με ενεργοποιημένο τον εξαερισμό 1 ώρα κάθε μέρα και τον φωτισμό 2 ώρες ημερησίως.
V. Απόδοση απορρόφησης
Το επίσημο όνομα αυτής της παραμέτρου είναι «τάξη ρευστοδυναμικής απόδοσης», ενώ ουσιαστικά εκφράζει πόσο αποτελεσματικό είναι το προϊόν στην απορρόφηση των οσμών. Η αξιολόγηση γίνεται με 7 κλίμακες, ξεκινώντας από την G για τους λιγότερο αποδοτικούς απορροφητήρες, και καταλήγοντας στην Α για τους περισσότερο αποδοτικούς.
VΙ. Απόδοση φωτισμού
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εκφράζει την ένταση του φωτισμού που αποδίδει ο απορροφητήρας, σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει γι’ αυτό τον σκοπό. Και πάλι υπάρχουν 7 κλίμακες, όπου στην Α κατατάσσονται τα πιο αποδοτικά μοντέλα.
VΙΙ. Απόδοση κατακράτησης λίπους
Δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι τα φίλτρα του απορροφητήρα στην κατακράτηση λίπους. Η αξιολόγηση γίνεται με 7 κλίμακες, με βάση το ποσοστό που κατακρατούν τα φίλτρα λίπους κάθε μοντέλου.
VΙΙΙ. Στάθμη θορύβου
Η ένταση σε ντεσιμπέλ (dB) του θορύβου που προκαλεί ο απορροφητήρας σε κανονική λειτουργία.