|  |  |  |  | 

OUTDOOR Κήπος Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Τα 12 πιο αποτελεσματικά tips για να καθαρίσεις την ψησταριά!

 

Ο καλός καιρός της χώρας μας και οι ουκ ολίγες ευκαιρίες που παρουσιάζονται απ’ τις παραδόσεις της χώρας μας ευνοεί απεριόριστα τη χρήση ψησταριάς, κάτι που ούτως ή άλλως ως καλοφαγάς λαός κάνουμε πολύ συχνά. Είτε στο μπαλκόνι, είτε στην ταράτσα, είτε στον κήπο και την εξοχή, μπορείς να ψήσεις παντού.

 

Βέβαια όλο αυτό χρειάζεται προετοιμασία και μεράκι, μαζί με κάποιες βασικές γνώσεις, αν και το λιγότερο ευχάριστο μέρος της όλης εμπειρίας είναι ότι μετά απ’ όλα αυτά πρέπει να καθαρίσεις. Καμένα λίπη, άγνωστες κολλημένες ουσίες, στάχτες, μισοκαμένα κάρβουνα… όλα δημιουργούν ένα  σύνολο που πρέπει να καθαριστεί.

 

Μην ανησυχείς καθόλου, όμως, καθώς παρακάτω θα βρεις μερικές πολύ απλές κι εύκολες συμβουλές ώστε η ζωή σου να γίνει ευκολότερη μετά το φαγοπότι, κάθε φορά που θ' αποφασίσεις να ψήσεις:

 

1. Ο καφές δεν είναι μόνο για να ξυπνάς

 

Ο καφές, και κυρίως, ο ελληνικός, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια σ’ όλα όσα έχουν κολλήσει πάνω σε σχάρες, ψησταριές, λαβίδες και λοιπά μαγειρικά σκεύη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσεις μια ποσότητα και να τη βάλεις στο νεροχύτη όπου θα μουλιάσεις ό,τι θες να καθαρίσεις και μπορεί να χωρέσει εκεί. Απλά επειδή θα χρειαστείς σχετικά μεγάλη ποσότητα καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποια φθηνότερη μάρκα, ενώ, εκτός απ’ τον ελληνικό, καλά αποτελέσματα μπορείς να έχεις και με τον καφέ φίλτρου. Άφησε τα για –τουλάχιστον- μια ώρα να μουλιάσουν, κάνε τους ένα καλό τρίψιμο με το σφουγγάρι κι ένα εξίσου καλό ξέπλυμα με αρκετά ζεστό νερό και η όποια βρωμιά θα ξεκολλήσει άμεσα κι εύκολα. Η «θαυματουργή» ουσία σ’ αυτή την περίπτωση είναι το οξύ που περιέχει ο καφές και χαλαρώνει τη σύνθεση του λίπους και των καμένων καταλοίπων ώστε να ξεκολλούν πανεύκολα. Να σημειωθεί ότι ο καφές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός και για την απομάκρυνση των οσμών του ψαριού από σκεύη και χέρια, είτε αν το ψήσεις στην ψησταριά, είτε αν το καθαρίσεις.

 

2. Τα κρεμμύδια δεν είναι μόνο για τη σαλάτα

 

Εκτός απ’ το να μπαίνουν στη σαλάτα, ή να τα ρίχνεις στην ψηστιέρα για να καραμελώσουν, τα κρεμμύδια έχουν κι άλλη χρήση. Κόψε ένα μεγάλο κρεμμύδι στα δύο, κάρφωσέ το με μια πιρούνα, λαβίδα, ή ένα απλό πιρούνι, και πέρασε τη σχάρα, ή τις πλάκες της ψησταριάς με το υγρό κομμάτι, σαν να περνάς κανονικά ένα σφουγγάρι. Αυτό θα το κάνεις ενώ η σχάρα είναι ακόμη ζεστή, ενώ συνήθως λειτουργεί σε κανονικά λερωμένες σχάρες κι όχι σε ψησταριές που είναι υπερβολικά λερωμένες. Πάντως είναι εύκολο και αποτελεσματικό.

 

3. Το αλουμινόχαρτο δεν είναι μόνο για τύλιγμα

 

Δε σου περισσεύουν κρεμμύδια γιατί τα χρησιμοποιήσατε όλα στο φαγητό; Υπάρχει κι άλλη απλή λύση. Πάρε λίγο ξίδι και ψέκασε τη σχάρα, ή την πλάκα της ψησταριάς με αρκετή ποσότητα, μέχρι που η μυρωδιά του να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στο σημείο που βρίσκεσαι. Φτιάξε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο και πέρασε τη γρήγορα απ’ τις βρώμικες επιφάνειες για ν’ αφαιρέσεις τα όποια υπολείμματα. Απλά πρόσεξε, στις οδηγίες χρήσης της ψησταριάς σου, αν επιτρέπεται το τρίψιμο με τέτοια είδη για να μην καταστρέψεις τυχόν αντικολλητικές της επιφάνειες.

 

Δες εδώ Ψηστιέρες Υγραερίου.

 

4. Φυσικό καθάρισμα με μια πάντα αποτελεσματική συνταγή

 

Αν ρίξεις μια προσεκτική ματιά σ’ όλα τα άρθρα για την καθαριότητα σε διάφορα μέρη, σκεύη και δωμάτια του σπιτιού, σχεδόν, πάντα θα δεις ν’ αναφέρεται κάπου ο συνδυασμός ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γεμίζεις το νεροχύτη, ή μια λεκάνη με την εξής αναλογία: ένα λίτρο καυτό νερό, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μια κουταλιά ξίδι.  Βάλε ό,τι θέλεις να καθαριστεί μέσα στο διάλυμα και άφησέ τα εκεί για καμιά ώρα και στη συνέχεια καθάρισέ τα κανονικά, όπως έκανες και στην περίπτωση του καφέ. Ο εν λόγω συνδυασμός, συνήθως, με λίγη υπομονή μπορεί να διαλύσει τα πάντα και να κάνει το καθάρισμα ευκολότερο. Κατόπιν συνδύασε και λίγο λεμόνι στην παραπάνω συνταγή προκειμένου να της δώσεις ομορφότερη μυρωδιά.

 

5. Υπάρχει και η αποστείρωση

 

Λογικά, στην όλη διαδικασία του ψησίματος θα ‘χεις χρησιμοποιήσει και κάποια επιφάνεια κοπής που είναι συνήθως ξύλινη. Αν θέλεις να την αποστειρώσεις μ’ εύκολο και φυσικό τρόπο, τρίψε ένα μείγμα από λεμόνι κι αλάτι πάνω στις περιοχές που έχουν λερωθεί/μολυνθεί. Άφησέ το να δράσει και μετά σκούπισε το καλά γιατί το μείγμα λεμονιού και αλατιού, αν μείνει εκεί, μπορεί να έχει διαβρωτικές ιδιότητες αν ακουμπήσει σε μαρμάρινες επιφάνειες. Μπορείς πριν εφαρμόσεις το εν λόγω μείγμα να κάνεις ένα πέρασμα με το μείγμα της προηγούμενης συμβουλής, μαγειρικής σόδα και ξίδι ώστε ν’ αφαιρέσεις τυχόν κατάλοιπα πριν περάσεις στην αποστείρωση.

 

6. Με την οσμή καπνού στα ρούχα τι γίνεται;

 

Ένα κομμάτι της καθαριότητας που πρέπει ν’ ακολουθήσει μετά από ένα καλό barbecue δεν έχει σχέση με την ψησταριά, αλλά με τα ρούχα που φοράμε. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιχειρήσεις να ψήσεις το οτιδήποτε και τα ρούχα του ψήστη να μη μυρίζουν τσίκνα, καρβουνίλα κι άλλα, μάλλον, καθόλου ευχάριστα αρώματα. Μούσκεψε ένα σφουγγάρι με ξίδι κι άφησε το πάνω στα επίμαχα σημεία για ν’ αφαιρέσεις τις οσμές του λίπους και του καπνού απ’ τα ρούχα σου. Αν αυτές επιμένουν, το πιο δραστικό μέτρο είναι να διαλύσεις λίγο ξίδι σε νερό και να ψεκάσεις τις περιοχές που μυρίζουν. Όλο αυτό λειτουργεί εξαιρετικά και ως προετοιμασία πριν βάλεις τα «ευωδιαστά» ρούχα στο πλυντήριο.

 

Δες εδώ Αξεσουάρ Ψηστιέρας.

 

7. Όχι άλλη σκουριά

 

Αν η ψησταριά σου, ή κάποια απ’ τα εξαρτήματά σου δεν είναι ανοξείδωτα, αφού τα καθαρίσεις, καλό είναι να τα περάσεις ένα χέρι με κάποιο φυτικό έλαιο, με το ελαιόλαδο να έχει, ως συνήθως, τα καλύτερα προστατευτικά αποτελέσματα. Έτσι και το σκεύος θα καταφέρεις να καθαρίσεις και τη σκουριά θα κρατήσεις μακριά. Κι εδώ βοηθάει το λεμόνι σε συνδυασμό με το λάδι.

 

8. Ο ατμός είναι φίλος σου

 

Ο ατμός είναι γνωστό πως βοηθάει σε κάθε μορφής καθάρισμα, εφόσον βρεις το σωστό τρόπο. Σ’ αυτή την περίπτωση, αν έχεις ψησταριά με κουβούκλιο που κλείνει, γέμισε ένα ρηχό μεταλλικό δοχείο με βραστό νερό και κλείσε το καπάκι με την ψησταριά ακόμα αναμμένη. Ο ατμός θα κάνει τη δουλειά του μαλακώνοντας τη βρωμιά και τα στίγματα ώστε να μπορέσεις κατόπιν να τ’ αφαιρέσεις πιο εύκολα με συμβατικό καθάρισμα.

 

9. Ξύσιμο με σπάτουλα, ή άλλο μυτερό εργαλείο

 

Ενώ η ψησταριά είναι ακόμη ζεστή (βλέπε και παρακάτω), με μια γερή μεταλλική σπάτουλα, ή κάποιο άλλο εργαλείο τρίψε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν πάνω στη σχάρα (όχι τις πλάκες ψησταριάς, μπορεί να τη χαλάσεις μ’ αυτό τον τρόπο). Φυσικά, αυτό θα πρέπει να το κάνεις αφού τελειώσεις το ψήσιμο μιας και σίγουρα δεν θες να πέσουν υπολείμματα στα καυτά κάρβουνα γιατί φουντώνουν τη φλόγα και δεν κάνουν καλό στο ψήσιμο. Κατά τη διάρκεια ψησίματος είναι κάτι που –λογικά- δεν μπορείς ν’ αποφύγεις, αλλά δεν είναι ανάγκη να το κάνεις επίτηδες από μόνος σου.

Ας παρεμβάλλουμε εδώ μια γενική συμβουλή, που ισχύει σε κάθε περίπτωση: Για να ‘χεις καλύτερα αποτελέσματα, ξεκίνα να καθαρίζεις την ψησταριά ενώ είναι ακόμα ζεστή, γιατί αν αφήσεις λίπη και λοιπά καμένα υπολείμματα να ξεραθούν, μπορεί να μην καταφέρεις να τ’ αντιμετωπίσεις μετά, ή να καταβάλλεις πολύ περισσότερη προσπάθεια χωρίς λόγο. Με την άμεση αντιμετώπιση της βρομιάς πραγματικά θα έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.

 

10. Υπάρχει πάντα και το κλασικό σαπούνι

Άμα δεν είσαι φίλος των πιο «ψαγμένων» λύσεων, υπάρχει πάντα και το κλασικό σαπούνι, ή το απορρυπαντικό πιάτων. Και πάλι θα χρειαστεί να γεμίσεις το νεροχύτη με βραστό νερό και σαπούνι, με μόνη διαφορά ότι θα πρέπει ν’ αφήσεις αυτά που θες να καθαρίσεις για αρκετές ώρες μέσα στο μείγμα. Στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να τα τρίξεις πολύ περισσότερο σε σχέση με τις άλλες, πιο δημιουργικές, λύσεις που σου προτείναμε παραπανω.

 

11. Κάτι για μετά το καθάρισμα

 

Πριν χρησιμοποιήσεις ξανά τον εξοπλισμό για το ψήσιμο, φρόντισε να τον ξεπλύνεις, ή να τον περάσεις με ελαιόλαδο ώστε και να φύγουν τυχόν ίχνη καθαριστικών που μπορεί να έμειναν, αλλά και για να μην κολλήσουν οι τροφές που θα βάλεις να ψήσεις.

12. Το λεμόνι δεν είναι μόνο για τη γεύση

Μόλις τελειώσεις το καθάρισμα δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να περάσεις τα μέρη της ψησταριάς που ακουμπούν τρόφιμα με μια λεμονόκουπα που και ωραίο άρωμα αφήνει, και δημιουργεί –παράλληλα- κι ένα προστατευτικό στρώμα για τη σκόνη, τη σκουριά και τους άλλους «εχθρούς» της ψησταριάς σου.

 

 

Δείτε ακόμη