Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις air-condition για την κρεβατοκάμαρα ή κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού, εκτός από δροσερή ατμόσφαιρα ίσως σε ενδιαφέρει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο το περιβάλλον σου.
Αν πράγματι ο χαμηλός θόρυβος του κλιματιστικού αποτελεί για σένα βασική προτεραιότητα οι επιλογές που υπάρχουν δεν πρόκειται να σε απογοητεύσουν. Μπορείς να βρεις κλιματιστικά που η στάθμη θορύβου των εσωτερικών μονάδων τους ρυθμίζεται. Έτσι ο ήχος του κλιματιστικού δεν θα ξεπερνά ούτε την ενόχληση που θα προκαλούσε ένας ψίθυρος ή ακόμη και το θρόισμα των φύλλων.
Επειδή όλοι σχεδόν «συγκατοικούμε» με το ανοιχτό κλιματιστικό για πολλές ώρες καθημερινά το καλοκαίρι (ή ακόμη και τον χειμώνα) οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς τα μοντέλα τους ώστε να τελειοποιούν από γενιά σε γενιά την αθόρυβη λειτουργία.
Ένας τρόπος είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας inverter. Όσο πιο σταθερές είναι οι στροφές που λειτουργεί το μοτέρ ενός κλιματιστικού τόσο λιγότερο θόρυβο προκαλεί. Ταυτόχρονα συμβάλει και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρείες φροντίζουν να περιορίζουν όλο και περισσότερο τον ήχο που προκαλεί ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτιωμένη κατανομή του κλιματιζόμενου αέρα στον χώρο. Παράλληλα, ενσωματώνουν στα προϊόντα τους ρυθμίσεις για ακόμη πιο αθόρυβη λειτουργία, ακριβώς για τις περιπτώσεις που χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη δυνατή ησυχία.
«Κλειδί» η ενεργειακή ετικέτα
Ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξεις πόσο διακριτική είναι η λειτουργία ενός air-condition είναι η ενεργειακή ετικέτα. Εκεί αναφέρεται η στάθμη ηχητικής ισχύος τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας. Το μέγεθος αυτό μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και όσο μικρότερη είναι η τιμή του τόσο λιγότερος θόρυβος προκαλείται κατά τη λειτουργία.
Η ενεργειακή ετικέτα θα σε βοηθήσει ακόμη και για να συγκρίνεις τις ηχητικές επιδόσεις διαφορετικών κλιματιστικών. Ο λόγος είναι πως ο υπολογισμός της στάθμης ηχητικής ισχύος δεν εξαρτάται από το ακουστικό περιβάλλον ή άλλες παραμέτρους στις οποίες έγινε η μέτρηση. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε η ένταση του θορύβου να αποδίδεται από αυτό το μέγεθος στην ενεργειακή ετικέτα.
Διαφορετική αντίληψη ήχου
Η ενεργειακή ετικέτα συνοδεύει υποχρεωτικά τα κλιματιστικά που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα μπορείς να χρησιμοποιείς τη στάθμη ηχητικής ισχύος ενός μοντέλου, για να το συγκρίνεις με τα υπόλοιπα air-condition που σε ενδιαφέρουν.
Ωστόσο, αν θέλεις να αποκτήσεις μία ιδέα για το πόσο μικρός ή μεγάλος είναι ο θόρυβος που προκαλεί μία εσωτερική ή εξωτερική μονάδα, η στάθμη ηχητικής ισχύος δεν είναι και ο καλύτερος «οδηγός». Για παράδειγμα, με βάση την ενεργειακή του ετικέτα, στην περίπτωση ενός από τα πιο αθόρυβα κλιματιστικά, η ένταση της εσωτερικής μονάδας φτάνει τα 55 ντεσιμπέλ (όσο και του εξαεριστήρα μπάνιου) και της εξωτερικής στα 60 ντεσιμπέλ (όσο και ο θόρυβος σε ένα γεμάτο εστιατόριο).
Ο λόγος είναι πως η στάθμη ηχητικής ισχύος δεν αποδίδει την ένταση του θορύβου, όπως την αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη ακοή. Επομένως πολλοί κατασκευαστές αναγράφουν επίσης στα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων τους τη στάθμη θορύβου (ή πιο σωστά τη στάθμη ηχητικής πίεσης θορύβου), η οποία κινείται «πιο κοντά» στα επίπεδα ήχου που θα αντιλαμβάνεται ο χρήστης τους και είναι αρκετά μικρότερη από τη στάθμη ηχητικής ισχύος.
Έτσι, αντί για 55 ντεσιμπέλ που με βάση τη στάθμη ηχητικής ισχύος (δηλαδή την ενεργειακή ετικέτα) είναι ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας του παραπάνω παραδείγματος, στην πράξη ακόμη κι αν αυτή λειτουργεί στις μέγιστες στροφές, η στάθμη ηχητικής πίεσης θορύβου είναι 40 ντεσιμπέλ.
Αυτό σημαίνει πως η ανθρώπινη ακοή θα αντιλαμβάνεται έναν ήχο μόλις 40 ντεσιμπέλ (όσο και η ένταση του ψιλόβροχου). Στις χαμηλές στροφές, μάλιστα, ο αντιληπτός θόρυβος της εσωτερικής μονάδας (δηλαδή η στάθμη ηχητικής πίεσης θορύβου) «πέφτει» στα 29 ντεσιμπέλ, δηλαδή λιγότερο έναν ψίθυρο που ακούγεται από απόσταση 2 μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να έχεις υπόψη σου πως τα δύο μεγέθη (στάθμη ηχητικής ισχύος και στάθμη ηχητικής πίεσης θορύβου) υπολογίζονται με άλλο τρόπο και, κατά συνέπεια, πως δεν πρέπει να συγχέονται.
Ειδικές ρυθμίσεις
Η νυχτερινή λειτουργία (Sleep Mode) που διαθέτουν ορισμένα μοντέλα, μειώνει τον θόρυβο που προκαλεί η εσωτερική μονάδα. Επομένως, με τη μικρότερη ενόχληση εγγυώνται ακόμη πιο άνετο ύπνο. Υπάρχουν μοντέλα τα οποία «έρχονται» και με ειδική ρύθμιση αποκλειστικά για πιο αθόρυβη λειτουργία της εσωτερικής μονάδας. Μπορείς να την ενεργοποιήσεις ανά πάσα στιγμή, ώστε η παροχή αέρα να «πέσει» στο χαμηλότερο επίπεδο, μειώνοντας την ένταση του ήχου.
Ορισμένα air-condition διαθέτουν ανάλογη ρύθμιση και για την εξωτερική μονάδα, η οποία θα σου φανεί χρήσιμη αν π.χ. θέλεις να κάτσεις στο μπαλκόνι, κοντά στην εξωτερική μονάδα, την ώρα που το κλιματιστικό λειτουργεί. Μάλιστα, με την επιλογή της αθόρυβης λειτουργίας, ο ήχος της εξωτερικής μονάδας θα μειωθεί κατά 3 ντεσιμπέλ.
Σωστή εγκατάσταση
Για να μπορεί πάντως το μηχάνημά σου να αποδίδει και σε αυτό τον τομέα όπως προβλέπουν οι εργοστασιακές του προδιαγραφές, θα πρέπει να αναλάβει την εγκατάστασή του ένας σωστά καταρτισμένος τεχνικός.
Ο τεχνικός θα σου υποδείξει την κατάλληλη θέση για την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα. Από αυτήν εξαρτάται μεταξύ άλλων και το επίπεδο θορύβου του air-condition. Επίσης, θα τις εγκαταστήσει σωστά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα (π.χ. στήριξης) που θα έκαναν ενοχλητική τη λειτουργία του κλιματιστικού σου.