Προστάτεψε τη μηχανή σου και βγάλε τις καλύτερες φωτογραφίες στην παραλία

 

Αν απέκτησες μόλις μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, είσαι μάλλον έτοιμος να τη χρησιμοποιήσεις στις διακοπές και σε εξορμήσεις στις πιο όμορφες παραλίες. Αν θες να πετυχαίνεις τις καλύτερες λήψεις ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεις τη μηχανή σου, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και θα το πετύχεις.

 

Βασικές συμβουλές φωτογραφίας

Δώσε προσοχή στον ορίζοντα

Το σημείο όπου η επιφάνεια της θάλασσας συναντά τον ουρανό ή όπου η άμμος σταματάει και αρχίζει το νερό δημιουργεί μια οριζόντια γραμμή. Αυτός ο διαχωρισμός πιθανόν να πρωταγωνιστεί στο φόντο των περισσότερων φωτογραφιών σου. Οπότε δεν θα ήθελες να έχεις έναν κεκλιμένο ορίζοντα. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν μια ευκολία που ονομάζεται πλέγμα. Πρόκειται μια σειρά οριζόντιων και κάθετων αξόνων που τέμνουν την επιφάνεια του κάδρου σε μικρότερα παραλληλόγραμμα. Αυτό εμφανίζεται στην οθόνη LCD και σε βοηθάει να ευθυγραμμίσεις τον ορίζοντα. Διαφορετικά, απλά δίνε ιδιαίτερη προσοχή στον ορίζοντα καθώς πραγματοποιείς μια λήψη, τοποθετώντας τον στο άνω ή κάτω τμήμα του κάδρου σου.

 

Έλεγξε την έκθεσή σου

Οι φωτογραφίες στην παραλία συχνά περιλαμβάνουν λήψεις με ισχυρό οπίσθιο φωτισμό. Βεβαιώσου ότι έχεις ρυθμίσει την έκθεση σύμφωνα με το θέμα που φωτογραφίζεις κι όχι με βάση το φόντο. Διαφορετικά θα καταλήξεις με υποέκθεση στο αντικείμενο της εικόνας σου.

 

Σωστή ταχύτητα κλείστρου

Σε μια παραλία υπάρχουν πολλές δραστηριότητες. Το θέμα που θα φωτογραφίσεις πιθανόν να κινείται αρκετά γρήγορα. Εφόσον διαθέτεις μια μηχανή που να επιτρέπει τέτοιες ρυθμίσεις όπως μία μηχανή DSLR ή mirrorless, φρόντισε να φωτογραφίζεις με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου – κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα στο έντονο φως του ήλιου. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που πιθανόν να έχει η μηχανή σου, όπως action, sport κ.λπ.

Όταν όμως θέλεις να φωτογραφίσεις στην παραλία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τότε απαιτούνται αργές ταχύτητες κλείστρου για να περνάει περισσότερο φως στον αισθητήρα εικόνας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται κι οι πιθανότητες να καταγραφεί και το παραμικρό κούνημα της μηχανής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κρατάς τη φωτογραφική μηχανή όσο γίνεται πιο σταθερά. Αυτό μπορείς να το πετύχεις κρατώντας την όσο γίνεται πιο κοντά στο σώμα σου, κι όχι στο μήκος του βραχίονα. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις μια σταθερή επιφάνεια για να στηριχτείς ή ένα τρίποδο, ώστε να εκμηδενίσεις το ενδεχόμενο να έχεις θολές εικόνες από ανεπιθύμητα κουνήματα.

 

Συμπληρωματικός φωτισμός όπου απαιτείται (fill flash)

Ακόμα και σε συνθήκες έντονου φωτισμού μπορεί να δημιουργηθούν έντονες σκιές σε ορισμένα θέματα, όπως π.χ. θέμα σε σκιά, ή θέμα με τον ήλιο αντίθετα. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ρυθμίσεις τη φωτογραφική μηχανή με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναγκάσει το φλας να ενεργοποιηθεί για να γεμίσει τις σκοτεινές περιοχές της εικόνας.

 

Γίνε ακόμη πιο δημιουργικός

Ορισμένες δραστηριότητες στην παραλία δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα τη θάλασσα, οπότε μην ξεχνάς να εστιάζεις και σε δραστηριότητες που μπορεί να συμβαίνουν έξω από το νερό. Για παράδειγμα, ίσως υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πουλιά κατά μήκος των βράχων κοντά στην παραλία. Ή ίσως μπορείς να δημιουργήσεις μια εικόνα με πολύχρωμες ομπρέλες στην παραλία κατά μήκος της άμμου που σίγουρα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για φωτογραφία, με ή χωρίς νερό στο κάδρο.

 

Προστάτεψε τη μηχανή σου από τις… κακουχίες της παραλίας

Εάν θέλεις να έχεις τη φωτογραφική μηχανή πάντα μαζί σου στην παραλία, πρέπει να είσαι προσεκτικός. Ιδιαίτερα όταν κινείσαι στην άμμο και κοντά στο νερό. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν η μηχανή σου είναι αδιάβροχη. Ακόμη και αυτά τα μοντέλα έχουν όριο ανοχής στις κακουχίες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταστραφούν.

 

 

Χρησιμοποίησε τσάντα μεταφοράς

Προστάτεψε την κάμερά σου από το «σκληρό» περιβάλλον της παραλίας χρησιμοποιώντας μια τσάντα (ή θήκη) φωτογραφικής μηχανής. Επίσης μπορείς να τη σφραγίσεις με μια ειδική πλαστική αδιάβροχη σακούλα. Η τσάντα θα κρατήσει την άμμο μακριά από τη μηχανή σου ενώ η σφραγισμένη πλαστική σακούλα θα την προστατεύει από το θαλασσινό νερό.

 

Απόφυγε τον ισχυρό άνεμο

Αν έχει πολύ αέρα στην παραλία ίσως να ξανασκεφτείς αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή σου. Είναι πιθανό να προκύψουν δύο προβλήματα. Ο πρώτος κίνδυνος που υπάρχει είναι η άμμος. Υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσει στο εσωτερικό της μηχανής και δυνητικά να επιβαρύνει τη λειτουργία της. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των φωτογραφιών σου. Το δεύτερο πιθανό πρόβλημα προκύπτει από το θαλασσινό νερό. Ο άνεμος μπορεί εύκολα να μεταφέρει σταγόνες που θα πιτσιλίσουν τη μηχανή σου όπου μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί ζημιά στη λειτουργία της.

 

Απόφυγε την αλλαγή φακών σε εξωτερικό χώρο

Αν έχεις μηχανή DSLR ή DIL σίγουρα θα χρειαστεί να αλλάξεις φακό μεταξύ των λήψεων σου. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει απόφυγε να το κάνεις σε εξωτερικό χώρο. Ο δυνατός αέρας στην παραλία θα μεταφέρει άμμο στο εσωτερικό της μηχανής σου. Σε αυτήν την περίπτωση θα δεις αμέσως διαφορά στην ποιότητα της εικόνας σου και σκοτεινά στίγματα στα φωτεινά σημεία των φωτογραφιών σου. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά όλα τα μέρη της μηχανής και ίσως χρειαστεί να τη στείλεις για επισκευή.

Οπότε καλό είναι να επιλέγεις να αλλάζεις φακούς σε εσωτερικό χώρο, σε κάποιο σημείο που να μην είσαι εκτεθειμένος στον άνεμο και με όσο γίνεται πιο γρήγορες κινήσεις.

 

 

Χρησιμοποίησε λουρί-ιμάντα

Αν σκοπεύεις να φωτογραφίζεις πολύ κοντά στο νερό, χρησιμοποίησε ένα λουράκι για το χέρι ή το λαιμό. Έτσι αποφεύγεις το ενδεχόμενο να πέσει η μηχανή στο νερό. Μπορείς ακόμη να επενδύσεις σε μια αδιάβροχη θήκη φωτογραφικής μηχανής.

 

Κράτησε τον εξοπλισμό σου μακριά από τον ήλιο

Μην αφήνεις τη φωτογραφική μηχανή εκτεθειμένη σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα οπτικά στοιχεία της μηχανής. Χρησιμοποίησε την τσάντα μεταφοράς για να την προστατέψεις.

 

Κράτα τη μηχανή με στεγνά χέρια

Βεβαιώσου ότι τα χέρια σου είναι εντελώς στεγνά πριν χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφική μηχανή σου. Επίσης, αν μόλις έχεις βάλει αντιηλιακό, φρόντισε να σκουπίσεις καλά τα χέρια σου, καθώς μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα στο φακό και την οθόνη LCD.

 

Μπορείς να δεις ακόμη