Το DPI και το Polling Rate είναι δύο όροι που συναντάμε συχνά στα gaming mice. Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα ποντίκι.
Εάν δεν παίζεις παιχνίδια που είναι πολύ ανταγωνιστικά, ίσως να μην χρειαστεί να σε απασχολούν ιδιαίτερα αυτές οι τιμές. Οι gamers όμως που παίζουν ανταγωνιστικά, είναι εκείνοι που πραγματικά πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις τιμές. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά και γιατί είναι πολύ χρήσιμες οι υψηλότερες τιμές.
Πώς λειτουργεί ένα mouse
Τα optical gaming mice λειτουργούν με φως LED και μια κάμερα που είναι επίσης γνωστή ως CMOS sensor. Όταν μετακινείς το ποντίκι, ο οπτικός αισθητήρας ρίχνει διάσπαρτα το φως στην επιφάνεια και η κάμερα «διαβάζει» χιλιάδες εικόνες το δευτερόλεπτο. Το ποντίκι στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες και τις μετατρέπει στην κατεύθυνση στην οποία το μετακινείς. Στη συνέχεια, τα δεδομένα κίνησης μεταφέρονται στον υπολογιστή, όπου γίνεται η επεξεργασία. Επομένως, τα οπτικά ποντίκια είναι πολύ πιο ευαίσθητα και ακριβή.
Ένας άλλος τύπος ποντικιού είναι τα laser mice που έχουν παρόμοια λειτουργία με τα οπτικά και διαφέρουν μόνο στο φως. Συγκεκριμένα, αντί να χρησιμοποιούν LED, οι αισθητήρες λέιζερ χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Τα laser mice διακρίνονται για τις υψηλές ταχύτητες ανίχνευσης και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ακόμα και σε τραχιές ή γυαλιστερές επιφάνειες (π.χ. γυαλί), σε αντίθεση με τα οπτικά ποντίκια που απαιτούν συγκεκριμένες επιφάνειες.
Τι είναι το DPI
Το DPI (Dots Per Inch, κουκκίδες ανά ίντσα) είναι το πρότυπο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ευαισθησίας ενός ποντικιού εκφρασμένο ως το πλήθος των στιγμών ανά γραμμική ίντσα που μπορεί να εντοπίσει η συσκευή. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή των DPI, τόσο υψηλότερη είναι η ευαισθησία του ποντικιού και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του δείκτη στην οθόνη όταν μετακινείς το ποντίκι σου.
Γιατί το DPI «μετράει» στο gaming
Τα περισσότερα gaming mice διαθέτουν πλήκτρα DPI on–the–fly για ρύθμιση της ευαισθησίας. Εάν ρυθμίσεις το DPI στο υψηλότερο εύρος που υποστηρίζει το gaming mouse σου, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταχώρηση ελάχιστων κινήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο κέρσορας θα μετακινείται γρήγορα κατά μήκος της οθόνης, με ελάχιστη φυσική κίνηση από το χέρι σου. Αντίστοιχα, με χαμηλότερο εύρος DPI χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να μετακινηθεί ο κέρσορας στην οθόνη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ρύθμιση DPI είναι ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Για να βρεις τη «χρυσή τομή» στα DPI, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου το είδος παιχνιδιού που παίζεις. Για παράδειγμα, αν παίζεις shooter πρώτου προσώπου ή battle royale games, ο χαρακτήρας σου θα ενεργοποιηθεί πιο αργά σε μια χαμηλή ρύθμιση DPI και πιο γρήγορα σε πιο υψηλό εύρος. Στη θεωρία, όσοι χρησιμοποιούν υψηλό DPI έχουν πλεονέκτημα, αλλά αυτό δεν είναι «κανόνας». Μπορεί να είναι ιδανικό για την κίνηση χαρακτήρων, αλλά ένας πολύ ευαίσθητος κέρσορας πολλές φορές καθιστά δύσκολη την ακριβή στόχευση. Επομένως, θα χρειαστεί να δοκιμάσεις διαφορετικές ρυθμίσεις.
Διαφορές μεταξύ DPI και Ρύθμιση Ευαισθησίας
Πολλοί χρήστες πιστεύουν ότι το DPI είναι παρόμοιο με τις ρυθμίσεις της ευαισθησίας του ποντικιού, που συναντάμε στο Κέντρο για ποντίκια και πληκτρολόγια των Windows. Ας κάνουμε λοιπόν τον απαραίτητο διαχωρισμό: Το DPI είναι η δυνατότητα που παρέχει το ίδιο το mouse, ενώ οι ρυθμίσεις ευαισθησίας είναι κάτι που σχετίζεται με το λειτουργικό. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα ποντίκι με πολύ χαμηλό DPI και αυξήσεις απλά την ευαισθησία του μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού, δεν θα μπορεί να καταχωρεί αποτελεσματικά τις μικρές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το λειτουργικό σύστημα αντισταθμίζει μόνο τις πληροφορίες που λαμβάνει από τη συσκευή, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να μην είναι τόσο ομαλές.
Ένα gaming mouse με υψηλό εύρος DPI μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με ρύθμιση χαμηλής ευαισθησίας, τόσο για χρήση κατά το gaming όσο και στο λειτουργικό. Η ρύθμιση του DPI εξαρτάται επίσης από την ανάλυση που υποστηρίζει η οθόνη. Σε πολύ μεγάλες αναλύσεις (για παράδειγμα 4Κ) τα περισσότερα DPI είναι απαραίτητα για να μπορείς να μετακινήσεις γρήγορα τον κέρσορα κατά μήκος της οθόνης.
Τι είναι το Polling Rate
Το Polling Rate είναι το πρότυπο που καθορίζει το πόσο συχνά το ποντίκι στέλνει πληροφορίες στον υπολογιστή. Μετριέται σε Hertz (Hz) που πρακτικά είναι μια μονάδα συχνότητας και ισοδυναμεί με χρονική καθυστέρηση (ms). Όσο υψηλότερο το polling rate, τόσο πιο γρήγορα επικοινωνεί το ποντίκι με τον υπολογιστή. Για παράδειγμα, εάν ένα ποντίκι έχει 1000Hz polling rate, ο δείκτης του ποντικιού θα ενημερώνεται 1000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Αντίστοιχα, εάν ένα ποντίκι διαθέτει 500Hz polling rate, σημαίνει ότι ο δείκτης θα ενημερώνεται κάθε 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Polling Rate και gaming
Στο gaming και ειδικά στα παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, όπως racing ή first person shooter, απαιτείται ρύθμιση Polling Rate από 500Hz και πάνω ώστε να εξαλειφθεί το lag. Η ιδανική ρύθμιση είναι στα 1000Hz, που σημαίνει ότι η θέση του κέρσορα θα ενημερώνεται κάθε 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Να σημειωθεί ωστόσο, πως οι υψηλότερες τιμές αυτής της ρύθμισης απαιτούν και ελαφρώς περισσότερη επεξεργαστική ισχύ από τον υπολογιστή.