Μέσα στον ίδιο τον όρο των videogames υπάρχει η λατινική λέξη “video”, που σημαίνει “βλέπω”. Αυτό και μόνο χαρακτηρίζει το πόσο σημαντική παράμετρος είναι η εικόνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία ψυχαγωγίας. Μπορεί τα videogames να ξεκίνησαν ταπεινά, και ανάλογα με την εποχή τους να αναπαράγονταν σε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις και πράσινης (ή πορτοκαλί) απεικόνισης monitors, όμως μαζί με την τεχνολογία εξελίχθηκαν και αυτά, προσφέροντας ολοένα και καλύτερα γραφικά, αλλά και βελτιωμένες δυνατότητες απεικόνισης.
Τώρα, εν έτει 2021, η ανάλυση 4K, η τεχνολογία HDR και οι υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης της εικόνας είναι στοιχεία απλά και δεδομένα για τα videogames, που υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων και των gaming monitors. Όμως τι συμβαίνει όταν θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα; Όταν αυτό που κάποτε ήταν μια πολυτέλεια που απολάμβαναν ελάχιστοι, μπορείς να το βιώσεις και εσύ; Τι συμβαίνει όταν συνδέσεις την κονσόλα ή τον υπολογιστή σου σε έναν βιντεοπροβολέα και κάνεις “βουτιά” σε 100 και πλέον ίντσες απόλαυσης;
Οι βιντεοπροβολείς, όπως και τα ίδια τα videogames, αλλά και οι τηλεοράσεις, έχουν περάσει πολλά στάδια εξέλιξης και βελτίωσης της τεχνολογίας τους. Κάποτε ήταν ένα χόμπι για λίγους, που είχαν μεράκι και τεράστια οικονομική άνεση, οι οποίοι ωστόσο είχαν ως στόχο να μεταφέρουν τον κινηματογράφο στο σπίτι τους χωρίς να τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Αργότερα οι βιντεοπροβολείς βρήκαν μια ακόμα σημαντική χρήση: αυτή των επαγγελματικών ή σπουδαστικών παρουσιάσεων. Και αυτή η ανάγκη τους οδήγησε στο να γίνουν μικρότεροι σε μέγεθος, πιο εξελιγμένοι και σαφώς φθηνότεροι. Σήμερα πια οι βιντεοπροβολείς έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που μπορούν με άνεση να συναγωνιστούν τις περισσότερες τηλεοράσεις, εξισορροπώντας ό,τι ενδεχομένως χάνουν από την ευκρίνεια και την καθαρότητα μιας τηλεόρασης, με το εντυπωσιακό, τεράστιο μέγεθος της εικόνας που μπορούν να προσφέρουν.
Το gaming μπορεί πια να εφαρμοστεί σε έναν βιντεοπροβολέα και να σου χαρίσει μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα, που υποστηρίζουν ανάλυση μέχρι 1080p, κάποια άλλα που ανεβάζουν την ανάλυση σε 4K (3840×2160), ενώ αν προχωρήσουμε ακόμα πιο ψηλά, τότε έχουμε και υποστήριξη τεχνολογίας HDR (για καλύτερη απόδοση των χρωμάτων, των σκιών και των φωτισμών), ενσωματωμένο λειτουργικό Android για να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ενώ υπάρχουν και βιντεοπροβολείς που έχουν εξελίξει σημαντικά τα ενσωματωμένα ηχεία τους ώστε να μην απαιτείται σύνδεση με κάποιο ηχοσύστημα.
Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως, για να διαλέξεις τον κατάλληλο βιντεοπροβολέα για εσένα; Ποιες είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει για να είναι κατάλληλος για gaming; Αν και όλα εξαρτώνται από την κατηγορία τιμής, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, ο βιντεοπροβολέας που θα διαλέξεις πρέπει να έχει οπωσδήποτε θύρα HDMI για να υποδεχτεί το ανάλογο καλώδιο της κονσόλας ή του υπολογιστή σου. Αν μάλιστα η θύρα αυτή είναι τεχνολογίας 2.0 και άνω, τότε θα είναι και “future proof”, που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μελλοντικές αναβαθμίσεις που θα έρθουν στην κονσόλα σου.
Η σημαντικότερη ίσως παράμετρος για την αγορά ενός βιντεοπροβολέα gaming είναι αυτό που αποκαλείται στην αγγλική γλώσσα ως “lag”, που επί της ουσίας σημαίνει “καθυστέρηση”. Τι είναι αυτό και γιατί έχει τόση σημασία; Πολύ απλά, το lag περιγράφει τη χρονική διάρκεια που μεσολαβεί από την ώρα που θα δώσεις μια εντολή στο χειριστήριό σου μέχρι τη στιγμή που θα δεις αυτήν την εντολή να μεταφράζεται στην επιφάνεια προβολής ως μια ενέργεια εντός του παιχνιδιού. Αν η καθυστέρηση αυτή είναι μεγάλη, τότε η εμπειρία σου με το εκάστοτε παιχνίδι δεν θα είναι η επιθυμητή. Θυμήσου λοιπόν να ελέγξεις τον προβολέα που σε ενδιαφέρει για το αν υποστηρίζει gaming, αν έχει ειδική λειτουργία στο μενού του για αυτή τη μορφή ψυχαγωγίας και, αν είναι εφικτό, να ελέγξεις τον αριθμό των “ms” (milliseconds) του lag που δίνει ο κατασκευαστής. Οτιδήποτε άνω των 100ms είναι μη αποδεκτό για gaming με τα 40ms και κάτω να είναι το ιδανικό.
Έχοντας ελέγξει την πιο σημαντική παράμετρο για το gaming, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου ορισμένα ακόμα στοιχεία, που αν πληρούνται ως προϋποθέσεις από το μοντέλο που σκέφτεσαι να αποκτήσεις, είναι βέβαιο ότι θα ζήσεις μια έξοχη εμπειρία. Για παράδειγμα, η τεχνολογία της λάμπας ενός προβολέα θα κρίνει τη ζωντάνια των χρωμάτων αλλά και τη φωτεινότητά του. Προτίμησε προβολείς τεχνολογίας 3LCD, που αποδίδουν άριστα το gaming, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλες τεχνολογίες (DLP, LCD) δεν τα καταφέρουν καλά. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις και τη διάρκεια ζωής της λάμπας. Το gaming στον προβολέα δεν είναι σαν τον κινηματογράφο, αφού ίσως διατηρείς τον βιντεοπροβολέα σου ενεργό για πολλές ώρες κάθε μέρα. Φρόντισε να διαλέξεις ένα μοντέλο που δεν θα σε βάλει σε έξοδα για αλλαγή λάμπας σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απόκτησή του.
Το μέγεθος της συσκευής είναι επίσης ένας παράγοντας εξέχουσας σημασίας. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις τον βιντεοπροβολέα σου κάπου μόνιμα, τότε το μικρό μέγεθος και το χαμηλό βάρος του θα σε βοηθήσουν να τον μετακινείς συχνά, να τον τοποθετείς όπου σε εξυπηρετεί καλύτερα και να τον αποθηκεύεις εύκολα και γρήγορα.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς την επιφάνεια προβολής. Αν και ένας απλός, λευκός, καθαρός τοίχος πολλές φορές είναι περισσότερο από αρκετός για να προβάλεις την εικόνα του προβολέα σου, ένα ειδικό πανί, είτε απλό, που τυλίγεται χειροκίνητα είτε ηλεκτρικό, που μπορείς να το ελέγξεις με κάποιο τηλεχειριστήριο, είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντανακλά άριστα το φως του βιντεοπροβολέα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη δυνατή εικόνα.
Και αφού προσαρμόσεις τον εξοπλισμό σου κατάλληλα στον χώρο σου, μπορείς να ξεκινήσεις το μαγικό σου ταξίδι στη μεγάλη εικόνα και να βιώσεις το gaming όπως ποτέ άλλοτε, σε 100 και πλέον ίντσες, και να ζήσεις μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηλεόραση, gaming monitor, βιντεοπροβολέας.