Καλύτερη ζωή με λιγότερα καλώδια!

by K-Admin 1

 

Παρόλο που υπάρχουν πολλές λύσεις για ασύρματες συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, δεν είναι εφικτό να απαλλαγείς εντελώς από τα καλώδια. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί, όταν κάποια συσκευή δεν «τροφοδοτείται» από μπαταρία, θα πρέπει να συνδεθεί στην πρίζα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσεις τα περιττά καλώδια στην καθημερινότητά σου.

Ακολουθούν ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγείς από τα περιττά καλώδια.

 

Μείωσε τα καλώδια όταν βρίσκεσαι εν κινήσει

Δυστυχώς, πολλοί εξακολουθούν να «μπερδεύονται» με πολλά καλώδια, ακόμα κι όταν βρίσκονται εν κινήσει. Για παράδειγμα, πολλές φορές δεν είναι καθόλου πρακτική η ενσύρματη σύνδεση ακουστικών με το smartphone όταν οδηγείς, τρέχεις, ή απλά κάνεις τον περίπατό σου. Σκέψου πόσες φορές χρειάστηκε να περάσεις τα ενσύρματα ακουστικά/handsfree μέσα από την μπλούζα, ώστε να μην κρέμεται το καλώδιο. Εκτός ότι δεν είναι καθόλου πρακτικό (αφού σε κάθε περίπτωση δε θα αποφύγεις τη φθορά του καλωδίου/βύσματος), ενδέχεται να είναι και επικίνδυνο. Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείς ενσύρματα ακουστικά για handsfree ενώ οδηγείς.

Διευκόλυνε τη ζωή σου με τη χρήση ασύρματων ακουστικών ή, ακόμη καλύτερα, με ακουστικά true wireless. Είναι ιδανικά για εκείνους που χρειάζονται πλήρη ελευθερία από καλώδια, είτε όταν βρίσκονται εν κινήσει, είτε όταν εργάζονται. Η τεχνολογία Bluetooth έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον η εμβέλεια ασύρματης σύνδεσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυνδέσεων. Επίσης, τα μοντέλα ασύρματων ακουστικών με εσωτερική μνήμη για αποθήκευση μουσικής, σού επιτρέπουν να μετακινείσαι χωρίς να έχεις απαραίτητα μαζί σου το smartphone σου. Μάλιστα, οι περισσότερες προτάσεις διαθέτουν μεγάλη αυτονομία και θήκη φόρτισης, για γρήγορη φόρτιση.

Ένα powerbank είναι ιδανική λύση για να φορτίζεις τις φορητές σου συσκευές ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει. Έρχονται σε πρακτική συσκευασία, είναι ελαφριά, και σε απαλλάσσουν από τον πονοκέφαλο να αναζητείς παροχή ρεύματος κάθε φορά που «ξεμένεις» από μπαταρία.

 

Μείωσε τις ενσύρματες συσκευές στο σπίτι

Η επιλογή ασύρματων συσκευών θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χώρο. Παράλληλα, η οργάνωση των καλωδίων γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερα τα καλώδια τόσο λιγότερος ο πονοκέφαλος για την τακτοποίηση τους.

Ενδεικτικά, ένα Home Cinema που είναι εξοπλισμένο με ασύρματα ηχεία ή ένα ασύρματο soundbar με τεχνολογία Bluetooth θα σου εξασφαλίσουν εξαιρετική οπτικοακουστική εμπειρία χωρίς να ανησυχείς για την τακτοποίηση των καλωδίων.

Επίσης, ένας ασύρματος εκτυπωτής είναι μια πολύ καλή επένδυση για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, είναι τα λιγότερα καλώδια στο γραφείο σου. Αρκεί να τον τοποθετήσεις κοντά σε μια πηγή ρεύματος. Επίσης, η υποστήριξη Wi-Fi σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας smartphone και tablets από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.

Τα ασύρματα ποντίκια και ασύρματα πληκτρολόγια διακρίνονται για την πρακτικότητά τους και την εργονομία τους. Η απουσία καλωδίου, όχι μόνο εξασφαλίζει περισσότερο χώρο στο γραφείο, αλλά καθιστά και πιο εύκολη την τακτοποίηση των υπόλοιπων περιφερειακών που χρησιμοποιείς στο γραφείο σου.

Εάν είσαι gamer, μπορείς να τα συνδυάσεις με ασύρματα gaming headsets ή και με ασύρματo gaming controller, ώστε να μην περιορίζεσαι με καλώδια.

Ακόμα μία λύση για λιγότερα καλώδια, που θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο, είναι οι Powerline adapters. Χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication), δηλαδή το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο router (με ένα καλώδιο Ethernet) και το δεύτερο σε μια πρίζα στο χώρο που θέλεις να καλύψεις (στο γραφείο σου, για παράδειγμα).

 

Βρες την πιο βέλτιστη διαρρύθμιση για το δωμάτιο ή το σαλόνι

Μετακίνησε τα αντικείμενα και προσπάθησε να τοποθετήσεις τις ηλεκτρικές συσκευές όσο πιο κοντά γίνεται στις πρίζες. Έτσι, εξοικονομείς χώρο αφού τα καλώδια των συσκευών θα  καταλαμβάνουν μικρότερες αποστάσεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείς να αγοράσεις ειδικά στερεωτικά ή και κανάλια, σαν αυτά που στερεώνεις επιτοίχια το καλώδιο της τηλεόρασης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να οργανώσεις την πορεία των καλωδίων που αναγκαστικά διανύουν μεγάλες αποστάσεις στο δωμάτιο. Αν χρειάζεσαι ακόμη περισσότερες πρίζες απ’ όσες έχεις διαθέσιμες, προτίμησε τα πολύπριζα που στερεώνονται στον τοίχο. Έτσι θα αποφύγεις το καλώδιο του πολύπριζου με επέκταση.

 

«Διώξε» τα περιττά καλώδια

Σίγουρα θα υπάρχουν καλώδια και φορτιστές που δεν χρησιμοποιείς συχνά ή και που δεν χρειάζεσαι. Συνήθως πρόκειται για καλώδια φορτιστών και μπορείς να τα βρεις σε οποιοδήποτε σημείο κάθε σπιτιού, από το γραφείο μέχρι και την κουζίνα. Μπορείς να έχεις ένα τσαντάκι ή καλάθι-κουτί οργάνωσης που θα τα αποθηκεύεις όλα εκεί μέσα όταν δεν τα χρειάζεσαι. Μάζεψε σε ένα μικρό κουτί τα καλώδια που χρησιμοποιείς περισσότερο και ονόμασε το κουτί αυτό «σταθμό φόρτισης», τοποθετώντας μια ετικέτα. Συγκέντρωσε εκεί φορτιστές και απαραίτητα μικρά καλώδια.

Ό,τι δεν χρειάζεσαι, μπορείς να το στείλεις στην ανακύκλωση. Θα παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στο γραφείο και το χώρο σου, καθώς δε θα υπάρχουν παντού τέτοιου είδους καλώδια.

 

Διαχείριση καλωδίων

Μέχρι να έρθει η εποχή που θα απαλλαγούμε εντελώς από τη χρήση καλωδίου, φρόντισε να βάλεις σε τάξη τα καλώδια που συνήθως μπλέκονται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις αυτό, μάζεψε τα μακριά καλώδια και τύλιξέ τα με δεματικά ή και σπιράλ καλωδίων. Έτσι θα περιορίσεις τον όγκο τους στο πάτωμα.

Μια άλλη λύση για να τακτοποιήσεις τα καλώδια είναι η αυτοσχέδια κατασκευή. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα χάρτινο κουτί για να βάλεις μέσα όλα τα καλώδια. Άνοιξε όσες τρύπες χρειάζεσαι προκειμένου να βγαίνουν έξω μόνο οι υποδοχές τους. Πάνω από κάθε τρύπα μπορείς να γράψεις τι είναι η κάθε υποδοχή (π.χ. φορτιστής για smartphone). Με αυτόν τον τρόπο θα είναι όλα τακτοποιημένα κι έτσι θα μπορείς να καθαρίζεις πιο εύκολα. Μέσα στο κουτί αυτό μπορείς επίσης να τυλίξεις κάθε καλώδιο και να το βάλεις μέσα σε ένα ρολό από τελειωμένο χαρτί υγείας ή κουζίνας, ή να χρησιμοποιήσεις σωλήνα νεοπρενίου. Έτσι δεν θα επικρατεί πανικός μέσα στο κουτί και τα καλώδια δεν θα είναι μπλεγμένα μεταξύ τους.

Συνέχισε με την οργάνωση των καλωδίων πίσω από το γραφείο σου και την τηλεόραση. Για καλύτερη ομαδοποίηση των καλωδίων πίσω από την τηλεόραση ή πίσω από το γραφείο μπορείς να χρησιμοποιήσεις καλώδια με πλεκτή επένδυση για να μη τσακίζουν και να μην μπερδεύονται.

Μπορείς να δεις ακόμη