Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το παλιό κλιματιστικό σου

by K Admin

κλιματιστικό 1

 

Ο κλιματισμός είναι μια αναγκαιότητα για το σπίτι, το εξοχικό ή το χώρο εργασίας, καθώς μας βοηθά να αισθανόμαστε άνετα κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού αλλά και να μας κρατάει ζεστούς το χειμώνα. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής των κλιματιστικών δεν είναι παντοτινή. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μειωθεί κατακόρυφα η απόδοση του κλιματιστικού σου και, είτε χρειάζεται δαπανηρή επισκευή ή ίσως σε συμφέρει καλύτερα η αντικατάσταση του.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ήρθε στιγμή να αντικαταστήσεις το παλιό σου air condition με ένα νεότερο μοντέλο.

 

Παλαιότητα και ενεργειακή απόδοση

Αν υποθέσουμε ότι η μέση διάρκεια ζωής ενός κλιματιστικού είναι περίπου 10 χρόνια, προκύπτει ότι ένα παλαιότερο κλιματιστικό είναι πολύ πιο ενεργοβόρο, ενώ παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα σε επίπεδο απόδοσης. Έτσι, εάν το air condition έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια ζωής, ίσως είναι καιρός να το αντικαταστήσεις.

Τα νεότερα, πιο αποδοτικά μοντέλα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κλιματισμού του χώρου σου, ενώ παράλληλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής  με μια νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα οικονομική επιλογή, με το κόστος αγοράς να αποσβένεται σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση. Γενικά, το κόστος λειτουργίας μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής εξαρτάται άμεσα από την ενεργειακή αποδοτικότητά της. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας συσκευής τάξης ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης A+++ μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης έως και 80%.

 

Κόστος επισκευής

Από τη στιγμή που έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση του κλιματιστικού και γίνεται τακτικά η απαραίτητη συντήρηση του, είτε από τον ιδιοκτήτη (π.χ καθάρισμα φίλτρων) ή από αδειούχο ψυκτικό αλλά παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται συνέχεια διάφορα προβλήματα, προβληματικοί αισθητήρες και πλακέτα – βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση του κλιματιστικού – τότε ίσως να μην σε συμφέρει η επισκευή. Εάν δε το κόστος των επισκευών ξεπερνάει το 50-60% της αξίας ενός παλαιού συστήματος ψύξης, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα νέο μοντέλο.

 

Τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις σε ένα κλιματιστικό είναι:

 

1Ηλεκτρική ανεπάρκεια

Τόσο το μοτέρ όσο και οι ανεμιστήρες του κλιματιστικού φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που το κλιματιστικό εκκινεί και σταματά συχνά λόγω φθοράς στις ηλεκτρικές συνδέσεις της μονάδας. Πρόκειται για πρόβλημα που συναντάται συχνά σε πολύ παλιά κλιματιστικά.

 

2Προβληματική αποχέτευση συμπυκνωμάτων

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι το μπούκωμα ή η φθορά του σωλήνα της αποχέτευσης συμπυκνωμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση του κλιματιστικού και τη διαρροή συμπυκνωμάτων τόσο μέσα όσο και έξω από το χώρο. Φυσικά, αν δεν διορθωθεί έγκαιρα η βλάβη μπορεί να προκληθούν περισσότερα προβλήματα, όπως βλάβη στην εσωτερική μονάδα και συγκέντρωση υγρασίας στους τοίχους.

 

3Πρόβλημα στους αισθητήρες

Όλα τα κλιματιστικά ενσωματώνουν αισθητήρες για να επιτηρούν τις πιέσεις και τις θερμοκρασίες τόσο του ψυκτικού υγρού όσο και του αέρα. Επομένως, αν ένας από τους αισθητήρες αυτούς υποστεί βλάβη, το κλιματιστικό θα λειτουργεί ακατάπαυστα ή θα αυξομειώνει με μη φυσιολογικό τρόπο την ισχύ του. Αυτό σημαίνει κακή απόδοση θέρμανσης / ψύξης και άσκοπη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.

 

4Βλάβη στην πλακέτα του κλιματιστικού

Η πλακέτα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα του κλιματιστικού. Επιτηρεί τη λειτουργία των διαφόρων επιμέρους στοιχείων, όπως είναι ο συμπιεστής, οι ανεμιστήρες κ.λπ., ώστε κάθε στιγμή το κλιματιστικό να λειτουργεί ομαλά και οικονομικά. Μια βλάβη στην πλακέτα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση ή τη διακοπή λειτουργίας του κλιματιστικού. Η επισκευή της, ή ακόμη χειρότερα, η αντικατάσταση της είναι αρκετά δαπανηρή στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

 

Σωστή χρήση κλιματιστικού

Όπως αναφέρουν πολλοί κατασκευαστές, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των κλιματιστικών, είναι… η κακή χρήση τους. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να εξασφαλίσουμε βελτίωση των συνθηκών στο εσωτερικό του κλιματιζόμενου χώρου, οικονομία στην κατανάλωση, ενώ επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον.

 

 

1Σωστή θέση της εσωτερικής μονάδας

Τοποθέτησε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού σε τέτοια θέση ώστε ο αέρας που εξέρχεται από αυτήν να μην πέφτει απευθείας επάνω σου. Επίσης, απέφυγε να τοποθετείς κοντά στη μονάδα συσκευές που εκλύουν έντονη θερμότητα, όπως θερμαντικά σώματα, ηλεκτρικές κουζίνες, ενώ θα πρέπει να βρίσκεται σε κεντρική θέση στο χώρο, χωρίς απευθείας έκθεση στο ήλιο.

 

2Σωστή θέση της εξωτερικής μονάδας

Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν προστατευμένη από την άμεση έκθεση στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες, ενώ η θέση της θα πρέπει να είναι αρκετά μακριά από περιφερειακά εμπόδια, όπως φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο που ίσως να παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα.

 

3Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίαςshutterstock_291589820

Πριν ενεργοποιήσεις το κλιματιστικό σου βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει καλά τις πόρτες και τα παράθυρα του χώρου που κλιματίζεται και ρύθμισε το θερμοστάτη του κλιματιστικού σε λογικές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης σε ένα χώρο είναι πάντοτε μεταξύ 20 και 27 βαθμούς, ενώ δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας – μεγαλύτερες από 6 – 10 βαθμούς – μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος, αφού η ξαφνική μετάβαση μας στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας. Στο εσωτερικό του χώρου πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση δροσιάς το καλοκαίρι και θαλπωρής το χειμώνα. Με το να βάζουμε το θερμοστάτη σε ακραίες θερμοκρασίες, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η σπατάλη ενέργειας, ενώ ο χώρος δεν ψύχεται (ή θερμαίνεται) γρηγορότερα. Ακόμη, αν η ψύξη είναι έντονη συχνά εμφανίζεται πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί και κατά τη θέρμανση του αέρα το χειμώνα.

 

4Ρύθμισε σωστά τη ροή αέρα

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ρύθμισε τις περσίδες της εσωτερικής μονάδας όσο το δυνατόν ψηλότερα. Ο κλιματιζόμενος αέρας δεν θα κατευθύνεται απευθείας σε μέρος που υπάρχουν άτομα, πετυχαίνοντας έτσι σωστή διανομή αέρα στο χώρο. Το χειμώνα, ρύθμισε τις περσίδες ώστε ο αέρας να κατευθύνεται χαμηλά, ενώ επιλέγεις ταχύτητα ροής αέρα που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα στο χώρο.

 

5Ανανέωνε συχνά τον αέρα

Ειδικά το καλοκαίρι, είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας των χώρων που λειτουργούν τα κλιματιστικά, Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται. Σαφώς και δεν πρέπει να το παρακάνεις, αφήνοντας όλα τα παράθυρα / πόρτες του χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται εξαιρετικά ενεργοβόρα.  Υπάρχει πάντα και η επιλογή να επενδύσεις σε κλιματιστικό με λειτουργία ιονιστή, μέσω της οποίας εξαλείφονται αποτελεσματικά η σκόνη, οι οσμές, οι τοξίνες του καπνού, βακτηρίδια, ιούς, νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων και άλλα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια. Ο ιονιστής καταφέρνει να παράγει μια μεγάλη ποσότητα αρνητικά φορτισμένων ιόντων που προσκολλώνται στα σωματίδια που βρίσκονται στην εσωτερική ατμόσφαιρα, τα οποία γίνονται βαρύτερα από τον αέρα γύρω τους και πέφτουν στο πάτωμα ή απορροφώνται από το συλλέκτη σκόνης που ενσωματώνει η συσκευή. Έτσι, τα βλαβερά σωματίδια αφαιρούνται από τον αέρα χωρίς να εισέλθουν πάλι σε αυτόν.

 

6Τακτική συντήρηση και καθαρισμός

κλιματιστικοΌλα τα κλιματιστικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, καθώς ο τεχνικός θα ελέγξει το σύστημα, θα καθαρίσει σε βάθος τις μονάδες (εσωτερική και εξωτερική) διασφαλίζοντας την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές εργασίες και έλεγχοι που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

  • Φρόντισε να καθαρίζεις τακτικά τις γρίλιες και τα πτερύγια της εσωτερικής μονάδας, ώστε να αποφεύγεται εκεί η συσσώρευση σκόνης που στη συνέχεια μεταδίδεται στο χώρο με τη ροή αέρα.
  • Μπορείς να καθαρίζεις επιφανειακά με νερό την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού.
  • Καθάριζε συστηματικά τα πλενόμενα φίλτρα αέρα της εσωτερικής μονάδας. Ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας της μονάδας σου, μπορεί να χρειάζονται καθάρισμα ακόμα και μία φορά το μήνα. Τα φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

 

Tip:

Βάλε SLEEP για μεγαλύτερη οικονομία

Το πιο βασικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων κλιματιστικών είναι ότι μπορούμε να τα λειτουργήσουμε με έξυπνο τρόπο, μειώνοντας την κατανάλωση του ρεύματος. Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που προσφέρει ένα κλιματιστικό είναι και η νυχτερινή λειτουργία (SLEEP).  Δεν χρειάζεται να έχεις ανοιχτό το κλιματιστικό όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθείς, ενεργοποίησε τη λειτουργία SLEEP. Η λειτουργία SLEEP μπορεί να ρυθμιστεί από το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού, επιτρέποντας μια ορισμένη προσαρμογή στην απαιτούμενη θερμοκρασία δωματίου (που ορίζεται από το χρήστη). Μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης εξασφαλίζοντας ιδανικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

Συγκεκριμένα, στη νυχτερινή λειτουργία το κλιματιστικό αυξάνει ή μειώνει (ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες, χειμώνας ή καλοκαίρι αντίστοιχα) σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου σε αναλογία 1°C την ώρα για τις τρεις πρώτες ώρες, ενώ μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα λειτουργίας απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης εξασφαλίζει άνετο ύπνο, ενώ εξοικονομεί χρήματα.

Μπορείς να δεις ακόμη