Tips για να κάνεις το σπίτι σου εξυπνότερο

by K Admin

shutterstock_386489707

 

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που διαβάζαμε / ακούγαμε ότι κάποια μέρα όλοι θα ζουν σε έξυπνα σπίτια, όπου οι συσκευές θα «μιλούν» μεταξύ τους και θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Και όμως, χάρη στο Internet of Things τα έξυπνα σπίτια είναι ήδη εδώ, με προϊόντα και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας. Πλέον, μπορείς να ελέγξεις και να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία, το φωτισμό ή ακόμα και το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σου από το smartphone ή το tablet σου. Έτσι λοιπόν εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται ακόμα κάτι φουτουριστικό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.

 

Πώς μπορείς να κάνεις το σπίτι σου έξυπνο

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι – και κατά πάσα πιθανότητα το έχεις ήδη στο σπίτι – είναι ευρυζωνική σύνδεση (broadband). Όσο περισσότερες συσκευές συνδέονται σε αυτή, τόσο πιο σημαντικό γίνεται να υπάρχει ένα αξιόπιστο, γρήγορο και σταθερό router. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσεις έξυπνες τεχνολογίες στο σπίτι. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές είναι η έξυπνη θέρμανση, καθώς πρόκειται για μία πρακτική, οικονομικά προσιτή και εύκολη λύση. Οι έξυπνοι θερμοστάτες, όπως ο Netatmo Thermostat, μπορεί να συνδεθεί στο οικιακό σου ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) για να ελέγξεις τη θέρμανση του σπιτιού μέσω smartphone app.

Επιπλέον, μια καλή «βάση» για να ξεκινήσεις  να χρησιμοποιείς αυτές τις τεχνολογίες είναι η τοποθέτηση έξυπνων πριζών WiFi, όπως το Belkin WeMo. Με πολύ χαμηλό κόστος θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις κάθε ηλεκτρική συσκευή μέσω smartphone app. Φαντάσου λοιπόν ότι όταν φεύγεις βιαστικά για τη δουλειά και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει την τηλεόραση ανοιχτή, θα μπορείς να την απενεργοποιείς με ένα κλικ. Ο φωτισμός μπορεί επίσης να γίνει έξυπνος, είτε με την προσθήκη διακοπτών ή συνδέοντας έξυπνους λαμπτήρες, οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν μέσω ταυτοποίησης ή mobile app για smartphones και tablets.

 

Οι πιο δημοφιλείς έξυπνες τεχνολογίες για το Internet of Things

Ας δούμε λοιπόν το πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις σπίτι με… IQ! Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες έξυπνες τεχνολογίες για όλες τις κατηγορίες συσκευών στο Internet of Things.

 

Έξυπνη θέρμανση για οικονομία και περισσότερες ευκολίεςc10191412-2

Ενδεικτικά, με έναν θερμοστάτη σαν το Netatmo Thermostat τα οφέλη είναι πάρα πολλά σε σχέση με τους συμβατικούς επιτοίχιους θερμοστάτες, ενώ είναι συμβατός με θερμαντικά συστήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, αέριο ή ξύλο. Μπορείς να ρυθμίσεις τη θέρμανση του σπιτιού από όπου και αν βρίσκεσαι. Για παράδειγμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις τη θέρμανση όταν ακόμα βρίσκεσαι στη δουλειά για να ζεσταθεί το σπίτι. Μέσω του σχετικού smartphone app για iOS και Android μπορείς να ενημερώνεσαι και να μελετάς την κατανάλωση ενέργειας προβάλλοντας το ιστορικό της θερμοκρασίας, ενώ μπορείς να προσαρμόσεις τη θέρμανση ανάλογα με τις δραστηριότητές σου. Έτσι, θα έχεις πάντα ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς να σπαταλάς επιπλέον ενέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μειωμένους λογαριασμούς και ως εκ τούτου εξοικονόμηση χρημάτων. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του Netatmo Thermostat είναι η εύκολη εγκατάσταση του.

 

 

Διακόπτες WeMo

Με τους διακόπτες WeMo θα είσαι σε θέση να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου απ’ όπου και αν βρίσκεσαι μέσω του Wi-Fi, 3G ή 4G, εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Σύνδεσε το WeMo Switch σε μια πρίζα στο σπίτι σου, σύνδεσε οποιαδήποτε συσκευή στο διακόπτη και είσαι έτοιμος να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Χρησιμοποίησε διακόπτη WeMo για να ρυθμίσεις τα φώτα του σπιτιού σου από απόσταση. Είτε βρίσκεσαι σε διακοπές και θέλεις να φαίνεται ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι ή ακόμα και αν θέλεις τα φώτα να είναι ανοιχτά όταν γυρίσεις από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, απλά σύνδεσε ένα φωτιστικό στο WeMo Switch και ενεργοποίησε / απενεργοποίησε το από όπου και αν βρίσκεσαι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το πλήκτρο ενεργοποίησης. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης των διακοπτών WeMo είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος της ψύξης / θέρμανσης του σπιτιού σου. Σύνδεσε τη θερμάστρα ή το θερμοπομπό στον διακόπτη (ή τον ανεμιστήρα τους θερινούς μήνες) και προγραμμάτισε μέσω του smartphone ή του tablet σου πότε θέλεις να ενεργοποιηθεί η συσκευή για να προ-θερμάνεις (ή να δροσίσεις) το σπίτι σου. Έτσι, διευκολύνεις την καθημερινότητα σου, ενώ είναι προφανές ότι εξοικονομείς ενέργεια.

 

Έξυπνες λάμπες και τεχνολογία LEDc10248522-1

Εάν με όλα τα παραπάνω χρησιμοποιείς και λάμπες με τεχνολογία LED τότε κερδίζεις διπλά, καθώς τα LEDs είναι η πιο πράσινη επιλογή στην αγορά, αφού εξοικονομούν ενέργεια, δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα (όπως ο υδράργυρος στους λαμπτήρες φθορισμού) και εκπέμπουν μηδενική ακτινοβολία. Επίσης, δε ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς ανακυκλώνονται πλήρως, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα των LEDs είναι η μακρά διάρκεια ζωής, αφού διαρκούν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τους κοινούς λαμπτήρες. Ο  φωτισμός μπορεί επίσης να γίνει έξυπνος, είτε τοποθετώντας έξυπνους διακόπτες WiFi ή ακόμα και συνδέοντας ένα Smart Lighting Starter Kit – όπως το Belkin Wemo LED, το οποίο χρησιμοποιεί το οικιακό σου WiFi και επικοινωνεί με άλλες συσκευές στο σπίτι για απομακρυσμένο έλεγχο και ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Μπορείς να τους ενεργοποιήσεις / απενεργοποιήσεις ή να δημιουργήσεις ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα που λειτουργεί για την οικογένειά σου. Μπορείς επίσης να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να παρακολουθήσεις μια ταινία, ή να απενεργοποιούνται αφού φύγεις από το σπίτι, όλα από το smartphone σου.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, οι έξυπνοι λαμπτήρες μπορούν να ρυθμιστούν για να δημιουργήσεις την τέλεια ατμόσφαιρα στο σπίτι απευθείας από το smartphone σου. Για παράδειγμα, χαμήλωσε τα φώτα στην τραπεζαρία για τέλειο φωτισμό σε ένα ειδικό γεύμα, μια γιορτή, ή για διασκέδαση. Τα φώτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήρη φωτεινότητα για να σε βοηθήσουν να γίνεις πιο παραγωγικός, ή να για να κλείσεις τα φώτα στο υπνοδωμάτιο για να χαλαρώσεις. Μάλιστα, μπορείς μέσω του σχετικού mobile app να προγραμματίσεις  να χαμηλώνουν σταδιακά τα φώτα μέχρι να αποκοιμηθείς.

 

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας

shutterstock_340991594Όπως και ο απομακρυσμένος έλεγχος για οποιαδήποτε συσκευή έχεις αφήσει ενεργοποιημένη, μια έξυπνη τηλεχειριζόμενη πρίζα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ασφάλεια στο σπίτι. Σύνδεσε μία λάμπα στην έξυπνη πρίζα και μπορείς να έχεις φως κάθε φορά που το χρειάζεσαι, χωρίς να χρησιμοποιείς χρονόμετρο. Για παράδειγμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις τα φώτα στο σπίτι όταν εισέρχεσαι στο γκαράζ ή να ανάβεις τα φώτα στο διάδρομο, όταν ξυπνάει το παιδί σου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στο σπίτι μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερες λύσεις. Ένα ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις κειμένου και βίντεο στο smartphone σου, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε κάθε χώρο στο σπίτι. Όλα τα συστήματα είναι πλέον εξυπνότερα, με κάμερα, ενσωματωμένο προβολέα, ενώ έχουν ακόμη τη δυνατότητα να διακρίνουν τα κατοικίδια από τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα, έτσι δεν υπάρχουν λανθασμένοι συναγερμοί.

Οι έξυπνες κάμερες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και έξω από το σπίτι. Λόγω του ότι δεν απαιτείται στεγανοποίηση ή μερεμέτια για μόνιμη εγκατάσταση, οι κάμερες είναι αρκετά φθηνές και εύκολες στην εγκατάσταση τους. Μπορείς να καταγράψεις και να αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου βίντεο στο cloud, ώστε να τα παρακολουθήσεις αργότερα, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο smartphone ή το tablet σου, όταν ο αισθητήρας κίνησης της κάμερας ενεργοποιείται, και να παρακολουθήσεις τη δράση χωρίς να χάνεις απολύτως τίποτα. Εκτός από την παρακολούθηση του σπιτιού για λόγους ασφαλείας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχεις τα κατοικίδια και τα παιδιά που υπάρχουν στο σπίτι, ή ως εναλλακτική λύση για baby monitor. Έτσι δεν θα έχεις άγχος για τα παιδιά στο σπίτι, ενώ εσύ βρίσκεσαι στη δουλειά. Στα έξυπνα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνονται επίσης και οι ανιχνευτές καπνού. Πρόκειται για συσκευές που όχι μόνο λειτουργούν ως ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά χάρη στις τεχνολογίες που διαθέτουν συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της παραγωγικότητας. Έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, να επικοινωνούν με άλλες συσκευές στο σπίτι, αλλά και να λαμβάνουν και να αποστέλλουν πληροφορίες ή/και να ελέγξουν ακόμα και την ποιότητα του αέρα, κάτι που είναι απαραίτητο αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα.

 

Internet of Things και ψυχαγωγία

Ακόμα και οι έξυπνες τηλεοράσεις αποτελούν μέρος του IoT, από τη στιγμή που συνδέονται στο διαδίκτυο προσφέροντας υπηρεσίες και λειτουργίες για streaming ήχου και εικόνας σε όλο το σπίτι, για πρόσβαση σε εκατοντάδες εφαρμογές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ενώ μια Smart TV μπορεί άνετα να λειτουργήσει ως ένα user interface για το IoT. Δηλαδή να μετατραπεί σε ένα ενιαίο σημείο ελέγχου για το έξυπνο σπίτι για να ελέγχεις τα πάντα στο σπίτι χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές, χειρονομίες (gestures) ή μέσω συσκευών όπως το smartphone ή το tablet σου.

 

Εν κατακλείδι…

Όλη αυτή η έξυπνη τεχνολογία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εσένα και την οικογένεια σου να οργανώσετε την καθημερινότητα σας και να γίνετε πιο παραγωγικοί.

 

Μπορείς να δεις ακόμη