Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 και είναι το σημαντικότερο βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θεσπίστηκε επίσημα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 4 Δεκεμβρίου 1950 και γιορτάζεται κάθε χρόνο. Εκείνοι που την εμπνεύστηκαν οραματίστηκαν έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, ελεύθερο, δίκαιο και ειρηνικό. Γιατί δικαιώματα έχουν όλοι οι άνθρωποι, χωρίς εξαιρέσεις. Ευχή όλων είναι να μπορούν να έχουν όλοι τα ίδια μια μέρα.
Δικαίωμα όλων η πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη διασκέδαση
Η εκπαίδευση και η διασκέδαση είναι δυο τομείς στους οποίους θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση. Αποτελούν πυλώνες για μια καλύτερη ζωή. Η εκπαίδευση ανοίγει τους ορίζοντες του ανθρώπου και του προσφέρει περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες. Η διασκέδαση προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία, είτε σε ατομικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο, με τη δεύτερη περίπτωση να προωθεί την κοινωνικοποίηση. Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να προωθήσει τόσο την εκπαίδευση, όσο και τη διασκέδαση, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αρκεί να έχει κανείς σύνδεση στο διαδίκτυο, κάτι που ευτυχώς είναι εύκολα προσβάσιμο στις μέρες μας και μια συσκευή, ακόμα και οικονομική, όπως ένα smartphone ή tablet χαμηλού κόστους.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
Το διαδίκτυο αποτελεί μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών. Οτιδήποτε και αν θελήσει κανείς μπορεί να το αναζητήσει και να το βρει. Το εύρος των γνώσεων που είναι δυνατό να αποκτήσει κάποιος διαβάζοντας και μόνο εγκυκλοπαίδειες που είναι διαθέσιμες online είναι ανεξάντλητο. Μαθητές αναζητούν λύσεις στα προβλήματα του σχολείου, φοιτητές πληροφορίες για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, ενώ επειδή προφανώς η εκπαίδευση είναι μια ευρύτερη έννοια η οποία δεν σταματάει ποτέ και επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμα και σε ηλικιωμένους που έχουν μεράκι να εμπλουτίζουν καθημερινά τις γνώσεις τους. Έχει απλοποιηθεί τόσο η τεχνολογία, είναι τόσες πολλές οι επιλογές πρόσβασης που προσφέρει, που όλες οι σύγχρονες συσκευές είναι απλές και άνετες στη χρήση, ακόμα και από ανθρώπους που παλαιότερα φοβούνταν ακόμα και να τις ακουμπήσουν μην τους προκαλέσουν ζημιά. Εννοείται πως η τεχνολογία είναι πλέον προσβάσιμη και στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα κίνησης, όρασης, ομιλίας ή ακοής.
Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της τηλεκπαίδευσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντιστήρια μελέτης και ξένων γλωσσών. Με τη βοήθεια που προσφέρουν μοντέρνες πλατφόρμες όπως το Zoom, το Teams, το Skype και πολλές άλλες, δημιουργήθηκαν χιλιάδες ψηφιακές αίθουσες και έτσι δεν διακόπηκε η λειτουργία των σχολείων και εκπαιδευτηρίων σε μια δύσκολη εποχή για όλη την ανθρωπότητα, όπως αυτή της έξαρσης του Covid-19. Η τηλεκπαίδευση επεκτάθηκε ακόμα και στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Ο.Α.Ε.Δ. και μάλιστα συνεχίζεται αδιάκοπα.
Τεχνολογία και διασκέδαση πάνε χέρι χέρι
Άντε κάποτε να έλεγες σε κάποιον ότι μια ημέρα θα διασκέδαζε με το τηλέφωνό του. Θα κοιτούσε πρώτα απ’ όλα την παλιά συσκευή που είχε στο σπίτι, αυτή με το καντράν – για όσους την πρόλαβαν – και θα προσπαθούσε να καταλάβει αν αυτό ήταν κάποιο κακόγουστο αστείο. Ο απλός άνθρωπος δύσκολα μπορούσε πριν 40 χρόνια να αντιληφθεί πού θα μπορούσε να φτάσει η τεχνολογία του μέλλοντος.
Καταρχάς με ένα smartphone έχεις στη διάθεσή σου έναν τεράστιο κατάλογο δωρεάν παιχνιδιών μέσω του Google Play για συσκευές Android. Κυριολεκτικά για όλες τις προτιμήσεις και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σου προσφέρουν εκατοντάδες ώρες ψυχαγωγίας. Όρεξη να έχει κανείς να κάνει downloads. Οι σχετικές λίστες εμπλουτίζονται καθημερινά με πολλούς νέους τίτλους και οι δυνατότητες αναζήτησης της πλατφόρμας θα σε βοηθήσουν να κάνεις την κατάλληλη επιλογή.
Αν σου αρέσει η μουσική, πρώτος προορισμός σου είναι το YouTube. Εκεί θα βρεις σχεδόν όλα τα τραγούδια από καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο μουσικό στερέωμα, συλλογές και πολλά άλλα. Από κλασσική μουσική μέχρι ροκ και λαϊκά τραγούδια, που θα σου κάνουν συντροφιά κάθε ώρα της ημέρας, σε ό,τι διάθεση και αν βρίσκεσαι. Αν σου αρέσει να ενημερώνεσαι, πολύ συχνά θα βρίσκεις και επιλογές για δωρεάν δοκιμές σε πλατφόρμες όπως το Spotify. Τόσο σε αυτό, όσο και στην πλατφόρμα της Google υπάρχουν χιλιάδες podcasts, που μπορείς να ακούς δωρεάν, εάν είσαι fan αυτής της νέας μόδας.
Από το YouTube και το Twitch, τις δύο κύριες πλατφόρμες streaming, μπορείς ακόμα να παρακολουθείς ζωντανά παρουσιάσεις για αγαπημένα χόμπι, όπως το gaming, οι οποίες στη συνέχεια αποθηκεύονται για να μπορείς να επανέρχεσαι όποτε θελήσεις.
Τέλος, μια συσκευή που χωράει στην παλάμη σου, όπως το smartphone, είναι δυνατό να μετατραπεί και σε οθόνη κινηματογραφικής αίθουσας. Εκατοντάδες επιλογές ταινιών και σειρών σε πλατφόρμες όπως το Netflix, το Prime Video της Amazon, το Disney+, το Apple TV+, το Cinobo, έναντι μιας μικρής μηνιαίας συνδρομής, που στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείς εύκολα να μοιράζεσαι και με άλλα μέλη της οικογένειάς σου ή φίλους. Πας τη διασκέδαση παντού, σε κρεβάτια, καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες, βεράντες, ακόμα και εκτός σπιτιού, ενώ για να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι, αρκεί ένα ζευγάρι ακουστικά, που μπορείς να αποκτήσεις με πολύ μικρό κόστος.
Ευχή όλων να έρθει η ημέρα εκείνη που όλη η ανθρωπότητα θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, σε κάθε τομέα της ζωής. Με τις δράσεις που αναλαμβάνει, ο Κωτσόβολος προωθεί την ιδέα της “Τεχνολογίας Χωρίς Εμπόδια“. Γιατί είμαστε ίδιοι στις ανάγκες, ίσοι στην τεχνολογία.