H Apple ανακοίνωσε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, που αναμένεται να προστεθούν στα λειτουργικά της συστήματα μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της κίνησης των ματιών, που βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέψει στους χρήστες με κινητικά προβλήματα να πλοηγούνται με ευκολία σε συσκευές με iOS και iPadOS.
Επιπλέον, η νέα επιλογή “music haptics” θα χρησιμοποιεί το σύστημα δόνησης Taptic Engine των iPhone, για να μετατρέπει τη μουσική σε εικόνες και δονήσεις, όταν αναπαράγεται ένα υποστηριζόμενο κομμάτι στο Apple Music. Επιπλέον, η Apple προσθέτει λειτουργίες για να μειωθεί η ζαλάδα όταν το iPhone χρησιμοποιείται σε ένα κινούμενο όχημα.
Κατά πάσα πιθανότητα, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέρος του iOS 18 και του iPadOS 18.
Η λειτουργία παρακολούθησης ματιών χρησιμοποιεί την κάμερα στο μπροστά μέρος της συσκευής για το set up και το calibration, που πραγματοποιούνται μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ με τεχνολογία machine learning που τρέχει τοπικά, όλα τα δεδομένα διατηρούνται με ασφάλεια στη συσκευή του χρήστη και δεν κοινοποιούνται στην Apple. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η λειτουργία αυτή δεν θα απαιτεί επιπλέον hardware ή περιφερειακά.
Τα music haptics προορίζονται να δώσουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής να απολαύσουν τη μουσική εμπειρία, μετατρέποντας τις νότες και τον ρυθμό σε δονήσεις και άλλα εφέ, υποστηρίζοντας εκατομμύρια μουσικά κομμάτια που είναι διαθέσιμα μέσω του Apple Music. Κάτι επίσης σημαντικό είναι η δυνατότητα που θα προσφέρει η Apple στους developers να ενσωματώνουν τη λειτουργία αυτή στις δικές τους εφαρμογές.
Άλλες επερχόμενες λειτουργίες προσβασιμότητας περιλαμβάνουν φωνητικές συντομεύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε «να καταχωρήσει προσαρμοσμένες εκφράσεις που μπορεί να κατανοήσει ο φωνητικός βοηθός Siri για τη δημιουργία συντομεύσεων και την ολοκλήρωση πολύπλοκων εργασιών με απλά βήματα». Επιπλέον, η νέα λειτουργία «Listen for Atypical Speech» χρησιμοποιεί τεχνολογία machine learning για να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά μοτίβα ομιλίας των χρηστών. Αυτό έχει σχεδιαστεί για χρήστες με παθήσεις που επηρεάζουν την ομιλία, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) ή το εγκεφαλικό.
Λύση και για όσους ταλαιπωρούνται από ναυτία όταν χρησιμοποιούν τη συσκευή τους σε κινούμενο όχημα έχει η Apple. Ειδικοί αισθητήρες σε συσκευές iPhone και iPad θα αντιλαμβάνονται πότε αυτές χρησιμοποιούνται εντός οχημάτων που βρίσκονται σε κίνηση και θα εμφανίζονται κινούμενες κουκκίδες στην άκρη της οθόνης, για να μειώνεται το συναίσθημα της ταλαιπωρίας λόγω ναυτίας.
Το επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για τις παραπάνω λειτουργίες, οπότε μείνε συντονισμένος στο Kblog για να παρακολουθείς όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις.