iPhone 16 και όλα όσα ανακοινώθηκαν στο “It’s Glowtime” event της Apple

by Aggeliki Tsoukana

H Apple είναι ένας κολοσσός της τεχνολογίας που έχει επιλέξει να βασίσει το μέλλον των συσκευών της στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτό φάνηκε για μια ακόμα φορά στο «It’s Glowtime” event. Εκεί αποκάλυψε τη σειρά iPhone 16, νέα smartwatches, ακουστικά αλλά και μια ιδέα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το iOS 18, όλα υπό τη σκέπη της τεχνολογίας Apple Intelligence.

 

iPhone 16/ iPhone 16 Plus

Τα δύο αυτά, βασικά μοντέλα της σειράς έρχονται με οθόνη μεγέθους 6,1” και 6,7” αντίστοιχα, που υποστηρίζουν ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz και φωτεινότητα από 1 nit σε συνθήκες σκότους, έως και 2.000 nits στον ήλιο. Η προστασία τύπου Ceramic Shield τα κάνει ακόμα πιο ανθεκτικά σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Η κυριότερη αναβάθμιση είναι το Apple A18 chipset, βασισμένο σε διαδικασία 3nm και δύο γενιές μπροστά από το A16 των iPhone 15 και iPhone 15 Plus. Η CPU του A18 είναι κατά 30% ταχύτερη από εκείνη στο iPhone 15 και κατά 60% από αυτή του iPhone 12. Από την άλλη η GPU είναι 40% πιο γρήγορη από του iPhone 15 και έχει διπλάσια ταχύτητα από αυτή του iPhone 12. Επίσης, το iPhone 16 μπορεί να έχει την ίδια απόδοση με το iPhone 15 στον τομέα της CPU χρησιμοποιώντας 30 λιγότερη ισχύ, με τον ποσοστό να αυξάνεται στο 35% για τη GPU. Βελτιωμένο κατά 17% είναι και το bandwidth της μνήμης του συστήματος. Στις επιδόσεις παίζει σημαντικό ρόλο και η αναβάθμιση του συστήματος ψύξης. Με τις παραπάνω προδιαγραφές, οι δύο συσκευές θα είναι ικανές να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή AAA video games, όπως το Assassin’s Creed Mirage, το Resident Evil 4 αλλά και το Honor of Kings: World που αναμένεται το 2025, με ultra graphics mode βελτιστοποιημένο για το iPhone 16. Η GPU έχει δυνατότητες για hardware accelerated ray tracing και επίσης θα υποστηρίζεται μια μεγάλη γκάμα από controllers για video games.

Η κύρια camera παραμένει η ίδια. Στα 48MP με φακό f/1,6 26mm και αισθητήρα με μέγεθος pixel 1,0 και ενσωματωμένο OIS. Η αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα εντοπίζεται στο ότι η Apple έχει προσθέσει ένα ενδιάμεσο mode για τη λήψη φωτογραφιών σε 24MP. Τα βασικά μοντέλα είναι εφοδιασμένα με νέα, υπερευρυγώνια camera στα 12MP με φακό 13mm. Διαθέτει αυτόματη εστίαση, γεγονός που κάνει δυνατή την υλοποίηση του macro mode. Το διάφραγμα με χαρακτηριστικά f/2,2 επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών που είναι κατά 2,6x πιο φωτεινές σε σύγκριση με το παρελθόν, για ακόμα καλύτερη απόδοση σε συνθήκες σκότους. Ακόμα, υποστηρίζεται η καταγραφή video ανάλυσης 4K με Dolby Vision στα 60fps. Η τεχνολογία AI φέρνει νέα χαρακτηριστικά όπως η μείωση του θορύβου που προκαλεί ο άνεμος.

Το Action Button είναι μια ακόμα από τις ευκολίες που προσφέρουν οι νέες συσκευές. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συντόμευση, ένα πλήκτρο που μπορεί να «προγραμματιστεί» για να εκκινεί τη λειτουργία που θα καθορίσει ο χρήστης, όπως η καταγραφή ενός ηχητικού μηνύματος, η αναγνώριση ενός τραγουδιού, η ενεργοποίηση ενός προγράμματος μετάφρασης, η ενεργοποίηση του φακού και πολλά άλλα. ’’ No, let’s start with saying goodbye to the Alert Slider. Goodbye. The Action button is a shortcut’’ Ακόμα, είναι δυνατή η χρήση του και εντός των εφαρμογών και αν ένα αυτοκίνητο το επιτρέπει, με το Action Button θα μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει.

Εντυπωσιακή είναι και η τεχνολογία Visual Intelligence, άμεσα διαθέσιμη πατώντας το Camera Control. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να στρέψει τη συσκευή εκεί που θέλει να πατήσει ξανά το Camera Control και τότε, κτίρια, αντικείμενα, ακόμα και κατοικίδια θα αναγνωριστούν αυτομάτως, με την ταυτόχρονη παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μια αφίσα για ένα μελλοντικό event και στη συνέχεια να προστεθούν στο ημερολόγιο η ημερομηνία διεξαγωγής του και άλλες λεπτομέρειες.

Τέλος, ο σκελετός των iPhone 16 και iPhone 16 Plus είναι κατασκευασμένος από 85% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, της ίδιας κατηγορίας με αυτή που χρησιμοποιείται στις αεροδιαστημικές κατασκευές.

 

 

iPhone 16 Pro/ iPhone 16 Pro Max

Τα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max είναι οι λεγόμενες ναυαρχίδες της νέα σειράς smartphones της Apple. Πανίσχυρα, μιας και είναι εξοπλισμένα με το A18 Pro chipset και ακόμα μεγαλύτερη μπαταρία από τους προκατόχους τους, για περισσότερη αυτονομία και υποστήριξη των λειτουργιών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Το iPhone 16 Pro έχει οθόνη 6,3’’ ενώ το iPhone 16 Pro Max 6,9’’, τη μεγαλύτερη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε συσκευή της σειράς. Προστατεύονται από Ceramic Shield, ειδικής κατασκευής, που υποστηρίζεται ότι είναι δυο φορές πιο ανθεκτικό σε σχέση με το γυαλί που επιλέγουν άλλες εταιρείες κατασκευής smartphones.

 

 

H Apple υπόσχεται ότι και τα δύο smartphones έχουν επιδόσεις ανώτερες σε ποσοστό 20% από τα αντίστοιχα της σειράς 15, χάρη στις αναβαθμίσεις του συστήματος ψύξης και στην αποδοτικότητα. Το A18 Pro είναι βασισμένο σε διαδικασία 3nm και διαθέτει μια Neural Engine 16 πυρήνων. Και εδώ το bandwidth της μνήμης του συστήματος έχει αυξηθεί κατά 17%, ενώ η έξι πυρήνων GPU είναι 20% ταχύτερη συγκριτικά με εκείνη της προηγούμενης γενιάς. Η CPU- επίσης 6 πυρήνων- είναι με βάση τα όσα αναφέρει η Apple η ταχύτερη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε smartphone με δύο πυρήνες για επιδόσεις και τέσσερις για αποδοτικότητα, που προσφέρουν τη δυνατότητα εκτέλεσης διεργασιών κατά 15% πιο γρήγορα, καταναλώνοντας 20% λιγότερη ισχύ συγκριτικά με ένα iPhone 15 Pro.

Στο πίσω μέρος φιλοξενείται η νέα 48 MP Fusion camera με ένα ταχύτερο και πιο αποδοτικό quad-pixel sensor, που υποστηρίζει καταγραφή video ποιότητας 4K@120fps με Dolby Vision, κάτι που συναντάται για πρώτη φορά σε smartphone. Η Apple υπόσχεται επίσης μηδενική καθυστέρηση του κλείστρου για λήψη φωτογραφιών 48 MP ProRAW και HEIF images. Η καταγραφή video ενισχύεται από τέσσερα μικρόφωνα ποιότητας studio και σημειώνεται ότι και τα δύο iPhone 16 Pro μπορούν να τραβάνε spatial photos.

Όπως συμβαίνει με τα βασικά μοντέλα, τα Pros θα υποστηρίζουν τις λειτουργίες του Apple Intelligence, οι οποίες θα προστεθούν με τη μορφή μιας δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού μέσα στον Οκτώβριο. Θα περιλαμβάνονται εργαλεία για τη συγγραφή κειμένου, την καταγραφή, την απομαγνητοφώνηση και τη δημιουργία περιλήψεων από ηχητικά μηνύματα, τη σύνοψη ειδοποιήσεων, περιλήψεις για μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αναβάθμιση της επικοινωνίας με τον ψηφιακό βοηθό Siri. Το επόμενο διάστημα θα προστεθεί η υποστήριξη για το ChatGPT, που σε συνδυασμό με την αναζήτηση μέσω του Google θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Camera Control.

 

 

 

Apple Watch Series 10

Μια δεκαετία αφότου λανσάρισε το πρώτο μοντέλο της σειράς, το Apple Watch Series 10 είναι πλέον γεγονός και έρχεται με μεγαλύτερη οθόνη και πιο λεπτό σχεδιασμό συγκριτικά με τους προκατόχους του. Επίσης, η οθόνη του είναι ακόμα πιο φωτεινή όταν ο χρήστης κοιτάει από μεγαλύτερη γωνία και η συσκευή διαθέτει αναβαθμισμένο ηχείο.

Το Apple Watch Series 10 έρχεται με οθόνες μεγέθους 46mm και 42mm, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η ενεργή περιοχή τους είναι σε ποσοστό 30% μεγαλύτερη σε σχέση με το Series 6. Επίσης, η τύπου OLED οθόνη είναι κατά 40% πιο φωτεινή σε σχέση με εκείνη του Series 9.

Οι αναλύσεις για κάθε μέγεθος οθόνης είναι 416 x 496px (46mm) και 374 x 446 px (42mm). Ανανεώνονται μία φορά κάθε δευτερόλεπτο και ο δείκτης των λεπτών εμφανίζεται ακόμα και όταν η συσκευή βρίσκεται σε παθητικό ambient mode. Από πλευράς σχεδιασμού και οι δύο οθόνες, όσο και ο σκελετός που τις περιβάλει διαθέτουν περισσότερο στρογγυλεμένες γωνίες.

 

Επίσης το Apple Watch Series 10 είναι περίπου 10% πιο λεπτό και στο ίδιο ποσοστό πιο ελαφρύ από το Series 9 αλλά 20% πιο ελαφρύ αν επιλέξεις την έκδοση που είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο. Η Apple υποστηρίζει ότι χάρη στο νέο του στυλ, το Apple Watch Series 10 είναι το πιο άνετο στη χρήση smartwatch που έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

 

Η συσκευή βασίζει τη λειτουργία της στο νέο S10 SIP (System in Package) chip, με υποσχέσεις για βελτιώσεις στις επιδόσεις και στην αποδοτικότητα αλλά και περισσότερη αυτονομία που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να φτάσει τις 18 ώρες. Χάρη στη βελτιωμένη διαδικασία φόρτισης, η μπαταρία φτάνει από το 0 στο 80% μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

Μια από τις καινοτομίες του Apple Watch Series 10 είναι η παρακολούθηση της υπνικής άπνοιας. Για να επιτευχθεί αυτό το smartwatch χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο και τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης, για να εντοπίζει αρρυθμίες στην αναπνοή όταν ο χρήστης το φοράει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η σημαντική αυτή λειτουργία θα τρέχει χάρη στο watchOS 11, που θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για παύση και βαθύτερη διαμόρφωση των Rings και των Activity Goals, μαζί με το νέο Vitals app για την παρακολούθηση σημαντικών μετρήσεων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, των στόχων προπόνησης και δεδομένων εγκυμοσύνης.

Το ρολόι είναι κατασκευασμένο από 95% ανακυκλωμένο αλουμίνιο από ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στα ηχεία του, που ακολουθώντας τη συνολική σχεδιαστική τάση είναι 30% πιο μικρά από εκείνα του Series 9, όμως χωρίς την οποιαδήποτε έκπτωση στις επιδόσεις τους. Για πρώτη φορά θα μπορείς να ακούς από αυτά μουσική και podcasts, οπότε έχεις την άνεση να ξεχάσεις στο σπίτι τα AirPods. Στις αναβαθμίσεις τους περιλαμβάνεται η φωνητική απομόνωση για πιο καθαρές κλήσεις σε περιβάλλον με υπερβολικό θόρυβο.

 

 

Apple Watch Ultra 2

Το μόνο νέο όσον αφορά το Apple Watch Ultra 2 έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα γίνει διαθέσιμο σε χρωματισμό Satin Black. Πρόκειται για ένα φινίρισμα ματ που κάνει την επιφάνεια του smartwatch πιο ανθεκτική σε γρατζουνιές. Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, κατηγορίας 5, ανακυκλωμένο σε ποσοστό 95%, ενώ το πίσω μέρος του είναι δημιουργημένο από ανθεκτικά zirconia.

Για να ταιριάζει απόλυτα με το νέο look, η Apple σχεδίασε ένα νέο Titanium Milanese Loop. Είναι εμπνευσμένο από δύτες και έχει σχεδιαστεί για δύτες. Και αν έχεις ήδη ένα Ultra 2, υπάρχει μια έκδοση του νέου Loop που ταιριάζει με το αρχικό από φυσικό τιτάνιο. Ακόμα, η Hermès σχεδίασε επίσης ένα νέο λουράκι καρπού, το οποίο αντλεί έμπνευση από την ιστιοπλοΐα. Υπάρχει επίσης μια αντίστοιχη όψη ρολογιού και αν την επιλέξεις το Action Button θα μετατραπεί σε ένα button αντίστροφης μέτρησης με ναυτικό θέμα.

 

AirPods 4

Τα AirPods 4 θα κυκλοφορήσουν σε δύο διαφορετικά μοντέλα, ένα με και ένα χωρίς Ενεργή Ακύρωση Θορύβου.

Για μια ακόμα φορά η Apple υποστηρίζει ότι προσφέρουν την πλέον άνετη και ποιοτική ηχητική εμπειρία, πέρα από τα Pro. H εταιρεία αναφέρει ότι για να το επιτύχει, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της έχει μελετήσει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά μεγέθη αυτιών, σε συνδυασμό με ακόμα καλύτερο ηχητικό σχεδιασμό. Μεταξύ των λειτουργιών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και θα ξεχωρίσουν είναι το προσωποποιημένο Spatial Audio.

Όμως, δίχως αμφιβολία η πιο σημαντική αναβάθμιση έχει να κάνει με την Ενεργή Ακύρωση Θορύβου, που λειτουργεί τόσο για να ακούς πιο καθαρά τη μουσική, όσο και για να απολαμβάνεις μεγαλύτερης ποιότητας κλήσεις. Υποστηρίζονται επιπλέον λειτουργίες, όπως το Transparency Mode και το Adaptive Audio. Το πρώτο φιλτράρει τους ήχους του περιβάλλοντος ώστε να ακούς καλύτερα τι συμβαίνει στον περίγυρο, ενώ το δεύτερο ενεργοποιεί αυτόματα το καλύτερο mode μετά από ανάλυση των συνθηκών του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αν αντιληφθεί ότι έχεις ξεκινήσει μια συζήτηση θα ενεργοποιήσει το Conversation Adaptiveness και θα χαμηλώσει την ένταση της μουσικής.

Σημαντικά ανανεωμένη είναι και η θήκη των AirPods 4, η πιο ελαφριά και φορητή όλων των εποχών, με αυτονομία που αγγίζει τις 30 ώρες αναπαραγωγής μουσικής. Έχει και ένα μικρό ηχείο για την εύκολη εύρεση των AirPods 4 ή για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις σχετικά με τις εισερχόμενες κλήσεις. Δεξιά του θα βρεις τη θύρα USB-C που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους φόρτισης και σημειώνεται ότι τα AirPods 4 φορτίζουν ακόμα και ασύρματα.

 

 

AirPods Pro 2

Τα AirPods Pro 2 περνάνε σε άλλη εποχή, με νέα χρώματα και την προσθήκη μιας θύρας USB-C για λόγους φόρτισης. Όμως η πιο σημαντική τους αναβάθμιση αφορά τον τομέα της ποιότητας του ήχου. Καταρχάς, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης τα ακουστικά θα προστατεύουν τα αυτιά σου και η σχετική λειτουργία θα είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή για να προστατεύεσαι όταν βρίσκεσαι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, χωρίς να χάνεται η ποιότητα του περιεχομένου που ακούς την στιγμή εκείνη. Το H2 chip βοηθάει να μειωθούν οι δυνατοί ήχοι έως και 48.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Για παράδειγμα μπορείς να φοράς τα AirPods Pro 2 σε συναυλίες για να προστατεύεις την ακοή σου, διατηρώντας ζωντανή και φυσική τη μουσική. Η συσκευή έρχεται με προσωποποιημένο έλεγχο ακοής. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην ένταση του ήχου, για τη βέλτιστη κάθε φορά εμπειρία.

 

 

iOS 18/ Apple Intelligence

To iOS 18 αναμένεται να γίνει διαθέσιμο στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, ταυτόχρονα για όλους τους ενδιαφερόμενους, λίγες μόλις ημέρες πριν το λανσάρισμα των iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max στα οποία θα υπάρχει προεγκατεστημένο.

Το Apple Intelligence θα αποτελέσει κομμάτι των iOS 18.1, iPadOS 18.1 και macOS Sequoia 15.1, που αναμένονται τον Οκτώβριο. Αρχικά θα προσφέρει εργαλεία για τη σύνθεση κειμένων, δημιουργία videos με βάση μια περιγραφή στη λειτουργία Memories των Photos, αναζήτηση για συγκεκριμένες φωτογραφίες με ηχητικές εντολές, αναζήτηση συγκεκριμένων σημείων σε videos, τη λειτουργία Clean Up που αφαιρεί αντικείμενα ή ανθρώπους από videos, εγγραφή, απομαγνητοφώνηση και σύνοψη ηχητικών μηνυμάτων στις εφαρμογές Notes και Phone, σύνοψη των ειδοποιήσεων, Priority Messages στο Mail, περιλήψεις για emails, Smart Reply στο Mail και αναβαθμισμένη επικοινωνία με τον ανανεωμένο, πιο ευέλικτο ψηφιακό βοηθό Siri.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν το Image Playground για τη δημιουργία εικόνων και emojis, το Image Wand για τη δημιουργία εικόνων από πρόχειρα σχέδια, ενώ η Siri θα κάνει χρήση των προσωπικών σου δεδομένων για να δίνει ακόμα πιο «ευφυείς» απαντήσεις. Τότε, θα επεκταθεί και η συνεργασία με το ChatGPT.

 

 

Στη συνέχεια μπορείς να παρακολουθήσεις ένα ακόμα video, με τα κυριότερα αποσπάσματα του event.

 

 

Μπες τώρα να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου εδώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη