Aκάρεα : αντιμετώπισέ τα για να απολαμβάνεις το σπίτι σου χωρίς αλλεργίες!

by K Admin

shutterstock_322338254

 

H μάχη με τη σκόνη στο σπίτι παραμένει δύσκολη. Η οικιακή σκόνη απαρτίζεται από μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ουσιών και αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή αιτία αλλεργίας, με κύρια πηγή αλλεργιογόνων ουσιών να είναι τα ακάρεα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 5 έως 30% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό των ασθματικών – που έχουν ευαισθησία στα ακάρεα – φθάνει το 85%.

 

 

Τι είναι τα ακάρεαshutterstock_177025490

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κύρια αιτία της αλλεργίας είναι τα σωματίδια που βρίσκονται στην σκόνη, τα οποία μεταφέρουν μικροσκοπικές ουσίες που προέρχονται από τα ακάρεα. Τα ακάρεα, γνωστά και ως τετράνυχοι ή αράχνες, είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ανήκουν στην οικογένεια των αραχνοειδών. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/γραμμάριο. Ζουν περίπου 30 μέρες και τα θηλυκά γεννούν 25 με 30 νέα ακάρεα στη διάρκεια της ζωής τους.

 

Ακάρεα στο σπίτι

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης έχουν μέγεθος περίπου 0,3 mm και είναι αόρατα από το ανθρώπινο μάτι. Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι το σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν μέσα σε αυτό. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως, είναι το περιττωματικό υλικό που εκκρίνουν (τα ακάρεα) στην ατμόσφαιρα, που είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα με την κάθε μετακίνηση του σώματός μας στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου να εξαπλώνονται περισσότερο οι ρύποι. Η εισπνοή των περιττωμάτων από τα ακάρεα, προκαλεί ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό είναι η αιτία αλλεργιών και προβλημάτων.

 

Ακάρεα στο δέρμαshutterstock_402319822

Τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος, που αφαιρούνται λόγω της φυσικής διαδικασίας της απολέπισης. Η διαδικασία αυτή στο σώμα μας γίνεται συνεχώς ενώ μάλιστα υπολογίζεται πως το 90% της σκόνης του σπιτιού αποτελείται από τα ανθρώπινα αυτά κύτταρα. Επίσης, τα ακάρεα τρέφονται και με τρίχες, προσβάλλοντας κυρίως τον θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα την φαγούρα, το κοκκίνισμα (ή/και σπυράκια).

 

Ακάρεα Συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα, για τα άτομα που έχουν αλλεργία στα ακάρεα, είναι καταρροή, αλλεπάλληλα φτερνίσματα, κνησμός και φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, ενώ σε δυσχερέστερες περιπτώσεις προκαλούνται βήχας ή/και επεισόδια δύσπνοιας. Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης στα ακάρεα γίνεται από τους αλλεργιολόγους με τη διενέργεια των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών. Έτσι, ο αλλεργιολόγος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος ώστε να επιλέξει τις κατάλληλες θεραπευτικές επεμβάσεις για τον ασθενή. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι παρουσιάζουν ευαισθησία στα ακάρεα δεν παρουσιάζουν αλλεργική νόσο, ούτε κατ’ ανάγκη για τα αλλεργικά συμπτώματα που προαναφέρθηκαν ευθύνονται πάντα τα ακάρεα. Ο συσχετισμός της ευαισθητοποίησης με τη νόσο δεν είναι πάντοτε εύκολος και μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους αλλεργιολόγους.

 

Ακάρεα Αντιμετώπιση c10291372-4

Όπως και με όλα τα είδη των αλλεργιών, το καλύτερο φάρμακο για ακάρεα είναι η πρόληψη, δηλαδή η απομάκρυνση των ακάρεων.

Υπάρχουν πολλές επιφάνειες στο σπίτι με αλλεργιογόνα δράση, όπως το στρώμα κρεβατιού, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, καναπέδες, έπιπλα με μαλακό ύφασμα – που χρειάζονται τακτικό καθάρισμα.


Ο καθαριστής στρωμάτων για ακάρεα Ultra Vortex της Hoover θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις αποτελεσματικά τα ακάρεα από το στρώμα, και από άλλες μαλακές επιφάνειες. Είναι μοναδικός στο είδος του και φυσικά, είναι αποκλειστικά στον Κωτσόβολο.

Η πρότασης της Hoover ενσωματώνει ισχυρό κινητήρα και λυχνία αποστείρωσης ακτινών UV-C τα οποία συνδυάζονται για να σου προσφέρουν βαθύ καθαρισμό εξοντώνοντας ταυτόχρονα το 99,99% βακτηρίων, αλλεργιογόνων και ακάρεων σκόνης, εμποδίζοντας την επανεμφάνιση τους. Επιπλέον, διαθέτει περιστρεφόμενη βούρτσα που απομακρύνει αποτελεσματικά κάθε ίχνος σκόνης και υπολειμμάτων, όπως τρίχες από κατοικίδια. Σημειώνεται δε ότι ο καθαριστής Ultra Vortex της Hoover έρχεται με πιστοποίηση για τη μείωση αλλεργιών!

 

 

Θες να μάθεις περισσότερα για τον καθαριστή στρωμάτων για ακάρεα; Δες το σχετικό επεισόδιο Try Me, όπου το δοκιμάσαμε για εσένα!

 

 

Tips:

  • Οι βιβλιοθήκες και τα έπιπλα στο σπίτι «φιλοξενούν» αρκετή σκόνη και χρειάζονται τακτικό καθάρισμα.
  • Συνιστάται στεγνό καθάρισμα των κουρτινών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Άλλαζε κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να πλένονται στους 60 βαθμούς.

 

Μπορείς να δεις ακόμη