Ανανέωσε τις ντουλάπες σου γρήγορα και αποτελεσματικά

 

Με την αλλαγή της εποχής νιώθεις την ανάγκη για ανανέωση. Ανυπομονείς να αφήσεις πίσω σου τον χειμώνα και να φύγουν από τις κρεμάστρες τα μπουφάν και τα βαριά παλτό. Αυτή είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως πρέπει να οργανώσεις και πάλι τις ντουλάπες σου.

 

Οργανώσου

Πριν αρχίσεις να αδειάζεις ντουλάπες και συρτάρια οργάνωσε τις σκέψεις σου. Άνοιξε την ντουλάπα σου και σκέψου πως θες είναι κατηγοριοποιημένα τα ρούχα. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να προσθέσεις ράφια, άγκιστρα, θήκες για αξεσουάρ και τσάντες ή κουτιά αποθήκευσης. Είναι μια καλή ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές που σκέφτεσαι καιρό. Θα σου φανούν πολύ χρήσιμα τα εξής: σακούλες κενού αέρα, σκοροκτόνα, χαρτιά για ντουλάπες και συρτάρια καθαριστικά και ξεσκονόπανα. Εάν σκοπεύεις να αντιμετωπίσεις τον σκόρο με φυσικό τρόπο θα χρειαστεί να επισκεφτείς και το μπαχαροπωλείο της γειτονιάς σου για να προμηθευτείς τα κατάλληλα βότανα. Η λεβάντα είναι σίγουρα η πιο γνωστή λύση και ίσως η αγαπημένη σου επιλογή. Όμως να θυμάσαι πως τον σκόρο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με πολλούς ακόμη φυσικούς τρόπους. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις δεντρολίβανο, πιπέρι, μέντα, κέδρος, σανταλόξυλο και θυμάρι, το καθένα ξεχωριστά ή συνδυαστικά μεταξύ τους. Φτιάξε πουγκάκια από παλιές κάλτσες και χρησιμοποίησέ τα όταν θα έρθει η ώρα.

 

 

Καθαριότητα

Μόλις αδειάσεις τις ντουλάπες, το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι φυσικά η καθαριότητα. Με ένα ξεσκονόπανο απομάκρυνε χνούδια και σκόνες από ράφια, συρτάρια και μπάρες κρεμάσματος. Για καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα ή ένα σκουπάκι. Η σκόνη θα απομακρυνθεί πιο εύκολα και θα μπορέσεις να φτάσεις και τα ψηλότερα σημεία ενώ με το ειδικό ακροφύσιο θα καθαριστεί ευκολότερα ο σιδηρόδρομος της πόρτας. Στη συνέχεια, βούτα ένα πανάκι σε χλιαρό νερό με ξίδι και σόδα και πέρασε με αυτό τις επιφάνειες. Έπειτα πέρνα πάλι τις επιφάνειες με πανάκι μικροϊνών ή απορροφητικό χαρτί για να τις στεγνώσεις καλά. Μην χρησιμοποιήσεις βαριά καθαριστικά και σαπούνια γιατί είναι σίγουρο ότι θα αφήσουν υπολείμματα.

Εάν έχεις ατμοκαθαριστή η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη, αφού πετυχαίνεις εύκολο, γρήγορο και βιολογικό καθαρισμό. Εάν η ντουλάπα έχει υγρασία τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Αφού την καθαρίσεις καλά θα πρέπει να εντοπίσεις την αιτία οπότε θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Στην περίπτωση αυτή, το καθάρισμα γίνεται αρκετά χρονοβόρο. Τις περισσότερες φορές η υγρασία οφείλεται σε κακό εξαερισμό οπότε αφού την καθαρίσεις θα πρέπει να την αφήσεις ανοιχτή μια δυο μέρες για να αεριστεί καλά. Ένα κόλπο για να αποφεύγεις την υγρασία, είναι να κρεμάσεις μέσα στην ντουλάπα σου μερικές κιμωλίες, ενώ για να αποφύγεις τις δυσάρεστες μυρωδιές άφησε σε μια γωνίτσα ένα κουτάκι με μαγειρική σόδα .

 

 

Φρόντισε τα χειμωνιάτικα

Αφού τελειώσεις το καθάρισμα σειρά έχουν τα ρούχα. Ξεκίνα πρώτα από τα χειμωνιάτικα. Βασικός κανόνας για να διατηρείται μια καθαρή ντουλάπα είναι να μην βάζεις ποτέ μισολερωμένα ρούχα μέσα σε αυτή. Οπότε πριν σηκώσεις τα αγαπημένα σου πουλόβερ και φούτερ φρόντισε να τα έχεις πλύνει πρώτα. Στη συνέχεια σκέψου ποια χρειάζεσαι και ποια όχι. Όσα δεν έχεις φορέσει ποτέ ή δεν θα φορέσεις ξανά μην τα κρατήσεις για την επόμενη χρονιά. Όσα ρούχα κρατήσεις δίπλωσε τα προσεχτικά και με ομοιομρφία και μάζεψέ τα για του χρόνου. Ιδανικά θα ήταν καλό να έχεις μια μεγάλη ντουλάπα και κάθε ρούχο ανάλογα με την σεζόν να έχει τη θέση του. Εάν ο χώρος σου είναι πολύ περιορισμένος καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις σακούλες κενού αέρος όπου αφαιρείς τον αέρα με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι θα εξοικονομήσεις αρκετό χώρο.

Ξαναγέμισε την ντουλάπα

Αφού καθάρισες, ξεκαθάρισες, πέταξες και χάρισες ό,τι δεν χρειαζόσουν ήρθε η ώρα να γεμίσεις την ντουλάπα από την αρχή. Πέταξε τις χαλασμένες κρεμάστρες, και κρέμασε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται τα ρούχα σου ώστε να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα. Τοποθέτησε τα ρούχα που φοράς περισσότερο σε εμφανές σημείο και αυτά που φοράς λιγότερο πιο πίσω. Χρησιμοποίησε διάφανα κουτιά και αποθήκευσε ζώνες, τσαντάκια, πορτοφόλια, τιράντες και ό,τι άλλο πιάνει χώρο. Ιδανικά, θα μπορούσες να τα κρεμάσεις σε άγκιστρα στην πόρτα της ντουλάπας.

Δίπλωσε τα σεντόνια σου και τοποθέτησέ τα με τάξη στην ντουλάπα. Ένα μικρό κόλπο για να μην μπερδεύονται είναι να τα ταιριάξεις και να τα βάλεις μέσα στις μαξιλαροθήκες τους , έτσι ώστε κάθε φορά  που τραβάς ένα σετ να μην μπερδεύονται και ανακατώνονται.

 

Οι ντουλάπες σου είναι τακτοποιημένες, καθαρές, ευωδιαστές και καλοκαιρινές. Μπορεί να κουράστηκες λιγάκι αλλά σου αξίζουν συγχαρητήρια. Ίσως είναι μια καλή στιγμή για να ανταμείψεις τον εαυτό σου. Ώρα για ψώνια λοιπόν, άλλωστε τόσα πράγματα πέταξες!

 

Μπορείς να δεις ακόμη