Αναβάθμισε τον gaming εξοπλισμό σου με το κατάλληλο PC monitor

by Aggeliki Tsoukana

Όσο πιο ισχυρό είναι το PC σου, τόσο πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις μία ποιοτική οθόνη για να απολαμβάνεις τα games με την καλύτερη δυνατή λεπτομέρεια. Δες λοιπόν ποια κριτήρια θα χρειαστεί να λάβεις υπόψη σου για να επιλέξεις το ιδανικό gaming monitor.

 

 

Εύρος οθόνης για μεγαλείο εικόνας

Όταν το ζητούμενο είναι η αγορά μιας οθόνης υπολογιστή που θα σου προσφέρει κορυφαία εμπειρία gaming, τότε θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στις διαστάσεις που θα επιλέξεις.

Το μέγεθος μιας οθόνης υπολογιστή μετράται διαγώνια, ακριβώς όπως στις τηλεοράσεις και σχετίζεται άμεσα με την ανάλυση που μπορεί να υποστηρίξει. Για να συγκρίνεις την ποιότητα εικόνας μεταξύ οθονών διαφορετικών μεγεθών, θα πρέπει να ελέγξεις το ppi (ή pixel per inch). Το ppi, είναι μία μονάδα μέτρησης που εκφράζει τη σχέση μεταξύ μεγέθους οθόνης και αριθμό pixel. Πρακτικά, σου δείχνει πόσα pixel υπάρχουν σε μια ίντσα της οθόνης. Όσο υψηλότερο είναι το ppi, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η λεπτομέρεια της εικόνας.

Με πιο απλά λόγια, αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι, όσο ανεβαίνει η διαγώνιος μιας οθόνης διατηρώντας την ίδια ανάλυση, η πυκνότητα των pixels μειώνεται, με αποτέλεσμα η εικόνα να χάνει την ευκρίνειά της. Για παράδειγμα, σε μια οθόνη 24 ιντσών η πυκνότητα των pixel σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης παράγουν μια ευχάριστα ευκρινής εικόνα σε ανάλυση 1920 x 1080. Αντίστοιχα, στην ίδια ανάλυση σε μια οθόνη 27 ιντσών, η πυκνότητα των pixels συνήθως είναι χαμηλότερη και έτσι η εικόνα χάνει την ευκρίνειά της (pixelation).

Αν πρόκειται να παίζεις με ανάλυση 1080p, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα gaming monitor 24” / 1080p. Εάν η κάρτα γραφικών σου υποστηρίζει υψηλότερες αναλύσεις, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός gaming monitor στις 27 ίντσες με ανάλυση 1440p ή υψηλότερη.

 

 

Χρόνος απόκρισης για μεγαλύτερη ακρίβεια στην απόδοση εικόνας

Ο χρόνος απόκρισης σε G2G (Grey to Grey, γκρι σε γκρι) αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη, δηλαδή στον χρόνο που απαιτείται από ένα pixel να αλλάξει από το ένα χρώμα στο άλλο. Οι τιμές υπολογίζονται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (millisecond, ms) και το εύρος τους είναι από 1ms έως και 16ms, με μία μέση τιμή τα 5ms για οθόνες γενικής χρήσης και τα 1 έως 4ms για gaming monitors. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απόκρισης τόσο λιγότερη διάσπαση εικόνας και οι αποκλίσεις χρώματος.

 

 

Γιατί είναι απαραίτητο το υψηλό refresh rate

To refresh rate δηλώνει τον αριθμό των καρέ που μπορεί να προβάλει μία οθόνη σε ένα δευτερόλεπτο (δηλαδή το πόσες φορές ανανεώνεται η εικόνα) και μετριέται σε Hz. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανανέωσης τόσο πιο ομαλή είναι κι η εναλλαγή των κινούμενων εικόνων στην οθόνη.

Ένα τυπικό PC monitor παρέχει ρυθμό ανανέωσης 60Hz, αλλά τα πιο σύγχρονα gaming monitors μπορούν να φτάσουν μέχρι 240Hz. Ο υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο gaming, καθώς επιτρέπει στην οθόνη να συγχρονίζεται με τις γρήγορες κινήσεις του παίκτη. Για παράδειγμα, ένα σύγχρονο gaming mouse, μπορεί να αναφέρει τη θέση του (Polling Rate) μέχρι και 1000 φορές το δευτερόλεπτο, την ίδια στιγμή που τα σύγχρονα gaming PCs μπορούν να «τρέξουν» competitive games όπως το Counter-Strike: Global Offensive ή το Fortnite, σε εκατοντάδες καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Έχοντας μια οθόνη που μπορεί να συμβαδίσει με όλα τα παραπάνω, έχεις μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του gaming, ειδικά στα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Επιπλέον, μόλις φτάσεις σε ένα τέτοιο επίπεδο refresh rate, άλλοι παράγοντες όπως ο χρόνος απόκρισης και η καθυστέρηση εισόδου (input lag ή input latency) γίνονται πιο αισθητοί όταν τα ζητούμενα είναι η εξαιρετικά ομαλή εικόνα και η καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι.

 

 

Η τεχνολογία και ο τύπος οθόνης

Η τεχνολογία ή και ο τύπος οθόνης συμβάλουν σημαντικά στο πώς αναπαράγονται οι εικόνες στην οθόνη σου. Κάθε πάνελ έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, ανάλογα τα είδη παιχνιδιών που απολαμβάνεις, ή και το περιβάλλον στο οποίο θα τοποθετηθεί μία οθόνη.

 

ΤΝ (Twisted Nematic)

Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε οθόνες υγρών κρυστάλλων LCD και LED. Κύριο πλεονέκτημα των TN monitors είναι οι πολύ υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης. Υπάρχουν μοντέλα που ξεπερνάνε τα 144Hz και είναι ιδανικά για gaming.

 

VA (Vertical Alignment)

Η τεχνολογία VA χρησιμοποιεί ένα μη-ομογενές ηλεκτρικό πεδίο και δύο transistors ανά pixel εμποδίζοντας αποτελεσματικά το φως και τη δημιουργία ανεπιθύμητων σκιών και αντιθέσεων. Γι’ αυτό και οι οθόνες αυτού του τύπου παρέχουν βαθύτερο μαύρο και υψηλότερους λόγους αντίθεσης – πολλές φορές υψηλότερους απ’ αυτούς των άλλων τεχνολογιών LCD.

 

IPS (In-Plane Switching)

Σε αντίθεση με τις VA και PVA, οι οθόνες IPS αξιοποιούν ένα ομογενές ηλεκτρικό πεδίο που προσφέρει ταχύτερη μεταφορά σημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους απόκρισης. Την ίδια στιγμή που η ευρεία γωνία θέασης παρέχει ακόμη πιο «ζωντανές» και φωτεινές εικόνες χωρίς καμία απολύτως αλλοίωση.

 

 

Εμπλούτισε το παιχνίδι σου με τον κατάλληλο σχεδιασμό οθόνης

Ο σχεδιασμός οθόνης έχει να κάνει με το αν ένα monitor διαθέτει επίπεδη (flat), κυρτή (curved) ή υπερευρεία (Ultra-Wide) σχεδίαση. Η επιλογή μεταξύ επίπεδης και κυρτής οθόνης είναι κυρίως θέμα αισθητικής. Ωστόσο, αν και δεν επηρεάζεται η ποιότητα της εικόνας που εμφανίζεται επί της οθόνης, αλλάζουν κάποιες λεπτομέρειες για την ίδια τη θέαση. Βασικό πλεονέκτημα σε μια κυρτή οθόνη είναι ότι ακολουθεί την καμπύλη του ματιού σου και κυκλώνει το οπτικό σου πεδίο αρκεί να κάθεσαι στο κέντρο, προσδίδοντας περισσότερο βάθος στην εικόνα. Αντίστοιχα, η επίπεδη οθόνη διακρίνεται για τις καλύτερες γωνίες θέασης για όσους δεν βρίσκονται στο κέντρο (π.χ. όταν παίζεις με παρέα) και είναι πιο οικονομική σε σχέση με την κυρτή.

To πιο βασικό πλεονέκτημα με ένα ultrawide monitor είναι η αναβάθμιση του οπτικού πεδίου σου. Μία τυπική οθόνη 16:9 κόβει κάθε καρέ και αφήνει τις άκρες έξω. Αν θέλεις να δεις αυτές τις «άκρες», πρέπει να μετακινήσεις την κάμερα, δηλαδή να κοιτάξεις γύρω σου. Με ένα ultrawide monitor, το οπτικό σου πεδίο είναι μεγαλύτερο και βλέπεις περισσότερα με κάθε καρέ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη κίνηση της κάμερας, κάτι που είναι καλό σε πολλά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο σου δίνει το πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως τα online shooters (π.χ. Call of Duty), επειδή βλέπεις χώρο μέσα σε μια αρένα ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τους παίκτες που χρησιμοποιούν οθόνες 16:9. Κι αυτό δεν θεωρείται καν cheating!

 

Αναζήτησε Monitor με Nvidia G-Sync / AMD FreeSync

Τα G-Sync και FreeSync έχουν σχεδιαστεί για να εξομαλύνουν το παιχνίδι, μειώνοντας την καθυστέρηση εισόδου (input lag) και αποτρέποντας το screen tearing. Χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να το πετύχουν αυτό, αλλά η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των εν λόγω τεχνολογιών είναι το πώς διανέμονται. Ειδικότερα, το G-Sync της Nvidia παράγεται αποκλειστικά από την ίδια την εταιρεία. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι κατασκευαστές οθονών πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό chip από τη Nvidia, το οποίο συνοδεύεται κι από την άδεια χρήσης της τεχνολογίας. Αντίθετα, το FreeSync βασίζεται σε υλικό ανοιχτού κώδικα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δε χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό ή και άδεια χρήσης από την AMD, για να ενσωματώσουν την τεχνολογία FreeSync στις οθόνες τους.

Κάθε μία τεχνολογία προσαρμοστικού συγχρονισμού λειτουργεί μόνο με την αντίστοιχη κάρτα γραφικών. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι η αγορά οθόνης αποτελεί μια επένδυση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Πρόκειται για περιφερειακό που, ακόμα κι αν αναβαθμίσεις τον υπολογιστή σου μετά από 5-7 χρόνια, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις με την ίδια οθόνη.

 

 

Για να απολαμβάνεις «πλούσια» εικόνα με HDR gaming

Η τεχνολογία HDR με πλούσιο καλειδοσκόπιο σκιών κάνει πιο ζωντανό και έντονο το game σου αποκαλύπτοντας ό,τι κρύβεται στις σκιές καθώς προσφέρει εικόνα με έντονες αντιθέσεις, με βαθιές αποχρώσεις του μαύρου και φωτεινές αποχρώσεις του λευκού για εντυπωσιακά λεπτομερή ανάλυση που σε οδηγεί πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.

Ενδεικτικά, αν θέλεις να απολαμβάνεις τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες οθόνης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας HDR, τότε μία οθόνη όπως η Gigabyte Aorus CV27Q Curved 27″ Monitor θα σε καλύψει και με το παραπάνω. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης (165Hz) και η αυξημένη ανάλυση (QHD) συνδυάζεται άψογα με τεχνολογία AMD Radeon FreeSync HDR, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό gaming monitor.

 

Μπες στο www.kotsovolos.gr και διάλεξε την κατάλληλη για σένα οθόνη, για να απολαμβάνεις εμβυθιστικές εμπειρίες gaming για πολλά χρόνια.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη