Επαγγελματικοί φούρνοι, ποιος τύπος ψησίματος σας εξυπηρετεί καλύτερα;

by Aggeliki Tsoukana

Στην επιλογή επαγγελματικού φούρνου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν ώστε η επένδυσή σας να έχει απόδοση. Ένας από αυτούς είναι ο τύπος ψησίματος που σας εξυπηρετεί.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο για εσάς τύπο ψησίματος εξασφαλίζετε εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη ροή στην παραγωγή, αλλά και συνέπεια στις δημιουργίες σας.

 

 

 

 

 

Βασικοί τύποι ψησίματος

Όπως και με τον υπόλοιπο εξοπλισμό της επιχείρησής σας, πριν προχωρήσετε στην αναζήτηση επαγγελματικού φούρνου είναι σημαντικό να καταγράψετε τις πραγματικές σας ανάγκες.

Έτσι, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το διαθέσιμο μενού του καταστήματός σας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστείτε ένα φούρνο που να παρέχει διαφορετικά είδη μαγειρέματος, ή και αν αξίζει να επενδύσετε σε ένα μηχάνημα που θα προσφέρει πολλά “extras”, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το κόστος αγοράς.

Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο βασικούς τύπους ψησίματος, κυκλοθερμικό αέρος (Convection) και κυκλοθερμικό με υγρασία (Combi).

 

 

Φούρνοι κυκλοθερμικοί αέρος

Οι κυκλοθερμικοί φούρνοι αέρος λειτουργούν με βεβιασμένη ροή αέρα μέσω βεντιλατέρ. Κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο και σε μέγιστη θερμοκρασία έως 300°C. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι χρόνοι μαγειρέματος, χωρίς να συρρικνώνεται το φαγητό, όπως π.χ. στην περίπτωση του κρέατος.

Σημαντικά πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος επένδυσης και η μεγάλη γκάμα μοντέλων. Επιπρόσθετα, σας επιτρέπουν να ψήσετε μεγάλη ποικιλία φαγητών, χάρη στα πολλαπλά προγράμματα που διαθέτουν.

Είναι ιδανικοί για επιχειρήσεις με απλές απαιτήσεις και μικρή παραγωγή ή περιορισμένους χώρους όπως μικρά εστιατόρια, ταχυφαγεία, σνακ μπαρ και ταβέρνες. Τα μοντέλα ξεκινάνε από επιτραπέζιους φούρνους μέχρι αρκετά μεγαλύτερους σε διαστάσεις και χωρητικότητες.

 

 

Κυκλοθερμικοί με υγρασία

Οι κυκλοθερμικοί φούρνοι με υγρασία χρησιμοποιούν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο και σε θερμοκρασίες έως 300°C. Μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με ψεκασμό νερού για τη δημιουργία υγρασίας μέχρι 130°C. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει προβλεφθεί εγκατάσταση για υδραυλική σύνδεση με δίκτυο παροχής νερού.

Το ψέκασμα νερού στο φαγητό μπορεί να γίνεται αυτόματα ή χειροκίνητα. Μετά από ένα συγκεκριμένο όριο θερμοκρασίας, ο φούρνος ψεκάζει για να δημιουργήσει περισσότερη υγρασία. Αντίστοιχα, στη χειροκίνητη λειτουργία, ψεκάζετε από μόνοι σας όποτε θελήσετε για υγρασία μέσα στον φούρνο.

Ακόμη, διαθέτουν πολλαπλούς αυτοματισμούς και προγράμματα με δυνατότητα μεικτού μαγειρέματος όπως λειτουργία αναγέννησης, διατήρησης, αργό μαγείρεμα, μέχρι πρόγραμμα αυτόματου πλυσίματος με το πάτημα ενός κουμπιού.

Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων / χωρητικότητας και μπορούν να υποστηρίξουν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με μεικτά μενού και υψηλές απαιτήσεις παραγωγής όπως μεγάλους χώρους εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, υπηρεσίες catering, κ.ά.

 

 

Φούρνοι με λειτουργία ατμού

Οι κυκλοθερμικοί φούρνοι με λειτουργία ατμού προτιμώνται πλέον από πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Χρησιμοποιούν ένα μηχανισμό παραγωγής ατμού με boiler και είναι ιδανικοί για επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερη ευελιξία σε διαφορετικά είδη μαγειρέματος. Διακρίνονται για την υψηλή ακρίβεια σε θερμοκρασία και υγρασία, κάτι που εξασφαλίζει τέλειο αποτέλεσμα στη διαδικασία αναγέννησης.

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας, θα χρειαστεί να επιλέξετε και βάσει τον όγκο δουλειάς του καταστήματος, ώστε να είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις των πελατών σας. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε την αγορά επαγγελματικού φούρνου μεγάλης χωρητικότητας με δυνατότητα μεικτού μαγειρέματος.

Τέλος, ανάλογα τον τύπο φούρνου, ενδέχεται να χρειαστείτε εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τη συσκευή, ώστε να περιορίσετε τις απώλειες σε ενέργεια και να ελαχιστοποιήσετε τη φύρα σε υλικά / προϊόντα.

Μπορείς να δεις ακόμη