Αναβάθμισε τον υπολογιστή σου με έναν δίσκο SSD

Εάν ο υπολογιστής σου χρειάζεται πολύ χρόνο κατά την εκκίνηση, τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και στις εγκατεστημένες εφαρμογές, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι λειτουργεί με μηχανικό σκληρό δίσκο (HDD). Σε αυτή την περίπτωση, η αναβάθμιση του σκληρού δίσκου με έναν δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD, Solid State Drive) είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Πρακτικά, ένας υπολογιστής πενταετίας με SSD εκκινεί πολύ πιο γρήγορα από έναν σύγχρονο υπολογιστή με μηχανικό σκληρό δίσκο. Ακόμα κι αν ο δεύτερος μπορεί να είναι λίγο ανώτερος σε επεξεργαστική ισχύ. Τα καλά νέα είναι ότι η εναλλαγή δίσκων είναι αρκετά εύκολη, αλλά και προσιτή, χάρη στο γεγονός ότι οι δίσκοι SSD είναι πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα βρεις πολύτιμα tips για την επιλογή του κατάλληλου για σένα δίσκου SSD, αλλά και για την προετοιμασία του υπολογιστή σου πριν από την αναβάθμιση.

 

Πώς λειτουργεί και τι προσφέρει ένας SSD

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε τους λόγους που η αναβάθμιση σε SSD αποτελεί τεράστιο άλμα στην ταχύτητα και τις επιδόσεις για τον υπολογιστή σου (καινούργιο ή παλιό). Σκέψου ότι, όσο γρήγορο επεξεργαστή ή και μνήμη RAM κι αν διαθέτει το desktop ή το laptop σου, για να ξεκινήσει να «τρέχει» οποιοδήποτε πρόγραμμα, πρέπει πρώτα να μεταφερθεί από τον σκληρό δίσκο στη μνήμη, κάτι που ισχύει τόσο για το ίδιο το λειτουργικό όσο και για όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείς. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των SSDs είναι ότι  η πρόσβαση σε δεδομένα γίνεται σχεδόν άμεσα, κάτι που μεταφράζεται σε ταχύτατη πρόσβαση σε εφαρμογές αλλά και στα video games. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δίσκοι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, άρα δεν έχουν χρόνο περιστροφής.

Για τον ίδιο λόγο, έχουν υψηλότερη αξιοπιστία και μακροζωία. Χωρίς κινούμενα μέρη, οι πιθανότητες να πάψει να λειτουργεί ένας SSD είναι ελάχιστες έως και μηδενικές. Οι «παραδοσιακοί» σκληροί δίσκοι, από την άλλη, έχουν λεπτά κινούμενα μέρη και μικροσκοπικούς μηχανισμούς που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε κραδασμούς, ενώ φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και θερμαίνονται πολύ λιγότερο από τους HDDs. Κάτι τέτοιο σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά και μικρότερες θερμοκρασίες για το laptop σου.

 

 

Επιλογή του κατάλληλου δίσκου SSD

Η επιλογή σκληρού δίσκου SSD έχει να κάνει με τις ανάγκες σου, δηλαδή πόση χωρητικότητα χρειάζεσαι, ώστε να μπορείς να αποθηκεύεις άνετα τα αρχεία και τα προγράμματά σου. Διαφορετικά, ό,τι κι αν επιλέξεις, είναι σίγουρο ότι θα δεις μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις του υπολογιστή σου, είτε πρόκειται για desktop PC είτε για laptop.

Οι χωρητικότητες στους SSD ξεκινούν από 120GB και φτάνουν μέχρι πάνω από 3ΤΒ. Η χωρητικότητα ενός SSD επηρεάζει και το κόστος. Με άλλα λόγια, όσο ανεβαίνει ο αποθηκευτικός χώρος, τόσο ανεβαίνει και η τιμή. Ωστόσο, οι δίσκοι χωρητικότητας έως 480 GB είναι εξαιρετικά προσιτοί. Μπορείς, μάλιστα, να συνδυάσεις δύο δίσκους στο desktop PC σου. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιείς ως πρωτεύον δίσκο έναν SSD 250GB, για το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς περισσότερο, και να έχεις έναν HDD 1TB (ή παραπάνω) για να αποθηκεύεις τα αρχεία ή και την ψηφιακή βιβλιοθήκη παιχνιδιών σου. Αυτός είναι ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους για να συνδυάσεις υψηλές ταχύτητες και μεγάλη χωρητικότητα.

Για τους πιο απαιτητικούς χρήστες, εκτός από τη χωρητικότητα, το αμέσως επόμενο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάσουν είναι ο τύπος δίσκου SSD. Η ανάγκη για ακόμα πιο υψηλές ταχύτητες σε ακόμα μικρότερους εσωτερικούς σκληρούς δίσκους έφερε ένα νέο πρότυπο διασύνδεσης, το M.2 SSD (ή αλλιώς SATA v3.2). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD) που συνδέεται απευθείας πάνω σε μια συμβατή μητρική κάρτα χωρίς την ανάγκη καλωδίων SATA.

Οι δίσκοι M.2 SSD έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν την ενσωμάτωση μονάδων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης σε λεπτές συσκευές με περιορισμένη ισχύ, όπως τα Ultrabooks και τα tablets. Είναι γενικά μικρότεροι από ένα δίσκο SSD mSATA. Διαθέτουν μέγιστη ταχύτητα 600 MB ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι κάρτες M.2 PCIe μπορούν να φτάσουν τα 4 GB ανά δευτερόλεπτο. Η υποστήριξη PCIe επιτρέπει επίσης στις κάρτες M.2 να επωφεληθούν από το πρωτόκολλο Express Non – volatile Express (NVMe). Αυτό προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με άλλους τύπους διεπαφών λόγω μειωμένης καθυστέρησης, αυξημένα IOPS (ταχύτητα) και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις ως δεύτερο δίσκο έναν SSD.

 

Προετοιμασία για την εγκατάσταση

Η εγκατάσταση ενός SSD είναι αρκετά απλή. Πρακτικά, είναι η ίδια διαδικασία με την εγκατάσταση ενός σκληρού δίσκου HDD. Τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων συνδέονται εύκολα. Αν πρόκειται για παλαιότερο desktop PC, υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω (οι δίσκοι SATA III είναι συμβατοί με τα συστήματα SATA II) με μια μικρή μείωση στην ταχύτητα. Το ίδιο εύκολη είναι και η εγκατάσταση σε φορητό υπολογιστή, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόσβαση στον σκληρό δίσκο είναι εύκολη και η διαδικασία είναι «βγάλε-βάλε». Εάν πρόκειται για δίσκο SSD M.2, η εγκατάσταση είναι ακόμα πιο απλή στο desktop PC, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλώς να τον «κουμπώσεις» στην αντίστοιχη υποδοχή της μητρικής κάρτας.

Μόλις εγκαταστήσεις τον SSD σου, μπορείς εύκολα να εγκαταστήσεις ξανά το λειτουργικό στον υπολογιστή και να επαναφέρεις τα αρχεία σου από ένα αντίγραφο ασφαλείας για ένα «καθαρό», γρήγορο σύστημα. Φυσικά, οι πιο έμπειροι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν αυτούσια όλη την εγκατάσταση του λειτουργικού τους στον νέο δίσκο. Πολλά μοντέλα έρχονται με δωρεάν λογισμικό αντιγραφής δίσκου που θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις το περιεχόμενο του προηγούμενου δίσκου κατευθείαν στο SSD σου. Διαφορετικά, με ένα γρήγορο ψάξιμο στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές δωρεάν εφαρμογές για την ίδια δουλειά.

Αν δεν έχεις την εμπειρία να αλλάξεις μόνος σου τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου, μπορείς πάντα να επιλέξεις ένα από τα 29 service corners του δικτύου καταστημάτων Κωτσόβολος και να λάβεις άμεση τεχνική υποστήριξη.

 

Με μια μικρή επένδυση σε χρόνο και χρήμα θα έχεις ένα πολύ πιο γρήγορο υπολογιστή. Η εκκίνηση θα γίνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι εφαρμογές, τα αρχεία πολυμέσων και τα video games θα «τρέχουν» πιο γρήγορα, ενώ οι εργασίες συντήρησης του συστήματος, όπως π.χ. η σάρωση του δίσκου από το πρόγραμμα προστασίας (antivirus), θα διαρκούν ελάχιστα. Φαντάσου λοιπόν ότι με τόσο χρόνο που κερδίζεις με έναν SSD, μπορείς να γίνεις ακόμα πιο παραγωγικός.

 

Μπορείς να δεις ακόμη