Android Q: Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού

 

Το φετινό Google I/O έφερε νέες πληροφορίες για την επόμενη έκδοση του Android, με την προσωρινή ονομασία Android Q. Μετά την developer beta τον Μάρτιο, η senior director Stephanie Cuthbertson παρουσίασε γι’ αυτό ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Android Q είναι η προσθήκη ενός dark mode, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση μέσω ενός dongle στις “Γρήγορες ρυθμίσεις”. Αυτό ενεργοποιείται στην περίπτωση που είναι ενεργοποιημένη η εξοικονόμηση μπαταρίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο χρήστης, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Google apps ή για εφαρμογές τρίτων εταιρειών.

Η νέα έκδοση του λειτουργικού βελτιώνει την κατηγορία των «έξυπνων απαντήσεων». Επιτρέπει σε οποιαδήποτε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων να προτείνει απαντήσεις στην περιοχή ειδοποιήσεων.

Όσον αφορά στον τομέα της ιδιωτικότητας, η Google έχει προσθέσει 50 νέες ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας. Μεταξύ άλλων αυτές είναι οι ρυθμίσεις location services, που επιτρέπουν στους χρήστες να περιορίσουν την παρακολούθηση τοποθεσίας μόνο όταν εκτελείται η εφαρμογή. Επιπλέον, έχουν προστεθεί ειδοποιήσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγξουν πότε και ποιες εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο χρησιμοποιούν τη θέση τους. Οι νέες ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να περιορίζεται η πρόσβαση των εφαρμογών στο smartphone του χρήστη για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συσκευή, όπως π.χ. σειριακός αριθμός και ΙΜΕΙ.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι του γονικού ελέγχου. Προσφέρει ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις για τους γονείς ώστε να ελέγχουν καλύτερα το χρόνο των παιδιών τους.

Άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι το Live Caption. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης προσθέτει υπότιτλους κατά τη διάρκεια ενός βίντεο. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης, είναι να πατήσει το κουμπί έντασης ήχου και, στη συνέχεια, το κουμπί “Live Caption” που εμφανίζεται στο on-screen volume slider.

Η Google συνεχίζει να εμπλουτίζει και τα “digital wellbeing” του λειτουργικού. Προσθέτοντας ένα νέο focus mode που μπλοκάρει τις περισσότερες ειδοποιήσεις εφαρμογών, ενώ επιτρέπει στις αγαπημένες επαφές του χρήστη να επικοινωνούν μαζί του. Επιπλέον, το Android Q θα φέρει ευέλικτες ρυθμίσεις στις χειρονομίες πολυδιεργασίας, όπως είναι η δυνατότητα για split screen multitasking, καθώς και υποστήριξη για αναδιπλούμενες οθόνες.

Χάρη στο πρόγραμμα Project Treble, η έκδοση beta του Android Q θα είναι διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές από ποτέ. Συγκεκριμένα, η επόμενη Android Q beta 3 θα είναι διαθέσιμη σε 21 συσκευές από 13 brands, ενώ θα υποστηρίζονται και συσκευές ανεξάρτητων κατασκευαστών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη