Ανεμιστήρας οροφής: φροντίζει αθόρυβα να δροσίζει το περιβάλλον σου

by Zikou Stella

Οι ανεμιστήρες οροφής είναι από εκείνα τα προϊόντα που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και των οποίων οι πωλήσεις συνεχώς αυξάνουν. Άλλωστε, ειδικά για χώρες όπως είναι η Ελλάδα, που κατά κύριο λόγο έχουν ήπιο χειμώνα και ανεβασμένες θερμοκρασίες ακόμα και την άνοιξη ή το φθινόπωρο, αποτελούν μία πρακτική, οικολογική και οικονομική λύση!

Να σημειωθεί ότι, οι ανεμιστήρες οροφής λειτουργούν δημιουργώντας ένα δυνατό ρεύμα αέρα που καλύπτει μία μεγάλη περιοχή (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου). Φυσικά, υπάρχει πλέον μία μεγάλη ποικιλία, όχι μόνο σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε design, σχέδια και χρώματα για κάθε ανάγκη και γούστο ώστε να διαλέξεις.

 

Γιατί να επενδύσεις σε έναν ανεμιστήρα οροφής

Πρώτα από όλα αποτελεί μία έξυπνη και πρακτική αγορά σε λογική τιμή! Ένας ανεμιστήρας οροφής είναι ένας υγιεινός και λιγότερο επικίνδυνος τρόπος για να δροσίσεις τους ανθρώπους σε ένα μέρος. Επιπρόσθετα, λειτουργεί συνδυαστικά και συνεπικουρικά, αν χρειαστεί, με άλλες συσκευές (όπως τα air condition) βοηθώντας στην μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Ακόμα, αποτελεί μία φυσική και απόλυτα οικολογική λύση στα κουνούπια και σε άλλα ιπτάμενα έντομα. Τέλος, συνδυάζονται εύκολα και έξυπνα με φωτιστικό δίνοντας λύση 2 σε 1 σε πολλά νοικοκυριά.

 

Με ποια κριτήρια να επιλέξεις

Χώρος Τοποθέτησης

Πρώτο κριτήριο είναι σαφώς ο χώρος. Πρακτικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση του ανεμιστήρα (για να μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κυκλοφορία αέρα). Παράλληλα, τα συνολικά τετραγωνικά του δωματίου θα καθορίσουν και τις διαστάσεις της συσκευής. Σε γενικές γραμμές, η αναλογία τετραγωνικών μέτρων με το μέγεθος των πτερυγίων είναι η ακόλουθη:

Τετραγωνικά μέτρα δωματίου Διάμετρος πτερυγίων (σε cm)
Έως 7 81-91
7-13 107-122
13-20 122-132
20-36 132-147

 

Για παράδειγμα, ιδανικό για μεγάλους χώρους, στα 35 Watt, με έξι ταχύτητες, DC μοτέρ χαμηλής κατανάλωσης και αισθητικό ενδιαφέρον είναι ο Lucci Air Fusion.

 

Συνδυασμός με φωτισμό

Πολλά μοντέλα διαθέτουν πλέον μία ή περισσότερες υποδοχές για τοποθέτηση λαμπτήρων. Δηλαδή, πρακτικά θα έχεις δύο σε μία συσκευές, ενώ θα είναι και πιο εύκολη η εγκατάσταση. Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μη συμβατικούς λαμπτήρες (π.χ. να είναι συμβατοί με διακόπτες dimmer), ώστε να ρυθμίζεις την ένταση του φωτός με βάση τις ανάγκες της στιγμής. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι ο Life Aero Cafe.

 

Οι ανεμιστήρες οροφής με διπλή φορά έλικα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα την εποχή για την ενίσχυση της διάχυσης του αέρα στον χώρο. Με αυτό τον τρόπο η κατανομή της θερμοκρασίας γίνεται ταχύτερα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, συνεπώς και το κόστος.

 

Πτερύγια διπλής όψης

Μπορεί να μην φαίνεται εξαρχής σημαντικό, αλλά τα πτερύγια διπλής όψης πλεονεκτούν ποικιλοτρόπως (δες το μοντέλο Westinghouse Halley). Ειδικότερα, με αυτόν τον τρόπο έχεις περισσότερες διακοσμητικές επιλογές (ανάλογα και με τη διακόσμηση του δωματίου ή την περίσταση). Για παράδειγμα, φαντάσου έναν ανεμιστήρα με μία πολύχρωμη και μία μονόχρωμη όψη! Αυτό σου επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και σε άλλο χώρο (ή σπίτι) αν χρειαστεί. Όμως, πολύ βασικό θέμα είναι και η διπλή φορά περιστροφής. Αυτό γιατί, έτσι ένας ανεμιστήρας οροφής είναι χρήσιμος και στις πιο κρύες μέρες, αφού προκαλεί διαφορετική κίνηση του ζεστού αέρα στον χώρο, οπότε μπορείς να μειώσεις το κόστος θέρμανσης. Αναλυτικότερα, αν οι έλικες γυρίζουν με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, τότε ο ανεμιστήρας μεταφέρει τον θερμό αέρα προς το πάτωμα και λειτουργεί σε αντίθετη λογική σε σχέση με τις πιο ζεστές μέρες.

 

Χειρισμός

Για τον χειρισμό υπάρχει πληθώρα επιλογών και εναλλακτικών. Έτσι, υπάρχουν τα μοντέλα που λειτουργούν με το τράβηγμα δύο αλυσίδων οι οποίες κρέμονται από τη συσκευή, αυτά που ενεργοποιούνται ή κλείνουν από διακόπτη τοίχου (συνήθως του κεντρικού φωτιστικού που αντικαθιστούν) και όσα πωλούνται μαζί με ασύρματο τηλεχειριστήριο για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία! Επίσης, πολλοί ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν και χρονοδιακόπτη. Δες για παράδειγμα τον ανεμιστήρα οροφής Lucci Climate III.

Τέλος, βασικό κριτήριο αποτελούν η τιμή και το σχεδιο. Όπως και στις περισσότερες συσκευές, υπάρχουν οικονομικότερα (π.χ. το United UCF658), ακριβότερα, value for money (όπως το Westinghouse Capitol) ή με συγκεκριμένες προδιαγραφές μοντέλα για κάθε τσέπη και προτίμηση.

Σε κάθε περίπτωση και με το καλοκαίρι να πλησιάζει αποτελούν μία εξαιρετική αγορά. Τσέκαρε λοιπόν το site ή μίλησε με έναν σύμβουλο πωλήσεων σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος.

Μπορείς να δεις ακόμη