Πώς να μείνεις ασφαλής οδηγώντας το ηλεκτρικό σου scooter

by Zikou Stella

Είναι βέβαιο πως η καθημερινότητά σου άλλαξε από τη στιγμή που απέκτησες ηλεκτρικό scooter. Τώρα κινείσαι στην πόλη πιο άνετα, γρήγορα και οικονομικά ενώ παράλληλα συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για να απολαμβάνεις στο έπακρο την ευκολία που σου προσφέρει το scooter σου είναι απαραίτητο να νιώθεις και να είσαι ασφαλής κατά την οδήγησή του. Για αυτό και είναι αναγκαίο να εφαρμόσεις τις κατάλληλες πρακτικές οδήγησης, να εφοδιαστείς με τον απαραίτητο εξοπλισμό και να αποφύγεις κρίσιμα λάθη που θα σε βάλουν σε κίνδυνο.

 

Πρόσεξε τη στάση του σώματός σου

Το πώς στέκεσαι πάνω στο scooter σου, έχει απίστευτα μεγάλη σημασία. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να οδηγείς με το ένα πόδι πιο μπροστά από το άλλο και όχι με τα πόδια δίπλα δίπλα. Αν βάλεις τα πόδια σου το ένα δίπλα στο άλλο και χρειαστεί να φρενάρεις, το βάρος του σώματός σου θα σε σπρώξει μπροστά καθώς τα πόδια σου δεν θα μπορούν να προβάλουν αντίσταση. Το ποιο πόδι θα τοποθετήσεις μπροστά και ποιο πίσω εξαρτάται από το πού βρίσκονται τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον δρόμο που οδηγείς. Αν βρίσκονται στα δεξιά σου, βάλε μπροστά το δεξί πόδι ενώ αν βρίσκονται αριστερά σου, το αριστερό. Έτσι, αν κάποιος ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του ή ξεπαρκάρει απότομα, με μια στροφή του τιμονιού και του ώμου σου θα τον αποφύγεις με ευκολία. Τέλος, καθώς οδηγείς, κράτα τα γόνατά σου ελαφρώς λυγισμένα ώστε να καταλήγουν λιγότεροι κραδασμοί στο κεφάλι σου πράγμα που μπορεί να δυσκολέψει την όρασή σου.

 

Φρέναρε με τον σωστό τρόπο

Αφού έχεις τοποθετήσει σωστά το σώμα σου πάνω στο scooter θα είναι πιο εύκολο να φρενάρεις με ασφάλεια. Όταν έχεις αναπτύξει ταχύτητα και χρειαστεί να φρενάρεις, η αδράνεια θα φέρει το σώμα σου προς τα εμπρός με κίνδυνο να πέσεις ή να τουμπάρει το scooter σου. Για αυτό και όταν πατήσεις το φρένο πρέπει ταυτόχρονα να λυγίσεις τα γόνατα και να χαμηλώσεις το σώμα σου προς τα πίσω. Με αυτή την κίνηση πέφτει το βάρος σου στον πίσω τροχό και το scooter σου φρενάρει ομαλά μειώνοντας σημαντικά την απόσταση φρεναρίσματος. Τέλος, ακόμα και σε περίπτωση άμεσου κινδύνου δεν πρέπει να πατήσεις απότομα και μέχρι το τέρμα τα φρένα για να μην μπλοκάρει ο μπροστινός τροχός και πέσεις μπροστά.

 

Προσάρμοσε την οδήγηση στο έδαφος που κινείσαι

Η τριβή που ασκείται ανάμεσα στο έδαφος και στους τροχούς του scooter παίζει τεράστιο ρόλο στην ασφάλειά σου κατά την οδήγηση. Αν θεωρήσουμε ότι η άσφαλτος παρέχει τριβή 100%, η βρεγμένη άσφαλτος παρέχει 85-90%, η άμμος 55%, οι μεταλλικές επιφάνειες 48%, τα ξερά φύλλα 35% ενώ τα βρεγμένα φύλλα μόλις 28%. Για αυτό, αν κινείσαι σε έδαφος με χαμηλή τριβή, κόψε ταχύτητα και απόφυγε να φρενάρεις ή να στρίψεις.

 

Απόφυγε τις διαδρομές εκτός δρόμου

Μπορεί κάποιες φορές να είναι πρακτικό ή διασκεδαστικό  να χρησιμοποιείς παράδρομους που δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, ωστόσο πρέπει να λάβεις υπόψη ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά scooter, παρόλο που ανταποκρίνονται καλά στους κραδασμούς που προκαλούνται από ελαφρώς ανώμαλους δρόμους, μπορεί να φθαρούν όταν χρησιμοποιούνται σε δρόμους με λακκούβες και εξογκώματα.  Παράλληλα κι εσύ ως αναβάτης είναι πιθανόν να χάσεις την ισορροπία σου αν το scooter σου αναπηδήσει έντονα πάνω από ένα εμπόδιο.

Επίλεξε το κατάλληλο κράνος

Ότι φοράς κράνος κατά την οδήγηση του ηλεκτρικού σου πατινιού είναι δεδομένο. Το ζήτημα είναι να επιλέξεις τον σωστό τύπο κράνους, ανάλογα με τη χρήση που κάνεις και την ταχύτητα που αναπτύσσεις οδηγώντας.

Κάνε ορθή και προσεκτική χρήση του cruise control

Αν είσαι αρχάριος οδηγός ηλεκτρικού scooter απόφυγε να κάνεις χρήση του cruise control κατά τις πρώτες εβδομάδες. Εξοικειώσου πρώτα με την οδήγηση και στη συνέχεια πειραματίσου με το cruise control σε έναν ασφαλή και ήσυχο δρόμο, μέχρι να αποκτήσεις αρκετή οικειότητα στη χρήση του.

 

Μην αφήνεις τα χέρια σου από το τιμόνι

Η οδήγηση ηλεκτρικού  scooter παύει να είναι ασφαλής αν αφήνεις τα χέρια σου από το τιμόνι. Σε αντίθεση με το ποδήλατο που η μπροστινή ρόδα είναι μεγάλη και επηρεάζεται λιγότερο από την κίνηση του τιμονιού, στο scooter ακόμα και μια μικρή ταλάντευση του τιμονιού μπορεί να στρίψει τη ρόδα αρκετά ώστε να χάσεις την ισορροπία σου και να πέσεις. Αντίθετα, κρατώντας το τιμόνι σταθερό και με τα δύο σου χέρια εξασφαλίζεις μια ομαλή κίνηση.

 

Επίλεξε τον σωστό εξοπλισμό ασφαλείας

Ακόμα και αν οι αποστάσεις που κάνεις με το ηλεκτρικό σου scooter είναι μικρές και συγκεκριμένες είναι απόλυτα απαραίτητο να φοράς κάθε φορά τον προστατευτικό σου εξοπλισμό. Ένα πιστοποιημένο κράνος θα προστατέψει το κεφάλι σου από τραυματισμό και ένα ζευγάρι από προστατευτικά αγκώνων και γονάτων θα σε κρατήσουν ασφαλή σε περίπτωση πτώσης. Εφοδιάσου ακόμα με μια κατάλληλη τσάντα που να επιτρέπει την άνετη οδήγηση και να προστατεύει τα αντικείμενά σου.

Τέλος μην ξεχνάς πως σαν χρήστης ηλεκτρικού scooter πρέπει να είσαι ενήμερος για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, να τηρείς τα όρια ταχύτητας, να χρησιμοποιείς σωστά τα φώτα, να αναγνωρίζεις τα σήματα και να είσαι προσεκτικός σε διασταυρώσεις και πεζοδρόμια.

Μπορείς να δεις ακόμη