Ανεμιστήρες οροφής: Πώς θα διαλέξεις το ιδανικό μοντέλο

by Aggeliki Tsoukana

 

Οι ανεμιστήρες οροφής δημιουργούν ένα δυνατό ρεύμα αέρα που καλύπτει μία μεγάλη περιοχή του εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που είναι εγκατεστημένοι. Επομένως, αποτελούν ένα αποτελεσματικό «αντίδοτο» στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, χωρίς μάλιστα να καταναλώνουν πολύ ρεύμα και, επομένως, να επιβαρύνουν σημαντικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Όποιος κι αν είναι ο χώρος που προορίζεις τον ανεμιστήρα, είναι βέβαιο ότι θα βρεις ένα μοντέλο που ταιριάζει απόλυτη με την αισθητική του, αφού οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να κυκλοφορήσουν μοντέλα με μεγάλη ποικιλία σε ντιζάιν. Επίσης, οι ανεμιστήρες οροφής έρχονται με μία μεγάλη ποικιλία σε τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να προσαρμόζονται πλήρως στις ανάγκες σου.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες επιλογές έχεις, για να διαλέξεις το ιδανικό μοντέλο.

 

Συνδυασμός με φωτισμό

Ένα μοντέλο με υποδοχές για την τοποθέτηση λαμπτήρων θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνδυάσεις την πολυπόθητη δροσιά με τον φωτισμό του χώρου. Επομένως, προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία στην εγκατάσταση, αφού θα πάρει τη θέση του φωτιστικού στο δωμάτιο.

Μάλιστα, ανάμεσα στους διαθέσιμους ανεμιστήρες οροφής, θα βρεις και προϊόντα που δεν λειτουργούν μόνο οι λαμπτήρες τους είναι συμβατοί και με διακόπτες dimmer, εκτός από τους απλούς «on-off» για τα φωτιστικά. Επομένως, θα μπορείς να αυξομειώνεις την ένταση του φωτισμού ανά πάσα στιγμή, ώστε για παράδειγμα να είναι πιο απαλός όταν χαλαρώνεις και πιο έντονος όταν κάνεις κάποια δουλειά.

 

Πτερύγια διπλής όψης

Εκτός από την ευελιξία στον τρόπο χρήσης, ορισμένα μοντέλα «έρχονται» με πτερύγια δύο όψεων, για να σου προσφέρουν περισσότερες διακοσμητικές επιλογές. Έτσι, ανάλογα με την πλευρά των πτερυγίων που θα επιλέξεις, μπορεί να προσαρμόσεις αισθητικά τον ίδιο ανεμιστήρα σε δωμάτια με διαφορετικό στιλ.

Για παράδειγμα, ένας ανεμιστήρας μπορεί να διαθέτει πτερύγια με μία πολύχρωμη και μία μονόχρωμη όψη. Επομένως, αν αρχικά τοποθετηθεί στο παιδικό, δίνοντας με τα πολύχρωμα πτερύγιά του έναν πιο «παιχνιδιάρικο» τόνο στον χώρο, με τη δεύτερη μονόχρωμη όψη θα ταιριάσει άψογα στο σαλόνι ή στο γραφείο, αν θελήσεις να τον μεταφέρεις σε αυτούς τους χώρους αργότερα.

 

Διπλή φορά περιστροφής

Ένας ανεμιστήρας οροφής με διπλή φορά περιστροφής των πτερυγίων του είναι χρήσιμος και τον χειμώνα, ώστε να σε βοηθήσει να μειώσεις το κόστος θέρμανσης. Κι αυτό γιατί με κάθε φορά περιστροφής, προκαλεί διαφορετική κίνηση του ζεστού αέρα στον χώρο.

Έτσι, τον χειμώνα θα μπορείς να αλλάζεις τη φορά περιστροφής, ώστε τα πτερύγιά του να γυρίζουν σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού. Με αυτό τον τρόπο, ο ανεμιστήρας θα μεταφέρει πλέον τον θερμό αέρα προς το πάτωμα, λειτουργώντας δηλαδή με αντίθετο τρόπο από ό,τι το καλοκαίρι.

Η καθοδική κίνηση του θερμού αέρα «μεταφράζεται» σε καλύτερη κατανομή της ζέστης στον χώρο. Επομένως, θα μπορείς να ρυθμίζεις τη συσκευή θέρμανσης σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ελαττώνοντας τα έξοδα για θέρμανση, χωρίς να κάνεις καμία «έκπτωση» στη θαλπωρή που νιώθεις.

 

Χειρισμός

Οι κατασκευαστές επιστρατεύουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο της λειτουργίας ενός ανεμιστήρα οροφής. Έτσι, θα βρεις μοντέλα που λειτουργούν με το τράβηγμα δύο αλυσίδων τα οποία κρέμονται από τη συσκευή, ενώ υπάρχουν προϊόντα τα οποία «ανάβουν» και «σβήνουν» από τον διακόπτη τοίχου του κεντρικού φωτιστικού που αντικαθιστούν.

Τα πιο εξελιγμένα προϊόντα «έρχονται» με τηλεχειριστήριο, ώστε να μπορείς να τα θέτεις σε λειτουργία, ή να ρυθμίζεις την ταχύτητα περιστροφής σου, από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, αρκετές εταιρείες ενσωματώνουν στο τηλεχειριστήριο και χρονοδιακόπτη.

Μπορείς να δεις ακόμη