Ανεμιστήρες οροφής Vs. δαπέδου: Κάνε τη σωστή επιλογή για τις ανάγκες και το χώρο σου!

by K Admin

Ένας ανεμιστήρας μπορεί να σου εξασφαλίσει φυσικό δροσισμό με πολύ μικρή επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, αφού «καίει» περίπου τόσο ρεύμα όσο κι ένας συμβατικός λαμπτήρας (πυράκτωσης). Έτσι, αποτελεί μια οικονομική λύση για ν’ αντιμετωπίσεις τη ζέστη του καλοκαιριού, τουλάχιστον για τις ημέρες που δεν έχει καύσωνα, ή υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Μια διαδεδομένη παρανόηση για τους ανεμιστήρες είναι πως με τη λειτουργία τους μειώνεται η θερμοκρασία του χώρου. Αντιθέτως, αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να προκαλούν ρεύματα αέρα στο δωμάτιο κι έτσι να βοηθούν το σώμα σου ν’ αποβάλει θερμότητα – κάτι που σε κάνει να νιώθεις δροσιά. Έτσι, παρόλο που ένα θερμόμετρο στο δωμάτιο θα συνέχιζε να δείχνει την ίδια τιμή, χάρη σ’ αυτά τα ρεύματα από τον ανεμιστήρα, θα μπορείς να αισθάνεσαι άνετα ακόμη κι αν η θερμοκρασία ξεπερνά έως και 2-3°C τα επίπεδα πάνω από τα οποία κανονικά αρχίζεις να δυσανασχετείς από τη ζέστη.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο «χαρίζουν» την πολυπόθητη δροσιά, οι ανεμιστήρες έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Έτσι, το μικρό κόστος αγοράς αλλά και η μηδενική συντήρηση είναι δύο ακόμη «ατού» που εξηγούν γιατί αποτελούν μία δημοφιλή «ασπίδα» από τις ζέστες του καλοκαιριού.

Αν για λόγους όπως οι παραπάνω έχεις αποφασίσει να προμηθευτείς έναν ανεμιστήρα, τότε το πιο πιθανό δίλημμα που μπορεί να αντιμετωπίζεις είναι αν θα επιλέξεις κάποιο μοντέλο οροφής, ή έναν ανεμιστήρα δαπέδου. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα «συν» και τα «πλην» των δύο κατηγοριών, που εξηγούμε παρακάτω, θα σε βοηθήσουν να πάρεις την ιδανική απόφαση.

Ανεμιστήρας δαπέδου

Η ευκολία μεταφοράς αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα των προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Έτσι, ένας ανεμιστήρας δαπέδου μπορεί να σ’ «ακολουθεί» εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώστε για παράδειγμα να σε δροσίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σαλόνι, και το βράδυ στο υπνοδωμάτιό σου. Επίσης, αν έχεις εξοχικό, θα μπορείς να τον πάρεις μαζί σου και στις καλοκαιρινές διακοπές.

Την ίδια στιγμή, δεν απαιτούν κανενός είδους εγκατάσταση, αφού το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν είναι να τους τοποθετήσεις στην πλησιέστερη πρίζα. Ωστόσο, η δέσμη αέρα που δημιουργούν είναι σχετικά περιορισμένη, κάτι που σημαίνει πως δεν προκαλούν ρεύματα τα οποία να καλύπτουν όλο το δωμάτιο. Επομένως, είναι περισσότερο κατάλληλοι για μικρούς χώρους και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν λίγα άτομα να δροσίσουν. Υπάρχουν, βέβαια, πλέον και κάποια μοντέλα ανεμιστήρων δαπέδου που είναι κατάλληλα και αποδοτικά και για μεγάλους χώρους.

Από τη μεγάλη ποικιλία μοντέλων που υπάρχουν στην αγορά, είναι απίθανο να μην βρεις κάποιο που να ταιριάζει στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Πάντως, αν προορίζεις τον ανεμιστήρα και για το υπνοδωμάτιο, καλό θα είναι να επιλέξεις ένα σχετικά αθόρυβο μοντέλο. Επίσης, αν έχεις παιδιά, για ν’ αποφύγεις τα μικροατυχήματα, πρόσεξε το προστατευτικό πλέγμα της φτερωτής να μην αφήνει μεγάλα κενά, στα οποία θα μπορούσαν να περάσουν τα δάχτυλά τους και να τραυματιστούν.

 

Ανεμιστήρες οροφής

Με το μεγάλο μήκος των πτερυγίων και το άνοιγμά τους, οι ανεμιστήρες οροφής δημιουργούν πιο εκτεταμένα ρεύματα αέρα, τα οποία μπορούν να καλύψουν όλο το δωμάτιο. Για τον ίδιο λόγο, είναι και πιο αποτελεσματικοί για χώρους όπου συγκεντρώνονται κατά κανόνα περισσότερα από ένα άτομα. Μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν με τη χρήση κλιματιστικού, αφού η λειτουργία τους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστεί υψηλότερα η θερμοκρασία του air-condition, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια από τη μικρότερη κατανάλωση του μηχανήματος.

Πάντως, όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση του ανεμιστήρα, για να μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κυκλοφορία αέρα. Επομένως, τα τετραγωνικά του δωματίου θα καθορίσουν την ισχύ του κινητήρα και τις διαστάσεις της συσκευής. Σε γενικές γραμμές, η αναλογία τετραγωνικών μέτρων με το μέγεθος των πτερυγίων είναι η παρακάτω:

Τετραγωνικά μέτρα δωματίου Διάμετρος πτερυγίων (σε εκατοστά)
Έως 7 81-91
7-13 107-122
13-20 122-132
20-36 132-147

Αν και χρειάζονται εγκατάσταση στη θέση του φωτιστικού οροφής, στην πράξη αυτή γίνεται αρκετά εύκολα, ακολουθώντας λίγα κι απλά βήματα που θα βρεις να περιγράφει ο κατασκευαστής στο manual. Όπως είναι φυσικό, πολλά μοντέλα διαθέτουν και υποδοχή για λαμπτήρα, ώστε ν’ αναλάβουν και το ρόλο του φωτιστικού.

Και σ’ αυτή την κατηγορία, θα βρεις αρκετά μεγάλη ποικιλία σε ντιζάιν, ώστε να επιλέξεις κάποιο μοντέλο που να ταιριάζει με το στιλ του χώρου για το οποίο το προορίζεις. Μεγάλη ποικιλία θα βρεις όμως και στον τρόπο χειρισμού, αφού υπάρχουν μοντέλα που η λειτουργία τους ρυθμίζεται μέσω του διακόπτη τοίχου, ή μ’ ένα κορδόνι που κρέμεται από τον κεντρικό μηχανισμό, όπως επίσης κι ανεμιστήρες οροφής που συνοδεύονται από τηλεχειριστήριο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη