Πώς προετοιμάζω σωστά το κοτόπουλο για μαγείρεμα!

by K Admin

 

 

From Ioanna Stamoulos


Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που έχει αδυναμία στο ωμό και το λάθος ψημένο κοτόπουλο. Για να πάψεις να τη φοβάσαι πρέπει απλώς να είσαι προσεκτικός όταν το αγοράζεις κι όταν το προετοιμάζεις για μαγείρεμα.

Το κοτόπουλο είναι η βάση για μερικά από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Πώς μαγειρεύεται; Βραστό, ψητό στη σχάρα, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, και στο τηγάνι. Πώς συνδυάζεται; Με τα πάντα. Το λάθος μαγειρεμένο κοτόπουλο όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, γι’ αυτό να είσαι προσεκτικός με την προετοιμασία του κι ακολούθησε σχολαστικά κάποιους κανόνες υγιεινής.

 

Φρέσκο ή συσκευασμένο;

  • Άσχετα με το τι από τα δύο επιλέξεις ν’ αγοράσεις, το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου περισσότερο από μία ώρα, και τις πιο ζεστές μέρες όχι περισσότερο από 45 λεπτά. Κι όταν φτάσεις στο σπίτι από τα ψώνια σου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις το κοτόπουλο στο ψυγείο.
  • Το συσκευασμένο κοτόπουλο έχει ημερομηνία λήξης 7 ημέρες από τη συσκευασία του. Τσέκαρε την ημερομηνία και διατήρησέ το στη συντήρηση μέχρι τη λήξη του. Το χύμα κοτόπουλο καλύτερα να το μαγειρέψεις το πολύ 1-2 μέρες μετά την αγορά του.

 

Απαγορεύεται η επαφή μ’ άλλα υλικά

Τύλιξε με μεμβράνη το κοτόπουλο, ή βάλε το σε σακούλα τροφίμων πριν μπει στο ψυγείο, για ν’ αποφύγεις το να έρθει σ’ επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Κι αυτό γιατί υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης.

 

Κοτόπουλο και κατάψυξη

  • Αν δεν μαγειρέψεις άμεσα το φρέσκο κοτόπουλο διατήρησέ το στην κατάψυξη.
  • Ο καλύτερος τρόπος ν’ αποψύξεις κοτόπουλο είναι στη συντήρηση του ψυγείου.
  • Όταν ξεπαγώσει μαγείρεψέ το αμέσως, ή το πολύ μια μέρα μετά.
  • Μην ξαναβάλεις αποψυγμένο κοτόπουλο στην κατάψυξη.

 

Πλύνε ΜΟΝΟ τα χέρια σου, όχι το κοτόπουλο

  • Πλύνε πολύ καλά τα χέρια σου πριν και μετά την επαφή με ωμό κοτόπουλο κι αν είναι δυνατόν, κατά την προετοιμασία του χρησιμοποίησε γάντια μιας χρήσης.
  • Είτε χύμα, είτε συσκευασμένο, το κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο.

 

Προσοχή σε σκεύη κι εργαλεία

Όταν κόβεις και προετοιμάζεις το κοτόπουλο μην χρησιμοποιείς τα ίδια μπολ, επιφάνειες κοπής, μαχαίρια κι εργαλεία για να κόψεις τ’ άλλα υλικά της συνταγής. Ή χρησιμοποίησε διαφορετικά ή πλύνε τα προηγουμένως με ζεστό νερό κι απορρυπαντικό.

 

Το σωστό μαγείρεμα είναι η μόνη ασφάλεια

  • Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσεις τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στο κοτόπουλο είναι το σωστό μαγείρεμά του. Η σαλμονέλα σκοτώνεται στους 72°C.
  • Μην τρως ψητό κοτόπουλο που το εσωτερικό του είναι άψητο.
  • Επένδυσε στην αγορά ενός θερμομέτρου ψησίματος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Έτσι δεν χρειάζεται να ψήνεις το κοτόπουλο μέχρι να το στεγνώσεις, λόγω άγχους για τη σαλμονέλα, αλλά ούτε –στον αντίποδα- να το φας ωμό.
  • Iδανικές θερμοκρασίες ψησίματος είναι οι 76°C ως εσωτερική θερμοκρασία για το φιλέτο στήθους, και οι 82°C για το μπούτι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη