Άνεση και οικονομία με λάμπες LED

by Aggeliki Tsoukana

Ο σωστός φωτισμός του σπιτιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να κουράσει τα μάτια σου, ή ακόμα και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου. Ασφαλώς, ό,τι έχει να κάνει με υγεία, σωματική και ψυχική, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ωστόσο, πέρα από την κούραση των ματιών και την ψυχική υγεία, κακός φωτισμός μπορεί να σημαίνει και αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Θέλεις, λοιπόν, να περιορίσεις τα χρήματα που δαπανάς στους λογαριασμούς ρεύματος απ’ τη λειτουργία των φώτων στο σπίτι ή το γραφείο σου χωρίς να κάνεις κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα του φωτισμού των χώρων. Τότε η λύση «περνά» απ’ τις λάμπες LED. Όχι μόνο καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, έως και πάνω από 80% λιγότερο απ’ τους κλασικούς λαμπτήρες πυράκτωσης και λαμπτήρες φθορίου, αλλά διακρίνονται και για την ανθεκτικότητά τους.

Δες, παρακάτω, όλα τα πλεονεκτήματα που αποκτάς φωτίζοντας το σπίτι σου με λάμπες LED.

 

Η σταθερή αξία της τεχνολογίας LED

Τα αρχικά LED σημαίνουν “Light Emitting Diode” δηλαδή “φωτοδίοδος”. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η τεχνολογία LED αποτέλεσε την πιο αποδοτική ενεργειακά λύση φωτισμού. Έτσι, μπορείς να αξιοποιήσεις την οικονομία που προσφέρουν. Θα συναντήσεις λαμπτήρες LED για κάθε είδους φωτιστικό και εφαρμογή, ακόμη και σποτ. Είτε προτιμάς το «θερμό» φως, είτε το «ψυχρό», δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάποιο προϊόν που να σε καλύψει.

 

Προσιτές και οικονομικές

Εξίσου σημαντικό είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η τιμή τους. Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η «ζωή» τους ξεκινά απ’ τις 50.000 ώρες λειτουργίας, τη στιγμή που οι λαμπτήρες πυράκτωσης δεν αντέχουν πάνω από 1.000-1.200 ώρες, κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν χρειάζεται να περιμένεις να «καεί» η παλιά σου λάμπα για να την αντικαταστήσεις μ’ έναν λαμπτήρα LED.

 

 

Συμβατότητα με οποιοδήποτε φωτιστικό

Με μία βόλτα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος θα βρεις μια ευρεία γκάμα προϊόντων LED για οποιοδήποτε φωτιστικό, για κάθε είδους υποδοχή (ντουί). Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι απλώς ν’ αντικαταστήσεις την παλιά σου λάμπα. Οι διάφοροι τύποι υποδοχών χαρακτηρίζονται από μία κωδική ονομασία. Έτσι, για παράδειγμα, στα σπίτια οι συνηθέστεροι τύποι που συναντά κανείς είναι οι Ε27 και Ε24, που είναι συμβατοί με βιδωτές λάμπες, με μεγάλο και μικρότερο σπείρωμα αντίστοιχα.

 

 

Ευελιξία στην επιλογή φωτεινότητας

Στην περίπτωση των λαμπτήρων πυράκτωσης, η φωτεινότητα εξαρτάται κυρίως απ’ την ηλεκτρική ισχύ τους, η οποία μετριέται σε Watt και δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνουν. Έτσι, μία λάμπα 90 Watt εκπέμπει μεγαλύτερης έντασης φως από έναν λαμπτήρα 60 Watt.

Σε αντίθεση με τις LED, όπου δύο λάμπες ίδιας τεχνολογίας μπορεί ν’ αποδίδουν φως ίδιας έντασης, παρόλο που έχουν διαφορετική ισχύ. Η φωτεινότητα μετριέται με τη μονάδα μέτρησης φωτεινής ροής Lumen (lm) και αντιπροσωπεύει την ένταση του φωτός, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή απ’ το ανθρώπινο μάτι. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η συγκεκριμένη τιμή, τόσο πιο φωτεινή είναι η λάμπα.

 

Θερμοκρασία χρώματος για κάθε γούστο και διάθεση

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που έχεις με τις λάμπες LED είναι η ευελιξία στην επιλογή απόχρωσης που θέλεις να έχει το φως. Αυτό αποδίδεται απ’ τη χρωματική θερμοκρασία, η οποία ορίζεται με την κλίμακα Κelvin (Κ). Οι τιμές στην κλίμακα ξεκινούν από 2.700 Κ και φθάνουν μέχρι 6.500 K. Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία χρώματος, τόσο πιο «θερμό» είναι το χρώμα. Στον αντίποδα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος σημαίνουν πιο «ψυχρή» απόχρωση.

 

Ανθεκτικές για να τις απολαμβάνεις για χρόνια

Οι λάμπες LED διαφέρουν επίσης στον χρόνο «ζωής» τους, δηλαδή στο χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία πριν «καούν». Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED μετράται σε δεκαετίες και καταναλώνουν κλάσμα της ενέργειας που χρειάζονται πιο κλασικού τύπου λαμπτήρες.

 

Φως, χρώμα και οικονομία παντού

Όλα τα προϊόντα δεν έχουν την ίδια ενεργειακή απόδοση, αφού μπορεί να βρεις δύο λαμπτήρες LED που ν’ αποδίδουν φως ίδιας έντασης, αλλά να έχουν διαφορετική ηλεκτρική ισχύ, δηλαδή διαφορετική κατανάλωση ρεύματος.

Το φυσικό για μια λάμπα LED είναι να παραγάγει σχετικά ψυχρό φωτισμό. Σε άλλες τεχνολογίες το παραγόμενο χρώμα αλλάζει με τη χρήση διαφορετικού χρώματος γυαλιού. Με τα LEDs όμως, μια λάμπα μπορεί να παραγάγει φως σε πολλά διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το πώς κατασκευάστηκε. Μπορεί το λευκό να είναι πιο ψυχρό, πιο θερμό (προτιμότερο για εσωτερικούς χώρους), κόκκινο, πράσινο, μπλε ενώ υπάρχουν και λάμπες που μπορούν να κάνουν πολύ πιο περίεργους συνδυασμούς χρωμάτων για να πετύχουν πάρα πολλές αποχρώσεις.

Η ενεργειακή απόδοση φαίνεται στην ενεργειακή σήμανση («ετικέτα) του λαμπτήρα, όπου αποδίδεται με την ενεργειακή του κλάση. Οι ενεργειακές κλάσεις ξεκινούν από την Ε (η χαμηλότερη, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση) και φθάνουν μέχρι την Α++ (υψηλότερη).

 

«Πράσινος» φωτισμός, σημαίνει φωτισμός LED

Οι λάμπες LED είναι πιο οικονομικές και αποδοτικές από οτιδήποτε άλλο και θα σε εξυπηρετούν για πολλά χρόνια. Χρειάζονται λιγότερο από το μισό ρεύμα για το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες, ενώ συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μπες στο www.kotsovolos.gr, διάλεξε λάμπες LED που ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες και ξεκίνα από σήμερα κιόλας να αναβαθμίζεις τον φωτισμό του σπιτιού σου.

Μπορείς να δεις ακόμη