Αντιμετώπισε τα προβλήματα ενός ανεμιστήρα οροφής

 

Ο ανεμιστήρας οροφής παραμένει μέχρι και σήμερα μία από τις πιο λογικές λύσεις. Δημιουργεί άνετη ατμόσφαιρα στο σπίτι, παρά την επανάσταση στον χώρο του κλιματισμού και της ψύξης. Με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω τον χειμώνα και δημιουργεί δροσερό αεράκι το καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις ανάγκες σου για συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

Ωστόσο, όπως κι οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν πολλές ώρες, έτσι κι οι ανεμιστήρες οροφής ίσως παρουσιάσουν ορισμένες δυσλειτουργίες. Οι περισσότερες είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, άλλες απαιτούν την παρέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού. Φυσικά, υπάρχουν κι ορισμένες ενδείξεις που δεν αποτελούν καν δυσλειτουργία.

 

Ακανόνιστη περιστροφή – ταλάντωση

Όλοι οι ανεμιστήρες οροφής τείνουν να μετατοπίζονται κατά την περιστροφή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι άκαμπτα ασφαλισμένοι. Διαφορετικά θα προκαλούσαν υπερβολικούς κραδασμούς και καταπόνηση στην οροφή και στα εξαρτήματά τους.

Ωστόσο, αν η ταλάντωση είναι πολύ έντονη, ενδεχομένως να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά τα πτερύγια του ανεμιστήρα, με αποτέλεσμα να μην είναι παράλληλα μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξεις ότι όλες οι βίδες είναι ασφαλισμένες σωστά. Επίσης, ίσως χρειαστεί να κάνεις αναπροσαρμογή του πτερυγίου (ή των πτερυγίων) από τις βίδες συγκράτησής του. Αν το πτερύγιο έχει χάσει την αρχική του μορφή, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί.

 

Έντονος θόρυβος

Μια πιθανή αιτία είναι να μην έχουν ασφαλιστεί σωστά οι βίδες των πτερυγίων ή να είναι πολύ χαλαρές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξανά βιδώσεις τις βίδες αλλά όχι υπερβολικά. Έλεγξε, επίσης, αν ο ανεμιστήρας είναι καλά ασφαλισμένος ως προς τον τρόπο συγκράτησής με την οροφή. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξανά βιδώσεις ή αντικαταστάσεις τις βίδες του βραχίονα στήριξης προς την οροφή.

Εάν ο θόρυβος παρατηρείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό συνήθως οφείλεται στον ηλεκτροκινητήρα. Οι ήχοι που παράγει είναι πιο ευδιάκριτοι τις νυχτερινές ώρες λόγω ησυχίας. Ακόμα και λόγω μικρών διακυμάνσεων του ρεύματος και της συχνότητάς του μπορεί να προκαλέσει διαφορετικούς ήχους από τους συνήθεις που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας. Θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

 

Αδυναμία εκκίνησης

Αρχικά θα πρέπει να επιβεβαιώσεις πως ο διακόπτης βρίσκεται στο ΟΝ. Έπειτα έλεγξε πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην παροχή ρεύματος. Ενδεχομένως να έχει πέσει, ή καεί η ασφάλεια, σε αυτήν την περίπτωση φρόντισε να την αντικαταστήσεις.

Εάν ο ανεμιστήρας διαθέτει τηλεχειριστήριο, υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν εξαντληθεί οι μπαταρίες του, ή να βρίσκεται εκτός εμβέλειας από τον δέκτη. Εάν συμβαίνει το πρώτο, απλά αντικατέστησε τις μπαταρίες. Εάν βρίσκεται εκτός εμβέλειας, δοκίμασε να μετακινηθείς πιο κοντά στο δέκτη.

 

Ο φωτισμός του ανεμιστήρα δεν ανάβει

Είναι πολύ πιθανό να έχει καεί ο λαμπτήρας, οπότε θα χρειάζεται αντικατάσταση. Εάν πρόκειται για νέα εγκατάσταση σου συστήνουμε να απευθυνθείς σε κάποιον ηλεκτρολόγο. Σίγουρα θα γνωρίζει τη σωστή τάση ρεύματος και θα συνδέσει σωστά τον ανεμιστήρα οροφής, και φυσικά το κιτ φωτισμού που το συνοδεύει.

Να θυμάσαι, επίσης, ότι πρόκειται για μια συσκευή που χρειάζεται συντήρηση, ώστε να διασφαλίσεις τη σωστή κι ασφαλή λειτουργία του για πολλά χρόνια. Περιοδικός καθαρισμός είναι η μόνη φροντίδα που χρειάζεται. Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί για την αποφυγή εκδορών κι απόφυγε τη χρήση νερού, καθώς εκτός ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ανεμιστήρα, ελλοχεύει κι ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Είτε κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων, είτε κατά τον καθαρισμό, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη