|  | 

Κουζίνα

Κρύο τσάι, δροσερό κι ωφέλιμο καλοκαιρινό ρόφημα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Δεν πρόκειται για αναψυκτικό ή χυμό, κι όμως αποτελεί μία από τις πιο δροσιστικές επιλογές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν ικανοποιεί απλώς το αίσθημα δίψας αλλά προσφέρει και πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.

Το κρύο τσάι, μετά το νερό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεδιψάσουμε. Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική, ειδικά αν θέλουμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη των αναψυκτικών.

 

  • Τέλεια ενυδάτωση: το τσάι θεωρείται η δεύτερη καλύτερη πηγή ενυδάτωσης μετά το νερό.
  • Αγχολυτικό: Έχει αποδειχτεί πως μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους στο αίμα μετά από ένα αγχωτικό γεγονός.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Περιέχει 10 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Βοηθά τη στοματική υγιεινή και τα δόντια: Αλλάζει το pH του στόματος και έτσι αποτρέπει τη δημιουργίας τερηδόνας, ενώ σε αντίθεση με άλλα ποτά δεν βλάπτει το σμάλτο των δοντιών.
  • Έχει αντικαρκινική δράση: Περιέχει κατεχίνες, χημικές ουσίες που έρευνες υποστηρίζουν πως βοηθούν στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθάει την καρδιά: Μια μεγάλη αμερικανική μελέτη υποστηρίζει πως το τσάι μειώνει την εκδήλωση εμφράγματος κατά 20% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 35%. Αυτό ισχύει για όσους πίνουν από 1-3 κούπες πράσινο τσάι κάθε μέρα.
  • Πλούσιο σε μαγγάνιο: Ένα ποτήρι τσάι περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για τις γυναίκες και το 23% για τους άνδρες. Το μαγγάνιο ενισχύει την υγεία των οστών και του μεταβολισμού και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

 

Τρεις ξεχωριστές συνταγές για κρύο τσάι

 

Πράσινο παγωμένο τσάι με τζίντζερ και λεμόνι

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 λίτρο νερό ζεστό
  • 4 φακελάκια πράσινο τσάι
  • 5-6 φέτες τζίντζερ
  • Λεμόνι σε φέτες
  • Φρέσκος δυόσμος
  • Ζάχαρη, μέλι ή στέβια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το πράσινο τσάι μέσα σε μια κανάτα: Ρίχνουμε τις φέτες του τζίντζερ στον πάτο της κανάτας, στερεώνουμε τα φακελάκια του τσαγιού και προσθέτουμε ζεστό νερό.
  2. Όταν αποκτήσει το τσάι την επιθυμητή πυκνότητα αφαιρούμε τα φακελάκια. Αυτή είναι και η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσουμε κάποιο γλυκαντικό αν το επιθυμούμε.
  3. Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αφήνουμε το τσάι στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  4. Σερβίρουμε σε ποτήρια προσθέτοντας πάγο, φέτες λεμονιού και φυλλαράκια δυόσμου.

 

Παγωμένο τσάι με πορτοκάλι γαρίφαλο και κανέλα

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1 λίτρο νερό ζεστό
  • 4 φακελάκια μαύρο τσάι (English breakfast)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 8 καρφάκια γαρίφαλο
  • Πορτοκάλι σε φέτες
  • Φρέσκος δυόσμος
  • Ζάχαρη, μέλι ή στέβια (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το τσάι μέσα σε μια κανάτα: Ρίχνουμε το ξύλο της κανέλας και τα γαρίφαλα στον πάτο της κανάτας, στερεώνουμε τα φακελάκια του τσαγιού και προσθέτουμε ζεστό νερό.
  2. Όταν αποκτήσει το τσάι την επιθυμητή πυκνότητα αφαιρούμε τα φακελάκια. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο γλυκαντικό, είναι η κατάλληλη στιγμή να το προσθέσουμε και να ανακατέψουμε να διαλυθεί.
  3. Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αφήνουμε το τσάι στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  4. Σερβίρουμε σε ποτήρια προσθέτοντας πάγο, φέτες πορτοκαλιού και φυλλαράκια δυόσμου.

 

 

Παγωμένο chai masala

 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες γάλα
  • 3 κ.σ. μαύρο τσάι
  • 8 σπυριά κάρδαμο σπασμένα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 8 τριανταφυλλάκια
  • Μέλι (ανάλογα τα γούστα)

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό σε κατσαρολάκι και όταν πάρει βράση προσθέτουμε το τσάι.
  2. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το γάλα και τα μπαχαρικά. Όταν πάρει ξανά βράση, θα φουσκώσει γι’ αυτό αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά για να μη χυθεί και το ξανακουμπάμε όταν ηρεμήσει. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές τουλάχιστον και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι.
  3. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και μεταφέρουμε το τσάι σε κανάτα περνώντας το από σουρωτήρι. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  4. Σερβίρουμε το κρύο τσάι σε ποτήρια μαζί με πάγο και κορφούλες δυόσμου. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα πριν το σερβίρουμε, βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού σερβιρίσματος και τα βουτάμε σε τριμμένη κανέλα.

 

 

Δείτε ακόμη