Απαλλάξου από τα περιττά καλώδια στο σπίτι σου

Η τεχνολογία έχει κάνει την καθημερινότητά μας πολύ πιο άνετη κι ευχάριστη. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να απαλλαχθούμε εντελώς από τα αντιαισθητικά καλώδια κάποιων συσκευών. Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει μια στοίβα καλωδίων πίσω από την τηλεόραση, το γραφείο, ή σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλλαγείς από τα περιττά καλώδια.

 

Προτίμησε ασύρματες συσκευές

Η οργάνωση των καλωδίων στο σπίτι είναι σημαντική τόσο για αισθητικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Η επιλογή ασύρματων συσκευών θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χώρο, ενώ η οργάνωση των καλωδίων γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση. Όσο λιγότερα τα καλώδια τόσο λιγότερος ο πονοκέφαλος για την τακτοποίηση τους.

Για παράδειγμα, ένα Home Cinema που είναι εξοπλισμένο με ασύρματα ηχεία ή ένα ασύρματο soundbar με τεχνολογία Bluetooth θα σου εξασφαλίσουν εξαιρετική οπτικοακουστική εμπειρία χωρίς να ανησυχείς για την τακτοποίηση των καλωδίων. Επίσης, ένας ασύρματος εκτυπωτής είναι μια πολύ καλή επένδυση για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, είναι τα λιγότερα καλώδια στο γραφείο σου. Αρκεί να τον τοποθετήσεις κοντά σε μια πηγή ρεύματος. Επίσης, η υποστήριξη Wi-Fi σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας smartphone και tablets από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.

Τα ασύρματα ποντίκια και ασύρματα πληκτρολόγια διακρίνονται για την πρακτικότητά τους και την εργονομία τους. Η απουσία καλωδίου, όχι μόνο εξασφαλίσει περισσότερο χώρο στο γραφείο, αλλά καθιστά και πιο εύκολη την τακτοποίηση των υπόλοιπων περιφερειακών που χρησιμοποιείς. Εάν είσαι gamer, μπορείς να τα συνδυάσεις με ασύρματα gaming headsets ή και με ασύρματo gaming controller, ώστε να μην περιορίζεσαι με καλώδια.

Ακόμα μία λύση για λιγότερα καλώδια, που θα σε βοηθήσει ταυτόχρονα να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο, είναι οι Powerline adapters, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication). Αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο router (με ένα καλώδιο Ethernet) και το δεύτερο σε μια πρίζα στο χώρο που θέλεις να καλύψεις (στο γραφείο σου, για παράδειγμα). Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης (Pair), η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις. Υπάρχουν επίσης και το wireless extender που στην ουσία λειτουργεί ως ασύρματο router.

 

Αξεσουάρ για καλύτερη διαχείριση καλωδίων

Παρόλο που υπάρχουν πολλές λύσεις για ασύρματες συσκευές που μπορείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου, δεν είναι εφικτό να απαλλαγείς εντελώς από τα καλώδια. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί, όταν κάποια συσκευή δεν «τροφοδοτείται» από μπαταρία, θα πρέπει να συνδεθεί στην πρίζα. Ωστόσο, αν οι παραπάνω προτάσεις συνδυαστούν με τα κατάλληλα αξεσουάρ, μπορείς να μειώσεις τα περιττά καλώδια και πρίζες.

 

Πολύπριζα ασφαλείας

Είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα πολύπριζο ασφαλείας με περισσότερες θέσεις απ’ ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι. Πολλά πολύπριζα ασφαλείας όπως το Crystal Audio 8 Θέσεων CP-8 1300J διαθέτουν πολλές θέσεις, τοποθετημένες σε δύο σειρές, ώστε να μπορείς να συνδέσεις άνετα πολλαπλές συσκευές που λειτουργούν στον ίδιο χώρο. Έτσι, όταν π.χ. έχεις συνδέσει πάνω στο πολύπριζο ένα μικρό Home Cinema, κι αργότερα χρειαστεί να το επεκτείνεις, είτε ενισχύοντάς το με περισσότερα ηχεία, είτε τοποθετώντας ένα TV Box ή μια παιχνιδοκονσόλα, δε θα χρειαστεί να αγοράσεις ξεχωριστό πολύπριζο. Επίσης, υπάρχουν πολλά εργονομικά πολύπριζα, όπως οι προτάσεις της Legrand, που έρχονται με δυνατότητα στήριξης σε τοίχο, έπιπλα και πάγκους. Έτσι, μπορείς π.χ. να φτιάξεις έναν «σταθμό» φόρτισης για τις φορητές συσκευές σου, ή και να «κρύψεις» πιο εύκολα τα καλώδια δίπλα ή πίσω από το γραφείο σου.

 

Δεματικά, κανάλια και στερεωτικά

Τα μέσα αναπαραγωγής κάτω από την τηλεόραση, όπως κονσόλες, media players κ.λπ., ή και ενδεχομένως ένα ηχοσύστημα μπορούν να δημιουργήσουν μία μάζα από καλώδια. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή, ή άλλες συσκευές που μπορεί να υπάρχουν πάνω ή δίπλα από το γραφείο σου. Μπορείς, ωστόσο, να τα τακτοποιήσεις χωρίς να επηρεάσεις την απόδοση τους. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις διάφορα αξεσουάρ διαχείρισης όπως δεματικά, κανάλια και στερεωτικά. Θα σε βοηθήσουν να ομαδοποιήσεις τα καλώδια και να τα στερεώσεις έτσι ώστε να φαίνονται τακτοποιημένα.

Προτίμησε ανθεκτικά δεματικά που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για διαχείριση καλωδίων. Σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις στερεωτικά (Ρόκες), φρόντισε να ταιριάζουν με το σχήμα και το μέγεθος του καλωδίου που θέλεις να στηρίξεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στο καλώδιο. Για παράδειγμα, αν η ρόκα είναι σχεδιασμένη για επίπεδο καλώδιο ηχείου θα είναι ακατάλληλη για το στρογγυλεμένο, ογκώδες καλώδιο του υπογούφερ. Όταν καρφώνεις τη ρόκα, πρόσεξε να μην τρυπήσεις το καλώδιο, καθώς θα πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσεις.

Εάν θέλεις να «κρύψεις» καλώδια για επιτοίχια ηχεία, για καλώδια ρεύματος, ή καλώδια εικόνας και ήχου, μια πολύ πρακτική και οικονομική λύση είναι τα κανάλια διανομής. Τοποθετούνται στον τοίχο, στο πάτωμα ή στο σοβατεπί. Μπορούν να βαφτούν ανάλογα με το χρώμα του δωματίου για να ταιριάζουν καλύτερα με την αισθητική του χώρου. Τα κανάλια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την προστασία των καλωδίων ρεύματος, τηλεφώνου, καλώδια υπολογιστή κ.λπ. Μπορείς να τα στηρίξεις είτε με καρφί ή αγκράφα προτρυπημένη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρονται με αυτοκόλλητη ταινία βάσης για τη σωστή προσαρμογή σε κάθε επιφάνεια.

 

 

Τακτοποίηση καλωδίων πίσω από έπιπλο ή γραφείο

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις καλώδια με πλεκτή επένδυση για να μη τσακίζουν και να μην μπερδεύονται. Για την αποφυγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, τα καλώδια δεν θα πρέπει να δένονται σε κυκλικό σχήμα.

Μπορείς να συνδυάσεις στερεωτικά και δεματικά για να μαζέψεις τα καλώδια πίσω από το έπιπλο. Για να βεβαιωθείς ότι δεν δημιουργούνται τσακίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολλές ρόκες για να δημιουργήσεις ομαλές καμπύλες. Χρησιμοποίησε κανάλια ή clips για το δέσιμο μεμονωμένων καλωδίων στο πίσω μέρος του επίπλου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις πλαστικά κλιπάκια για να οργανώσεις τα καλώδια εικόνας και ήχου της τηλεόρασης, του υπολογιστή ή το ηχοσυστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαιώσου ότι τα καλώδια εικόνας και ήχου θα δεθούν ξεχωριστά από τα καλώδια τροφοδοσίας για να αποφευχθούν τυχόν παρεμβολές.

 

Μπορείς να δεις ακόμη