Τα πιο σημαντικά εργαλεία που πρέπει να έχεις στο σπίτι σου

 

Έχεις πια, ανοίξει το δικό σου σπιτικό και είσαι πολύ περήφανος. Το έχεις διακοσμήσει με το δικό σου γούστο και το έχεις εξοπλίσει σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Παρόλα αυτά, όταν έρχεται η ώρα να σφίξεις καμιά βίδα, να συναρμολογήσεις κανένα έπιπλο, να διορθώσεις τη βρύση που στάζει ή να κρεμάσεις κανένα καινούριο κάδρο, συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνεις. Και γνωρίζεις ότι δεν σε συμφέρει να φωνάζεις συνέχεια τεχνικούς για απλά και καθημερινά πράγματα. Δεν σε συμφέρει ούτε οικονομικά αλλά ούτε και από άποψη χρόνου, αφού δύσκολα θα βρεις διαθέσιμο τεχνικό την ώρα που τον θες.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι μια εργαλειοθήκη με τα βασικά εργαλεία. Πριν αγοράσεις όμως τα πρώτα σου εργαλεία, πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά στοιχεία. Επίλεξε ποιοτικά εργαλεία, ανθεκτικά στη χρήση που θα κάνουν τη δουλειά σου γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά. Αν επιλέξεις κάτι επειδή είναι πιο οικονομικό ενώ δεν γνωρίζεις πόσο ποιοτικό είναι υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφεί πιο γρήγορα. Αγόρασε ένα ένα τα εργαλεία, ξεκινώντας από εκείνα που χρειάζεσαι πιο συχνά, ώστε να μην σου φανεί πολύ μεγάλο το κόστος. Πάρε μια εργαλειοθήκη και βάλε τα όλα μαζί και οργανωμένα, έτσι ώστε να ξέρεις που βρίσκονται και να είναι προστατευμένα από φθορές.

 

Κατσαβίδι

Ξεκίνα τη συλλογή σου από τα κατσαβίδια. Υπάρχουν διάφορα είδη κατσαβιδιών αλλά και μεγέθη ανάλογα με τις εργασίες που θες να κάνεις. Για αρχή τρία κατσαβίδια αρκούν. Το ίσιο, το σταυροκατσάβιδο και το δοκιμαστικό. Μπορείς να επιλέξεις μία κασετίνα που έχει διάφορα είδη και μεγέθη ή ένα κατσαβίδι με εναλλάξιμα άκρα για να μην σου πιάνει πολύ χώρο. Αν τώρα θες να πας ένα βήμα παραπάνω επένδυσε σε ένα ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο κατσαβίδι. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σε διάφορες τιμές. Είναι επαναφορτιζόμενα, οπότε δεν υπάρχει καλώδιο να σε περιορίζει και έχουν πολλές μυτούλες. Τα περισσότερα μάλιστα διαθέτουν και προέκταση ώστε να μπορείς να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις ακόμα και σε δύσκολα σημεία ενώ κάποια μοντέλα διαθέτουν και φωτάκι για να βλέπεις καλύτερα. Οπότε με ένα τέτοιο εργαλείο γλιτώνεις χώρο και κόπο αποφεύγοντας και τα περιθώρια καταστροφής της βίδας.

Δοκιμαστικό κατσαβίδι ηλεκτρικό δεν υπάρχει, όμως είναι χρήσιμο να το έχεις γιατί μπορείς να ελέγξεις αν μια συσκευή έχει διαρροή ρεύματος. Είναι μονωμένα, διάφανα με έναν λαμπτήρα εσωτερικά και μια αγώγιμη τάπα που αν περάσει ρεύμα το λαμπάκι ανάβει.

 

 

Σφυρί

Το αμέσως επόμενο χρήσιμο εργαλείο είναι το σφυρί. Πάντα χρειάζεται να κρεμάσεις ένα κάδρο ή να καρφώσεις μια καρέκλα. Χρησιμοποιείται σε τοίχους ή ξύλα αλλά και για διάφορες άλλες εργασίες. Φρόντισε να αγοράσεις ένα ελαφρύ συμπαγές σφυρί με ξύλινη ή πλαστική λαβή. Θα ήταν χρήσιμο αν επέλεγες να είναι από τη μια μεριά διχαλωτό για να μπορείς και να ξεκαρφώνεις.

 

Πένσα

Η πένσα είναι πολυεργαλείο και με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την χρήση της. Υπάρχει η κλασική πένσα, το μυτοτσίμπιδο και η πένσα του υδραυλικού. Εσύ δεν χρειάζεται να τις έχεις όλες. Μια κλασική αρκεί.

 

Γαλλικό κλειδί

Είναι ένα ρυθμιζόμενο κλειδί με μια βίδα η οποία αυξομειώνει το πλάτος του κλειδιού ανάλογα με το μέγεθος που θες. Είναι ιδανικό για παξιμάδια και μπουλόνια.

 

Κάβουρας

Το εργαλείο αυτό ανήκει στην κατηγορία των πενσών και μοιάζει λίγο με το γαλλικό κλειδί γιατί αυξομειώνει το μέγεθος του ανοίγματός του. Είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο που έχουν οι υδραυλικοί για να σφίγγουν σωλήνες και παξιμάδια. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ χρήσιμο.

Βάλε επίσης ένα μέτρο, έναν φακό, μια μονωτική ταινία, ένα πιστόλι σιλικόνης, μερικές βίδες και καρφιά, ένα αλφάδι και ένα κοπίδι και το βασικό σετ εργαλείων είναι έτοιμο.

Ωστόσο, ίσως να σου χρειάζονται και δυο ή τρία ακόμα εργαλεία για να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να φέρεις εις πέρας όλα τα βασικά μαστορέματα. Ποια είναι αυτά;

 

Τρυπάνι ή Δραπανοκατσάβιδο

Ένα καλό δραπανοκατσάβιδο θα σου λύσει τα χέρια. Χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη οπών στον τοίχο ή για την τοποθέτηση βιδών. Μπορείς να προσαρμόσεις διάφορα τρυπάνια ανάλογα με το υλικό που θες να τρυπήσεις και το μέγεθος της τρύπας που θες να ανοίξεις. Υπάρχουν ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα. Τα ηλεκτρικά έχουν συνήθως μεγάλη ισχύ αλλά το καλώδιο σε περιορίζει αρκετά. Από την άλλη τα επαναφορτιζόμενα σου δίνουν ελευθερία κινήσεων και κανένα  περιορισμό. Η μπαταρία τους διαρκεί αρκετά και έτσι προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου.

Αν τώρα έχεις κήπο χρειάζεσαι και μερικά εργαλεία για να τον περιποιηθείς σωστά.

 

 

Κλαδευτήρι – Πριόνι – Σετ σκαλίσματος

Δύο εργαλεία απαραίτητα όταν έχεις λουλούδια, είναι το κλαδευτήρι και το πριόνι. Το κλαδευτήρι έχει συνήθως την όψη ψαλιδιού και είναι ιδανικό για να κλαδεύεις τις γλάστρες, τους θάμνους και τα χαμηλά δεντράκια. Αν έχεις μεγάλο κήπο και άρα πολλά και μεγάλα φυτά, καλό θα ήταν να επενδύσεις σε ένα ψαλίδι μπαταρίας. Έτσι το κλάδεμά σου θα γίνεται άνετα και χωρίς να τραυματίζεις τα φυτά σου.

Παράλληλα με το κλαδευτήρι χρειάζεται και ένα πριόνι. Είναι χρήσιμο για να κόψεις κλαδιά ή για άλλη εργασία στον κήπο ή το σπίτι. Για αρχή χρειάζεσαι ένα κλασικό ελαφρύ και  κοφτερό πριόνι. Αν όμως ο κήπος σου είναι μεγάλος με πελώρια δέντρα τότε καλό θα ήταν να προσανατολιστείς σε ένα αλυσοπρίονο. Υπάρχουν αλυσοπρίονα ρεύματος όμως αυτό που εξυπηρετεί περισσότερο είναι το επαναφορτιζόμενο διότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα κλαδιά.

Τέλος, απαραίτητα εργαλεία για τον κήπο ή το μπαλκόνι σου είναι ένα σκαλιστήρι, ένα φτυαράκι και μια τσουγκράνα. Το ποτιστήρι και τα γάντια κηπουρικής είναι εξίσου χρήσιμα.

Αυτά είναι τα εργαλεία που πρέπει να έχεις για τα απλά καθημερινά σου μαστορέματα. Να θυμάσαι να κρατάς την εργαλειοθήκη σου τακτοποιημένη και καθαρή, μακριά από την υγρασία. Έτσι τα μαστορέματα θα γίνουν παιχνίδι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη