Απέκτησες κατοικίδιο; Μην ξεχνάς τα βασικά

Έκανες το μεγάλο βήμα, απέκτησες το πρώτο σου κατοικίδιο και σύντομα η ζωή σου θα αρχίσει να γεμίζει με νέες εικόνες και ευχάριστες στιγμές με τον καινούργιο σου φίλο και νέο μέλος της οικογένειάς σου. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες φροντίδας ώστε να έχετε μία χαρούμενη συμβίωση, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

 

Η σωστή διατροφή

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει λέει ο σοφός λαός. Αυτό ισχύει για κάθε ζωντανό πλάσμα ανεξαρτήτως μεγέθους ή σχήματος. Η σωστή διατροφή λοιπόν είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τη σωστή υγεία του μικρού σου φίλου, για τη μακροζωία του και φυσικά για τη ζωντάνια και την ενέργεια που θα έχει κάθε μέρα. Προφανώς ανάλογα με το κατοικίδιό σου ο τύπος και η ποσότητα της τροφής διαφέρουν και καλό είναι αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τη συμβουλή του κτηνίατρου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πολύ συχνά τα κουτάβια και τα γατάκια χρειάζονται πολύ περισσότερη τροφή, αναλογικά με το βάρος και το μέγεθός τους για να αναπτυχθούν σωστά.

Αφού το ζωάκι σου ολοκληρώσει την περίοδο της ανάπτυξης, θα πρέπει οι ποσότητες της τροφής να είναι κατάλληλες ώστε να συντηρούν το ιδανικό σωματικό του βάρος αποφεύγοντας τις διακυμάνσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

 

 

Πάνω από όλα το παιχνίδι

Μπορεί μεγαλώνοντας οι άνθρωποι να το ξεχνάμε, όμως το παιχνίδι είναι ο τρόπος που όλα τα θηλαστικά μαθαίνουν τα πάντα για την επιβίωση και την κοινωνικοποίησή τους, ενώ είναι απαραίτητο και για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης. Ανάλογα με το κατοικίδιο που έχεις και την ηλικία του, θα χρειαστεί να προμηθευτείς για αρχή, διάφορα αντικείμενα για να μασουλάει και να κυνηγάει, γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν τα έπιπλα και τα αγαπημένα σου παπούτσια.

Επίσης, καλό είναι να προσπαθείς να βρίσκεις χρόνο να παίζεις ο ίδιος με το κατοικίδιό σου, αφού σε εκείνες τις στιγμές θα χτίσεις τον πιο στενό δεσμό μαζί του. Για τις ώρες που θα είσαστε χωριστά, καλό θα είναι τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του να είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να αλληλεπιδράει όσο το δυνατόν λιγότερο με τα δικά σου πράγματα. Επειδή όμως ζωάκι είναι, και του αρέσει να παίζει, είναι σίγουρο πως όλο και κάποια αταξία θα κάνει. Έτσι, μία IP κάμερα θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα την εποπτεία του χώρου – μέσα ή έξω – ώστε να ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έχει συμβεί κάτι.

 

Προσοχή στο περιβάλλον

Αν έχεις κήπο ή φυτά στο σπίτι ή στην αυλή σου μπορεί να νιώθεις περήφανος γι’ αυτά, να αισθάνεσαι όμορφα που στολίζουν τον χώρο σου και να χαμογελάς που τα παρατηρείς να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, όμως υπάρχουν λουλούδια και θάμνοι που δεν είναι τόσοι φιλικοί για το ζωάκι σου και μπορεί να του προκαλέσουν διάφορα προβλήματα από απλές φαγούρες μέχρι δηλητηρίαση και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Φρόντισε λοιπόν να ρωτήσεις τον κτηνίατρο, για να ενημερωθείς για τα πιο συνηθισμένα φυτά που μπορεί να επηρεάσουν το ζωάκι σου.

 

Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο εσένα

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, μπορεί να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε τον ήλιο τις 300 από τις 365 μέρες του χρόνου, και να περηφανευόμαστε που ζούμε σε μία περιοχή που έχει ήπιο και ως επί το πλείστον θερμό κλίμα, όμως αν δεν είχαμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά οι θερινοί μήνες θα ήταν πολύ δυσάρεστοι. Το ίδιο δυσάρεστοι και ενοχλητικοί είναι και για το κατοικίδιό σου, που μόλις σκαρφαλώσει η θερμοκρασία θα παρατηρήσεις αλλαγές στη συμπεριφορά του: θα είναι λιγότερο ενεργητικό, θα ψάχνει μία δροσερή γωνιά για να περάσει τη μέρα, και θα ζητάει περισσότερο νερό. Γι’ αυτό, καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών της ημέρας να επιτρέπεις στο ζωάκι σου να βρίσκεται σε έναν κλιματιζόμενο χώρο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη