|  | 

Κουζίνα

Κοτόπουλο στον φούρνο με γλυκοπατάτες – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κοτόπουλο

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο ή κομμένο σε μερίδες με την πέτσα του
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 10 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1-2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 3-4 κλωνάρια ρίγανη
  • 8-10 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • ½ κούπα λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Για τις γλυκοπατάτες

  • 1,5 κιλό γλυκοπατάτες με τη φλούδα κομμένες κυδωνάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 7-8 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών
  • Αλάτι - πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για το κοτόπουλο

Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια σοτάρουμε το κοτόπουλο πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε την ντομάτα και τη ρίχνουμε μαζί με τα ντοματίνια στο ζεστό τηγάνι εκτός φωτιάς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τη ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο στο ταψί με αλάτι, πιπέρι, τοποθετούμε ανάμεσα στα κομμάτια τις λεμονόκουπες και περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας. Αλείφουμε με βούτυρο το κοτόπουλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 2000 C και στη συνέχεια ψήνουμε στους 1800C, για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε με το κρασί και για πιο τραγανή πέτσα, περιχύνω με το ζουμί από το ταψί.

 

Για τις γλυκοπατάτες

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι σε ένα ταψί, ανακατεύουμε να αγκαλιαστούν μεταξύ τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 2000 C, για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι τις πατάτες μόλις βγουν από τον φούρνο.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη