Καφές για κάθε γούστο

 

Αν κάνεις ένα γκάλοπ ανάμεσα στους φίλους και τους γνωστούς σου για το ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν κάθε πρωί αφού ξυπνήσουν, πάμε στοίχημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει ότι ετοιμάζει τον καφέ της. Όχι και άδικα, αφού όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο ο καφές είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό ρόφημα.

 

Μύθοι και πραγματικότητα

Ο πρώτος μύθος λέει ότι χρωστάμε την ανακάλυψη του καφέ σ’ έναν γιδοβοσκό, ονόματι Khaldi, από τις πεδιάδες της Αιθιοπίας τον 9ο αιώνα μ.Χ. . Ο Khaldi παρατήρησε τις κατσίκες του να τρώνε κάτι περίεργα “μούρα” που τους προκαλούσαν υπερδιέγερση. Ένας άλλος μύθος τοποθετεί την ανακάλυψη του καφέ στον 13ο αιώνα μ.Χ. Μάλιστα αυτός ο μύθος έχει δύο εκδοχές. Στην πρώτη ο Σούφι Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili ταξιδεύοντας στην έρημο διαπίστωσε πως τα πουλιά είχαν ιδιαίτερη ζωντάνια και ενέργεια. Παρατηρώντας τα, δοκίμασε από τα “μούρα” που έτρωγαν και ένιωσε και αυτός την ίδια ευφορία.

Στη δεύτερη εκδοχή, πρωταγωνιστής είναι ο μαθητής του Σεΐχη Abou’l Hasan Schadheli, Omar. Εξόριστος από τη Mocha, ζώντας στις σπηλιές κοντά στην Ousab, ο Omar στην προσπάθειά του να επιβιώσει δοκίμασε να φάει τα “μούρα” ενός άγνωστου θάμνου, αλλά η γεύση τους ήταν πολύ πικρή. Δοκίμασε να τα ψήσει, αλλά σκλήρυναν. Τέλος δοκίμασε να τα βράσει και από τη διαδικασία προέκυψε ένα σκουρόχρωμο υγρό. Πίνοντάς το του έδωσε ενέργεια για μέρες. Όταν τα νέα γι’ αυτό το θαυματουργό “φάρμακο” έφτασαν στη Mocha, o Omar όχι μόνο πήρε άδεια να επιστρέψει, αλλά αγιοποιήθηκε.

Παρ’ όλα αυτά η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη εμφάνιση του καφέ σε ρόφημα τοποθετείται στην Αραβική χερσόνησο του 15ου αιώνα,  εξ ου και η ονομασία Arabica για την πιο δημοφιλή ποικιλία κόκκων καφέ. Από εκεί ξεκίνησε η διάδοση αυτού του σκουροχρωμου αρωματικού ροφήματος που τα πρώτα χρόνια ήταν γνωστό ως “οίνος της Αραβίας”. Έκτοτε, ο καφές κατέκτησε τον κόσμο, έφτιαξε περιουσίες, κατέστρεψε αυτοκρατορίες και παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις βασικότερες καθημερινές συνήθειες σε όλα τα μήκη και πλάτης της γης, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ κάθε μέρα στον πλανήτη σερβίρονται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κούπες, με την ετήσια παραγωγή να έχει φτάσει τα 168,5 εκατομμύρια τσουβάλια κόκκων καφέ των 60 κιλών.

 

Ο “μαγικός ζωμός”

Ο καφές αγαπήθηκε, δαιμονοποιήθηκε, λατρεύτηκε, τραγουδήθηκε. Όπως έχει αποδείξει η επιστήμη, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ο καφές δεν είναι απλά το ρόφημα που σε ξυπνάει, αλλά η πρόσληψη καφεΐνης ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σου. Μάλιστα τα οφέλη επεκτείνονται και στην εγκεφαλική λειτουργία σε βάθος χρόνου μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως το Alzheimer ή η νόσος του Parkinson.

Θέλεις να χάσεις βάρος; H καφεΐνη βοηθάει στην ευκολότερη διάσπαση του λίπους, εκτός κι αν πίνεις τον καφέ σου πετιμέζι, το μαγνήσιο και κάλιο που περιέχονται στον καφέ βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης, μειώνοντας την επιθυμία σου για γλυκά και junk food. Ο σκέτος καφές μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2. Αν δεν σου αρκούν όλα αυτά, τα αντιοξειδωτικά του καφέ προστατεύουν και τα όργανά σου, όπως το συκώτι και την καρδιά και σε προστατεύουν από πληθώρα παθήσεων.

 

 

O καφές uber alles

Τι είναι αυτό που έχει αναγάγει τον καφέ, στο δημοφιλέστερο μη αλκοολούχο ρόφημα στον κόσμο; Kακά τα ψέματα, σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται τις ευεργετικές ιδιότητες, πριν ρουφήξει την αγαπημένη του γουλιά. Σίγουρα η γεύση και το έντονο άρωμά του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, χαρακτηριστικά που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία προετοιμασίας των κόκκων. Ποιος έχει αντισταθεί στη μυρωδιά φρεσκοκαβουρισμένων ή φρεσκοαλεσμένων κόκκων, ανεξάρτητα από το αν του αρέσει η γεύση του;

Μπορεί οι βασικές ποικιλίες κόκκων καφέ να είναι δύο, η Arabica και η Robusta, όμως τα χαρμάνια που προκύπτουν από την ανάμειξη των κόκκων από διαφορετικά είδη και με διαφορετικά επίπεδα καβουρδίσματος, δεν έχουν τελειωμό. Η ευελιξία όμως αφορά και το επόμενο στάδιο, δηλαδή την ίδια την προετοιμασία του ροφήματος. Σκέτος, με γάλα, με αφρόγαλα, με κρέμα γάλακτος, με σαντιγί, με παγωτό, με σοκολάτα, με αλκοόλ, μονός, διπλός, μισός, γλυκός, μέτριος, πικρός, ζεστός, κρύος, φίλτρου ή στιγμιαίος. Σίγουρα θα υπάρχει εκεί έξω ένας τύπος καφέ, για κάθε γούστο, κάθε στιγμή και κάθε περίσταση. Αν αφήσουμε στην άκρη τους μερακλήδες που προετοιμάζουν μόνοι μέχρι και τους κόκκους σε έναν μύλο άλεσης, για τον υπόλοιπο κόσμο που θέλει απλά να απολαύσει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο του ρόφημα, υπάρχουν στην αγορά μηχανές του καφέ που έχουν τη λύση.

 

Μάθε περισσότερα για την τέχνη του καφέ:

 

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Τι χρειάζεσαι; Είσαι παραδοσιακός τύπος και προτιμάς τον κλασικό ελληνικό καφέ με καϊμάκι και μπόλικες φουσκάλες; Μήπως είσαι της “Γαλλικής σχολής” και προτιμάς καφέ φίλτρου; Ή πίνεις χαλαρά φραπέ με τις ώρες; Αν πάλι θέλεις να πίνεις καφέ που μοιάζει λες και τον έχει ετοιμάσει barista, τότε πρέπει να επενδύσεις σε μία αυτόματη μηχανή Espresso. Ανάλογα τη μηχανή που θα επιλέξεις, θα μπορείς να παρασκευάσεις εύκολα τον αγαπημένο σου καφέ. Πολλές μηχανές διαθέτουν δυνατότητα να ετοιμάσουν δύο καφέδες ταυτόχρονα, κάτι πολύ χρήσιμο τόσο στο σπίτι, όσο και στο γραφείο όπου χρειάζεται να εξυπηρετηθούν περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να περιμένουν.

Για παράδειγμα η πιο προσιτή λύση της Grundig θα σου ετοιμάσει τον espresso σου, ενώ η πιο extreme πρόταση της Delonghi μπορεί να σου ετοιμάσει μέχρι και 22 διαφορετικούς τύπους ροφημάτων. Μάλιστα η Delonghi Μaestosa EPAM διαθέτει δύο ανεξάρτητα δοχεία κόκκων για πιο προσωποποιημένη εμπειρία καφέ και οθόνη αφής για πιο εύκολο χειρισμό.

Τέλος, μπορείς και να κάνεις μέχρι και high tech επίδειξη στους φίλους σου, με μηχανές όπως η Delonghi Expert, και η Siemens EQ.9 PLus φτιάχνοντας τον καφέ τους με τη βοήθεια application, μέσα από το αγαπημένο σου smartphone. Και στις δύο περιπτώσεις οι εφαρμογές – Nespresso και Siemens Home Connect αντίστοιχα – θα σου επιτρέψουν να προγραμματίσεις τον τύπο και τη δόση του καφέ, ενώ η εφαρμογή της Nespresso θα σου επιτρέψει να παραγγείλεις και τις αγαπημένες σου κάψουλες ηλεκτρονικά για να μην ξεμείνεις ποτέ, και της Siemens να ελέγξεις τυχόν άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές της εταιρείας που έχεις στον χώρο σου.

Mην ξεχνάς πως ό,τι καφέ και αν πίνεις, στα καταστήματα Κωτσόβολος ή στο kotsovolos.gr, θα βρεις και όλα τα αξεσουάρ που είναι απαραίτητα για την αγαπημένη σου απόλαυση.

 

Ξεφύλλισε τον νέο κατάλογο… με άρωμα καφέ:

Μπορείς να δεις ακόμη