Απογείωσε τις multimedia εμπειρίες σου με τα κατάλληλα ακουστικά

Η μουσική μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Μας συντροφεύει σε καλές και κακές στιγμές, στη γυμναστική, τη δουλειά και την καθημερινότητα μας. Τα ακουστικά είναι το πλέον απαραίτητο gadget για να μπορείς να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου playlists. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου.

Παρακάτω, θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα τύπο ακουστικών.

 

Βασικοί τύποι ακουστικών

Ακουστικά in-ear (Ψείρες)

Τα In-ear, γνωστά και ως ακουστικά «ψείρες», είναι ίσως ο πιο κοινός τύπος ακουστικών και σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρονται μαζί με φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Είναι ελαφριά, φορητά και προσαρμόζονται άνετα μέσα στο κανάλι του αυτιού και έτσι ελαχιστοποιείται η απώλεια ήχου. Ορισμένες προτάσεις διαθέτουν ενσωματωμένο μικρόφωνο και πλήκτρα ελέγχου για σύνδεση με smartphone και συσκευές αναπαραγωγής μουσικής.

 

Ακουστικά κεφαλής on-ear

Τα ακουστικά κεφαλής on-ear διαθέτουν μεγαλύτερους οδηγούς, και συνήθως καλύπτονται από μαξιλαράκια αφρού ή δερματίνης για μεγαλύτερη άνεση. Τοποθετούνται πάνω στο αυτί προσφέροντας έτσι καλύτερη απομόνωση ήχου. Ορισμένες προτάσεις έρχονται με αναδιπλούμενο σχεδιασμό για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά. Υπάρχουν μοντέλα με ενσωματωμένο μικρόφωνο καθώς και πλήκτρα ελέγχου για σύνδεση με smartphone, ηχεία κ.ά.

 

Ακουστικά κεφαλής over-the-ear

Εδώ συναντάμε προτάσεις για τους απαιτητικούς λάτρεις της μουσικής. Διαθέτουν οδηγούς που καλύπτουν πλήρως το αυτί και διακρίνονται για την κορυφαία ποιότητα ήχου με ακόμα πιο πλούσιο μπάσο, υψηλή ένταση και καλύτερη απομόνωση ήχου. Λόγω του μεγάλου όγκου τους, ίσως να μην είναι η ιδανική λύση για φορητότητα. Ωστόσο, σε αυτή την κατηγορία θα βρεις premium αναδιπλούμενα ακουστικά για να τα έχεις πάντα μαζί σου. Διαθέτουν τεχνολογίες για κορυφαία ποιότητα ήχου, ανθεκτική κατασκευή για αντοχή στον χρόνο και υψηλή εργονομία για να απολαμβάνεις τη μουσική σου, όπου και όπως θέλεις, χωρίς να κουράζεσαι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναδιπλούμενων premium ασύρματων ακουστικών over-the-ear αποτελούν οι προτάσεις της Bowers & Wilkins. Έρχονται με ισχυρούς drivers και τεχνολογία προσαρμοστικής απαλοιφής θορύβου για να «βυθίζεσαι» στη μουσική σου, χωρίς να σε ενοχλεί κανείς. Εξίσου «δυνατές» προτάσεις θα βρεις και στη σειρά  Bluetooth ακουστικών κεφαλής JBL Club. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι εμπνευσμένα από έμπειρους performer και Hi-Res ήχους που σε φέρνουν ακριβώς στην αίθουσα με τους αγαπημένους σου μουσικούς.

 

Ενσύρματο ή ασύρματο;

Ενσύρματα ακουστικά

Στα ενσύρματα ακουστικά, η σύνδεση σε PC, MP3-MP4 player, laptop, tablet και smartphone γίνεται συνήθως μέσω audio jack 3.5mm, ενώ ορισμένες προτάσεις προσφέρουν καλώδιο jack 2.5mm σε 3.5mm για μεγαλύτερη συμβατότητα. Ορισμένα στερεοφωνικά ακουστικά χρησιμοποιούν καλώδιο τύπου Υ (Y-Cable) που συνδέει τα δύο ακουστικά (double-sided). Το στερεοφωνικό βύσμα του καλωδίου, στο μεταξύ, είναι είτε σχήματος Ι ή σχήματος L. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά βολικό σε περίπτωση που η θύρα ακουστικών βρίσκεται στο πλάι ή στο κάτω μέρος της φορητής σου συσκευής.

Οι προτιμήσεις για το μήκος των καλωδίων ποικίλλουν για τους χρήστες που χρειάζονται φορητότητα, ιδίως ανάλογα με το πού προτιμάνε να τοποθετούν τη φορητή τους συσκευή με την οποία συνδέονται τα ακουστικά: αν π.χ. τοποθετείται σε σακίδιο ή στη τσέπη του παντελονιού σίγουρα απαιτείται μακρύτερο καλώδιο. Βέβαια, σε περίπτωση που κάποια στιγμή δεν σε ικανοποιεί το μήκος του καλωδίου, υπάρχουν πάντα τα καλώδια επέκτασης, ενώ αν το καλώδιο έχει μεγαλύτερο μήκος από ό,τι χρειάζεσαι μπορείς να χρησιμοποιήσεις cable wraps, τα οποία διατίθενται σε διάφορα σχήματα για να τυλίγεις τα καλώδια.

 

Ασύρματα ακουστικά

Τα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν σημαντικά πιο άνετη χρήση, αφού δεν υπάρχει καλώδιο να περιορίζει τις κινήσεις σου. Η πιο διαδεδομένη ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εν λόγω προτάσεις είναι η Bluetooth. Τα πιο σύγχρονα ασύρματα ακουστικά ενσωματώνουν αναβαθμισμένο Bluetooth AAC και APTX ελαχιστοποιώντας έτσι την απώλεια ποιότητας ήχου για καλύτερη ακουστική εμπειρία.

Επιπλέον, υπάρχουν ασύρματα ακουστικά Bluetooth με τεχνολογία NFC (Near Field Communications), κάτι που σημαίνει ότι υποστηρίζουν άμεση σύνδεση και συγχρονισμό με κάθε συσκευή με Bluetooth μόλις βρεθούν σε απόσταση 3 εκατοστών ή πιο κοντά. Με αυτόν τον τρόπο, η σύνδεση μεταξύ smartphone και ακουστικών γίνεται ακόμα πιο απλή και εύκολη.

 

True wireless ακουστικά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα ασύρματα (wireless) και τα πραγματικά ασύρματα (true wireless) ακουστικά διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά επιμέρους σημεία. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των εν λόγω τεχνολογιών είναι ότι τα  true wireless στερούνται εντελώς καλωδίου ή υποδοχής μεταξύ των ακουστικών (ear-pieces). Τα wireless ακουστικά, από την άλλη, συνδέονται με κάποιο τρόπο, όπως είναι π.χ. τα ακουστικά κεφαλής Bluetooth, αλλά δεν απαιτούν jack ακουστικών των 3.5mm για σύνδεση.

Τα true wireless ακουστικά είναι ιδανικά για εκείνους που χρειάζονται πλήρη ελευθερία από καλώδια, είτε όταν βρίσκονται εν κινήσει, είτε όταν εργάζονται. Η τεχνολογία Bluetooth έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον η εμβέλεια ασύρματης σύνδεσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυνδέσεων.

Οι περισσότερες προτάσεις διαθέτουν σχεδιασμό που τοποθετεί το μισό ακουστικό εντός του αφτιού. Έτσι, η απώλεια ενός ακουστικού ενώ περπατάς ή τρέχεις είναι πολύ απίθανη. Επίσης, υπάρχουν μοντέλα όπως το  True Wireless Bluetooth Headset της Technics, που έρχονται με μεγάλη αυτονομία και θήκη φόρτισης, για γρήγορη φόρτιση. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ακουστικά είναι σχεδιασμένα για να σου κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη ζωή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους αισθητήρες αφής των ακουστικών για να ενεργοποιήσεις τους φωνητικούς βοηθούς, όπως τη Siri, το Google Assistant ή την Alexa. Έτσι, μπορείς να επιλέγεις τις αγαπημένες σου playlists, ή να ελέγχεις τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι με τη φωνή σου.

 

Χαρακτηριστικά για κορυφαία εμπειρία

Λειτουργία ακύρωσης θορύβου (Noise Cancelling)

Πολλές φορές χρειάζεται να αυξήσεις την ένταση της μουσικής για να μην ακούς τους εξωτερικούς θορύβους του περιβάλλοντος, ωστόσο μπορεί έτσι να βλάψεις την ακοή σου, ενώ ίσως και να ενοχλείς τους γύρω σου. Η καλύτερη λύση είναι να επενδύσεις σε ακουστικά με λειτουργία noise cancelling (ακύρωσης θορύβου).

Οι πιο σύγχρονες προτάσεις χρησιμοποιούν ακόμη πιο προηγμένες τεχνολογίες για κορυφαία επίδραση ακύρωσης θορύβου, όπως είναι η πρωτότυπη τεχνολογία της Technics, Hybrid Noise Cancelling, ή αλλιώς υβριδική ακύρωση ήχου. Παράγουν ένα αντεστραμμένο αντίγραφο του ίδιου του θορύβου (anti-noise signals), όπου όταν συνδυάζεται με την πρωτότυπη ηχητική όχληση (από το εξωτερικό περιβάλλον), το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Έτσι, μπορείς να απολαύσεις τη μουσική σε πολύ χαμηλότερη ένταση χωρίς να ενοχλείσαι από εξωτερικούς θορύβους.

 

Ειδικά κλιπ / αδιαβροχοποίηση

Τα συγκεκριμένα ακουστικά είναι ιδανικά για αθλητικές δραστηριότητες. Είναι εξοπλισμένα με ειδικά κλιπ ή/και θηλιές ανάρτησης για να έχουν ασφαλή εφαρμογή στα αυτιά, επιτρέποντάς σου να κάνεις μια ευέλικτη προπόνηση. Ορισμένα μοντέλα, όπως αυτά της πασίγνωστης εταιρείας Bowers & Wilkins PI4 Wireless και Bowers & Wilkins PI3 Wireless, είναι αδιάβροχα για να φοριούνται παντός καιρού αλλά και για να «αντέχουν» στον ιδρώτα. Έτσι, μπορείς να τα φοράς παντού, χωρίς να φοβάσαι μη βραχούν. Εκτός από την αδιαβροχοποίηση, ορισμένα μοντέλα είναι επίσης ανθεκτικά στα χτυπήματα και την σκόνη.

 

Υψηλή αυτονομία (ασύρματα ακουστικά)

Το ζήτημα της μπαταρίας αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμο, ειδικά για όσους χρειάζονται ακουστικά για τις εξωτερικές δραστηριότητές τους. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των ασύρματων ακουστικών είναι πολύ χαμηλές, πράγμα που σημαίνει ότι διαθέτουν μεγάλη αυτονομία χρήσης. Τα περισσότερα ασύρματα ακουστικά προσφέρουν αυτονομία έως και 8 ώρες. Φυσικά, υπάρχουν premium μοντέλα, όπως τα ακουστικά Bowers & Wilkins PX7 Wireless, που μπορούν να προσφέρουν έως και 30 ώρες συνεχούς χρήσης με μόλις μία φόρτιση. Επίσης, ορισμένα μοντέλα ενσωματώνουν τόσο ενσύρματη όσο και ασύρματη συνδεσιμότητα. Χρησιμοποίησε την ενσύρματη σύνδεση όσο τα φορτίζεις για να μην διακόπτεται ποτέ η διασκέδασή σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη