Πώς να μετατρέψεις το χτεσινό φαγητό σε λαχταριστά σάντουιτς

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

O Τζον Μοντάγκου, 4ος κόμης του Σάντουιτς (1718-1792), θεωρείται εμπνευστής αυτού που σήμερα ονομάζουμε σάντουιτς, μια νόστιμη γέμιση δηλαδή που κλείνουμε μέσα σε δυο φέτες ψωμιού και τρώμε με το χέρι, χωρίς μαχαιροπίρουνο.

 

Ο λόγος που ώθησε τον κόμη να εμπνευστεί αυτό το είδος φαγητού, δεν έχει τίποτα το ρομαντικό να αφηγηθεί. Απλώς ο ίδιος ήταν δεινός χαρτοπαίχτης και επειδή ξημεροβραδιαζόταν νηστικός στην τσόχα χωρίς να την αφήνει ούτε για να φάει, ζήτησε από το μάγειρά του να ετοιμάσει για κείνον και τους καλεσμένους του κάτι που θα έτρωγαν επί τόπου, στο τραπέζι της χαρτοπαιξίας με το χέρι, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν λεπτό το παιχνίδι τους. Από τότε το σάντουιτς γνώρισε μεγάλη «ρέντα» σε κάθε στιγμή μικρής ή μεγαλύτερης πείνας.

 

Τα σάντουιτς είναι πολλών ειδών, κρύα και ζεστά, φτιαγμένα με διαφορετικά είδη ψωμιού, πότε κομμένο σε φέτες, πότε σε ατομικά φραντζολάκια ή καρβελάκια κλπ. Όσο σημαντικό ρόλο κι αν παίζει το ψωμί για την επιτυχία ή την αποτυχία ενός σάντουιτς εδώ θα εστιάσουμε στη γέμιση. Οι πιο συνηθισμένες γεμίσεις σάντουιτς περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών τυριά και αλλαντικά, ένα άλειμμα για να κολλήσει η γέμιση με το ψωμί που μπορεί να είναι απλώς βούτυρο ή μαγιονέζα και κάποια σαλάτα. Από ‘κει και πέρα οι επιλογές είναι άπειρες. Μια πολύ καλή περίπτωση γέμισης είναι το λιγοστό φαγητό που περίσσεψε από χτες. Ακόμη κι αν δεν βγάζει ούτε ολόκληρη μερίδα, μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο σάντουιτς ή δύο.

 

Τα πιο δημοφιλή φαγητά υποψήφια για σάντουιτς

 

Κεφτέδες από κρέας ή πουλερικά

Αν έχουν και τη δική τους σάλτσα ακόμη καλύτερα. Αν δεν έχουν όμως μπορούμε να τους προσθέσουμε είτε δική μας είτε κάποια έτοιμη. Σίγουρα τυρί και κάποιο σαλατικό ή ακόμη κάποιο κρεμώδες τυρί ή άλειμμα (τυροκαυτερή, ρώσικη σαλάτα, κλπ).

 

 

Κεφτέδες λαχανικών και οσπρίων

Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι η πιο δημοφιλής επιλογή, αλλά παίζουν γερά και οι κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες κλπ. Ταιριάζουν πολύ με ξινομυζήθρα και κατίκι, πράσινα σαλατικά και φυσικά φέτες ντομάτας, κρεμμυδιών, πιπεριάς, κλπ.

 

Μαγειρεμένο ή ψητό κρέας ή πουλερικό: Το χοιρινό μπούτι μπορεί να κοπεί σε φέτες ακόμη και κρύο. Το μοσχαράκι να μαδηθεί ελαφρά. Το κοτόπουλο να μαδηθεί με το χέρι ή να κοπεί σε κυβάκια. Εδώ ταιριάζουν πολύ σάλτσες με βάση τη μουστάρδα, μπάρμπεκιου σος, τυριά που λιώνουν και σαλατικά.

 

Μαγειρεμένος κιμάς: Εκτός από γέμιση σε σάντουιτς, γίνεται καταπληκτική μπρουσκέτα και μπουρίτο τυλιγμένο σε τορτίγια.

 

Ψάρι: Είτε πρόκειται για φιλέτο (μπακαλιάρος, γλώσσα, πέρκα), είτε για ψιλό ψαράκι (αθερίνα, μαρίδα) είτε για σαρδέλα ψητή, είτε για οποιοδήποτε ψημένο ψάρι, το βασικό είναι να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κόκκαλα όπου και αν υπάρχουν. Από κει και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε κάποια σαλτσούλα (μαγιονέζα, σκορδαλιά) και μια σαλάτα.

 

Λαχανικά ψημένα ή μαγειρεμένα: Τα ψητά λαχανικά σε συνδυασμό με κάποια λευκά τυριά, πέστο και πράσινα σαλατικά είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις για σάντουιτς. Όπως και λίγο μπριάμ μαζί με φέτα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη