Απόλαυσε τη βροχή των Τεταρτίδων με ένα τηλεσκόπιο!

by Zikou Stella

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι διάττοντες αστέρες με το όνομα Τεταρτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό από τις  3 Ιανουαρίου μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου. Από την Ελλάδα το φαινόμενο είναι ορατό, ωστόσο ακόμα πιο ξεκάθαρα θα το δουν όσοι βρίσκονται σε βορειότερα γεωμετρικά πλάτη.

Ο καιρός είναι ακόμα καλός, ο ουρανός ξάστερος και η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!

Και μπορεί να ακούσεις ότι οι Τεταρτίδες δεν είναι τόσο φωτεινές όσο άλλοι διάττοντες αστέρες όπως οι Λεοντίδες, οι Ωριωνίδες και οι Διδυμίδες  αλλά να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε απογοητεύσουν, αφού η ουρά τους είναι ασυνήθιστα πιο μεγάλη από τον μέσο όρο.

Τι περιμένεις λοιπόν, με ένα τηλεσκόπιο, μόνος, με το παιδί σου ή με παρέα, στο σπίτι ή στην εξοχή, μπορείς σήμερα κιόλας να απολαύσεις αυτό το φαντασμαγορικό φαινόμενο που ο νυχτερινός ουρανός μπορεί να σου προσφέρει.

Αν ωστόσο δεν προλάβεις, η επόμενη βροχή αναμένεται στο διήμερο ανάμεσα στις 22 και 23 Απριλίου με τις Λυρίδες να φωτίζουν και πάλι τον ελληνικό ουρανό.

Αν ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις τηλεσκόπιο θα σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα.

 

 

Τι τηλεσκόπιο να αγοράσω;

Η ερώτηση αυτή είναι συνηθισμένη αλλά η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι νομίζεις. Όπως όταν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, σκέφτεσαι διάφορες παραμέτρους, έτσι και για την αγορά ενός τηλεσκοπίου ισχύει κάτι ανάλογο. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου την ηλικία, τη σωματική διάπλαση του χρήστη, τις γνώσεις του, τον τόπο που θα χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο και το σκοπό χρήσης.

 

 

Τηλεσκόπιο για τα παιδιά

Τα παιδιά, μετά την ηλικία των 10 ετών αποκτούν πλήρη συνείδηση του τόπου και του χρόνου και έχουν απορία να εξερευνήσουν τον τόπο που τα περιβάλλει και τη θέση της γης στο σύμπαν. Η αγορά ενός τηλεσκοπίου μπορεί να τους γεννήσει καινούρια ερεθίσματα, να τους διεγείρει τη φαντασία και σε μελλοντικό χρόνο να τους οδηγήσει στις θετικές επιστήμες και στον πειραματισμό. Ένα τηλεσκόπιο με μικρό όγκο και βάρος και απλό στο χειρισμό του, είναι το κατάλληλο για μια πρώτη επαφή με το μαγικό κόσμο των άστρων.

 

 

Επίλεξε το κατάλληλο τηλεσκόπιο

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη τον όγκο και το βάρος του τηλεσκοπίου. Θα το μετακινείς σε διάφορα σημεία με το σακίδιό του ή θα το έχεις εγκαταστημένο μόνιμα σε ένα τόπο, για παράδειγμα κοντά στη θάλασσα, σε μέρος με μεγάλη φωτορύπανση ή στο μπαλκόνι σου;

Σημαντικός παράγοντας στην αγορά ενός τηλεσκοπίου είναι και η χρήση του. Διαφορετικό τηλεσκόπιο θα αγοράσεις αν το θέλεις για διασκέδαση και άλλα χαρακτηριστικά τηλεσκοπίου θα αναζητήσεις αν επιθυμείς να ασχοληθείς με την εκπαίδευση, την έρευνα, τη λήψη αστροφωτογραφιών ή για επαγγελματική χρήση.

 

 

Τι άλλο να προσέξω;

Θα πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ντύσιμο σε περίπτωση παρατήρησης σε ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά αν είναι πολύ χαμηλές.

Τις βραδιές που έχουμε σταθερή ατμόσφαιρα, δηλαδή η ταχύτητα του ανέμου είναι χαμηλή και υπάρχει μικρή μετακίνηση θερμών και ψυχρών αερίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι αστρονόμοι λένε ότι έχουμε καλό «seeing», τα είδωλα που παράγουν τα τηλεσκόπια είναι ευκρινή και είναι ιδανικές συνθήκες για να δεις όμορφες εικόνες του ουρανού.

Η αγορά ενός τηλεσκοπίου μπορεί να γίνει για ένα μαθητή, ένα φοιτητή, έναν ερασιτέχνη αστρονόμο, έναν επαγγελματία ή απλά για εσένα που επιθυμείς τη μέρα να χαζεύεις τη θέα από το μπαλκόνι σου, να βλέπεις τη χλωρίδα και την πανίδα και το βράδυ να παρατηρείς  στο νυκτερινό ουρανό τα αστέρια, τους κρατήρες στη Σελήνη, τα δακτυλίδια του Κρόνου, τους δορυφόρους του Δία, και πλήθος άλλων λαμπρών ουράνιων αντικειμένων!

 

 

Άλλα παιχνίδια και αντικείμενα που διεγείρουν το ενδιαφέρον για το διάστημα και τη φυσική

Εκτός από το τηλεσκόπιο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι μπορούν να μάθουν για τη γη, το διάστημα και τα φυσικά φαινόμενα με τη βοήθεια πλήθους άλλων αντικειμένων.

Αρχικά, με μια υδρόγειο σφαίρα ένα παιδί μπορεί να καταλάβει τη θέση μας στον πλανήτη, να αποκτήσει τις στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με τη γη, όπως πού βρίσκεται η κάθε ήπειρος, πώς ταξιδεύουν τα αεροπλάνα και τα πλοία, τί είναι ισημερινός, παράλληλοι και μεσημβρινοί, πώς χωρίζονται οι ζώνες της ώρας και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια, ένα πλανητάριο θα το οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο της κατανόησης της θέσης και των κινήσεων του πλανήτη μας στον ουρανό σε σχέση με τον ήλιο και τους άλλους πλανήτες. Ακόμα, με το πλανητάριο θα παρατηρήσει και θα θαυμάσει τον έναστρο ουρανό και τους σχηματισμούς των αστερισμών.

Από την άλλη με ένα αστρικό καλειδοσκόπιο, θα είναι σε θέση κάνοντας πολύ απλές ρυθμίσεις να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό κάθε εποχής και κάθε περιοχής του πλανήτη σχεδόν μαγικά!

Οι νόμοι της φυσικής εκδηλώνονται διαρκώς γύρω μας χωρίς συνήθως να τους κατανοούμε ή να τους δίνουμε σημασία. Αν ωστόσο δωρίσουμε στο παιδί μας ένα αντικείμενο που αποτελεί εφαρμογή ενός ή περισσότερων φυσικών νόμων, όπως μια συσκευή Prisma Light, ή σφαίρα πλάσματος, την κούνια του Νεύτωνα ή μια μαγνητική κλεψύδρα αυτόματα ξεκλειδώνει μπροστά του ένα ανεξάντλητο πεδίο γνώσης με βιωματικό τρόπο. Κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ αλλά και που θα το συνδέσει δημιουργικά με τις γνώσεις που θα αποκτήσει στο σχολείο.

Ο κόσμος του διαστήματος και της φυσικής διεγείρει τη φαντασία των περισσότερων παιδιών και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο που μπορείτε, μικροί μεγάλοι, να εξερευνήσετε μαζί.

Ποιος θα ενθουσιαστεί περισσότερο, θα φανεί στην πορεία!

Μπορείς να δεις ακόμη