Απόλυτη ελευθερία στη μουσική σου με ακουστικά True Wireless

by Aggeliki Tsoukana

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ένα ακόμη τεχνολογικό άλμα στον χώρο του προσωπικού ήχου, κι αυτό ήταν τα ακουστικά true wireless. Αυτή η νέα γενιά ακουστικών συνδυάζει τη φουτουριστική εμφάνιση με πολλές και διαφορετικές τεχνολογίες για κορυφαία εμπειρία ακρόασης, σε κάθε περίσταση.

Είτε ακούς την αγαπημένη σου μουσική, βυθίζεσαι σε ένα audio book, είτε απολαμβάνεις συνομιλίες μέσω smartphone, δες παρακάτω γιατί ένα ποιοτικό σετ ακουστικών true wireless μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

 

Τι σημαίνει “True Wireless”

Αρχικά, ας δούμε τι σημαίνει ο όρος “true wireless” (ή αλλιώς, πραγματικά ασύρματα) και σε τι διαφέρουν από τα τυπικά ασύρματα ακουστικά.

Τα ακουστικά true wireless στερούνται εντελώς καλωδίου ή υποδοχής μεταξύ των ακουστικών (earpieces). Χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ της πηγής ήχου και του ακουστικού. Σε αντίθεση με τα «κλασικά» ασύρματα ακουστικά που, αν και δεν απαιτούν πρόσβαση σε υποδοχή για σύνδεση στην πηγή ήχου, εξακολουθούν να είναι φυσικά συνδεδεμένα μεταξύ τους, συνήθως μέσω καλωδίου.

Σήμερα, ο όρος «ασύρματη συνδεσιμότητα» χρησιμοποιείται συχνά για τη συνδεσιμότητα Bluetooth, καθώς οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές λειτουργούν με την εν λόγω τεχνολογία. Παρόλο που το Bluetooth έχει γίνει κανόνας, υπάρχουν και άλλες ασύρματες τεχνολογίες όπως είναι π.χ. οι υπέρυθρες ακτίνες, που χρησιμοποιούνται σε τηλεχειριστήρια.

 

 

 

Πώς ακριβώς λειτουργούν

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ήχος από το τηλέφωνο στα αυτιά τους χωρίς να μεσολαβεί ούτε ένα καλώδιο.

Σε γενικές γραμμές, τα ακουστικά true wireless χρησιμοποιούν ένα κύριο ακουστικό που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της πηγής ήχου και του δευτερεύοντος ακουστικού. Εκτός από τη διαχείριση της σύνδεσης μεταξύ των δύο ακουστικών και της πηγής ήχου, το κύριο ακουστικό αντισταθμίζει οποιαδήποτε καθυστέρηση ήχου, γνωστή και ως λανθάνουσα κατάσταση (latency) που μπορεί να συμβεί μεταξύ των ακουστικών κατά τη μετάδοση.

Φαίνεται αρκετά περίπλοκο, αλλά η συνδεσιμότητα Bluetooth είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή και άμεση. Η τεχνολογία Bluetooth επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα, όπως ένα ραδιόφωνο. Φαντάσου, ότι τα ακουστικά σου λειτουργούν σαν ένα πιάτο τηλεόρασης, «πιάνουν» το σήμα π.χ. από το smartphone σου και το μεταφέρουν όπως πρέπει στα αυτιά σου.

 

 

Νιώσε την απόλυτη ελευθερία σε κάθε σου βήμα

Τα ακουστικά true wireless εξασφαλίζουν πλήρη ελευθερία από καλώδια, είτε όταν βρίσκεσαι εν κινήσει, είτε όχι. Πόσες φορές χρειάστηκε να ξεμπερδέψεις ένα καλώδιο ακουστικών αφού το είχες αποθηκεύσει στην τσάντα ή στην τσέπη σου; Συχνά, ακόμη και τα ακουστικά με υφασμάτινο πλατύ καλώδιο, είναι δύσκολο να «ξεμπλεχτούν» όταν τα βγάζεις από την τσέπη σου. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με τα true wireless ακουστικά, γιατί απλώς δεν υπάρχει καν καλώδιο. Επιπλέον, τα περισσότερα μοντέλα παρέχουν ειδικά πλήκτρα λειτουργιών για πρόσβαση σε μουσική, κλήσεις ή για χρήση του voice assistance από το κινητό σου.

Θα συναντήσεις μοντέλα με εσωτερική μνήμη για αποθήκευση μουσικής, σου επιτρέπουν να μετακινείσαι χωρίς να έχεις απαραίτητα μαζί σου το smartphone σου.

 

Απολαμβάνεις υψηλή ποιότητα ήχου

Το βελτιωμένο Bluetooth 5, που χρησιμοποιείται πλέον από σχεδόν όλες τις φορητές συσκευές που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά, εγγυάται ακόμη καλύτερη συνδεσιμότητα και υψηλότερη ποιότητα ασύρματης ακρόασης. Και σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες μείωσης θορύβου (Noise Reduction και Echo Cancellation reduce), τα ακουστικά true wireless εξασφαλίζουν μία εντυπωσιακή ακουστική εμπειρία.

 

Ευκολία χρήσης

Πολλοί ανησυχούν ότι τα true wireless είναι λιγότερο εύχρηστα σε σχέση με τα κλασικά ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά. Ωστόσο, όλα τα true wireless ακουστικά διακρίνονται για την ευχρηστία τους. Αφού κάνεις pairing με τη συσκευή σου την πρώτη φορά, τα ακουστικά θα συνδέονται αυτόματα κάθε φορά που θα τα βγάζεις από τη θήκη φόρτισης. Εφόσον αποσυνδεθούν, θα επανασυνδεθούν αυτόματα μετά από μερικά λεπτά.

Μάλιστα, η τεχνολογία Bluetooth έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον η εμβέλεια ασύρματης σύνδεσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 μέτρα, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος αποσυνδέσεων.

 

Υψηλή αυτονομία

Με προτάσεις όπως τα true wireless της Huawei FreeBuds 4i, δεν έχεις να ανησυχείς μήπως τελειώσει απότομα η διασκέδασή σου. Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, διαθέτουν υψηλή αυτονομία για να απολαμβάνεις τη μουσική σου με άνεση έως 10 ώρες με μία μόνο φόρτιση.

Ακόμα κι αν δεν σου φτάνουν οι 10 ώρες συνεχόμενης ακρόασης, υπάρχει και φορητή θήκη φόρτισης. Σχεδόν όλα τα μοντέλα true wireless διαθέτουν θήκη φόρτισης που μπορεί να φορτίζει και τα δύο ακουστικά ταυτόχρονα. Οι περισσότερες θήκες προσφέρουν γρήγορη φόρτιση, ενώ μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο έως και πάνω από 14 ώρες μουσικής αναπαραγωγής.

 

Εργονομία και ανθεκτικότητα

Τα ακουστικά true wireless διαθέτουν εργονομική σχεδίαση και ελαφρύ σχεδιασμό για σταθερή και άνετη εφαρμογή. Για να μην αισθάνεσαι πίεση, ακόμα και μετά από πολλές ώρες χρήσης.

Αν χρειάζεσαι ένα σετ ακουστικών για αθλητικές δραστηριότητες, θα συναντήσεις πολλές προτάσεις με αδιαβροχοποίηση. Είναι ανθεκτικά στο γλυκό νερό και τον ιδρώτα μέχρι κάποιο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φορέσεις τα ακουστικά σου και να ακούς μουσική στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ χωρίς περιορισμούς.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: true wireless.

Μπορείς να δεις ακόμη