ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ REACT, ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΚΟΣΜΟ

by Aggeliki Tsoukana

3 στους 10 ανθρώπους με αναπηρία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα προσβασιμότητας, στα ίδια σημεία που εσύ περνάς καθημερινά, χωρίς εμπόδια. Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις κι εσύ REACT και μαζί, να κάνουμε τον κόσμο μας προσβάσιμο σε όλους;

Σίγουρα έχεις βιώσει ή ακούσει κάποιον γνωστό, φίλο ή συγγενή να δυσκολεύεται σε δραστηριότητες τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε απλές, καθημερινές ή δεδομένες. Άνθρωποι με δυσκολίες στην κίνηση, την ομιλία, την όραση, την ακοή ακόμα και όσοι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού,  ναι μεν έχουν ανάγκη για περισσότερη φροντίδα, όμως πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Γιατί αν δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίση πρόσβαση και αντιμετώπιση, τότε πώς μπορούμε να λέμε την κοινωνία μας υγιή και σύγχρονη;

Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και πώς εμπλεκόμαστε εμείς ως Κωτσόβολος, στο κομμάτι της προσβασιμότητας; Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα στο 1ο Επεισόδιο του REACT Docuseries με τον Γιώργο Λέντζα και τη Γεωργία Καλτσή, με θέμα την προσβασιμότητα, ή να συνεχίσεις με λίγα ακόμα scroll.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΠΑΠ, το ποσοστό των Ελλήνων που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής περιορισμό ή δυσκολία δραστηριότητας, λόγω προβλήματος υγείας ανέρχεται στο 24,3% του πληθυσμού 16+ ετών. Σοβαρή αναπηρία αντιμετωπίζει το 10,2% (914.097 άτομα).

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στο σύνολο της χώρας, το 50% των πολιτών με σοβαρή αναπηρία (18-64 ετών) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι ποσοστού 30% των πολιτών χωρίς αναπηρία που αντιμετωπίζουν στην ίδια κατάσταση.

Η πλειονότητα των ατόμων με σοβαρή αναπηρία σε ηλικία 18-64 ετών δεν διαθέτειούτε έναν μικρό προϋπολογισμό για προσωπικά έξοδα. Μόνο το 27% των νοικοκυριών με άτομα που χρήζουν φροντίδας ή υποστήριξης έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν πλήρως σε ειδικές ανάγκες όπως εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, αποκατάστασης ή εκπαίδευσης ή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση (στην ηλικιακή ομάδα 25 με 64 ετών) υπολογίζεται στο 15,8%, έναντι του 32,4% στον πληθυσμό χωρίς αναπηρία. Περίπου 9 στους 10 μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Ελλάδα φοιτούν σε γενικά σχολεία. Από αυτούς, μόνο το 50% έχει “δεχτεί” Πρώιμη Παρέμβαση.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σε όλη την Ελλάδα, είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους, 8 στα 10 άτομα με σοβαρή αναπηρία δεν συμμετέχουν τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής (για τις οποίες απαιτείται αντίτιμο) όπως σε αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Στη χώρα μας, σύνδεση στο διαδίκτυο διαθέτει το 43% των ατόμων με σοβαρή αναπηρία έναντι του 90% των ατόμων χωρίς αναπηρία.

 

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες την Ελλάδα δεν είναι λίγες. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στις παιδικές ηλικίες εντοπίζονται προβλήματα έγκαιρης διάγνωσης, προσβασιμότητας, έλλειψης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και απουσίας παροχής εξειδικευμένων θεραπειών πανελλαδικά, εκτός από τις πόλεις της Ελλάδας που υπάρχουν Κέντρα της ΕΛΕΠΑΠ.

Οι ενήλικες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με δυσκολίες προσβασιμότητας ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, την έλλειψη εξειδικευμένων δομών υγείας δια βίου παρακολούθησης, τη μη ύπαρξη οικονομικά προσιτών υπηρεσιών αποκατάστασης, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την έλλειψη υποστηριζόμενης απασχόλησης και τις λιγοστές στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

3 στους δέκα 10 πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρό περιορισμό

δραστηριότητας αναφέρουν ότι βιώνουν προβλήματα προσβασιμότητας στην

περιοχή διαμονής τους (στα πεζοδρόμια, στις στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, στα

καταστήματα ή στις υπηρεσίες κ.ά.).

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ;

Στον Κωτσόβολο, είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις και προσπαθούμε καθημερινά να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να ενδυναμώνουμε όλους τους ανθρώπους να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη μέσα από την τεχνολογία. Πώς;

 

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ

Έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει πρόσβαση στην Τεχνολογία, για όλους τους ανθρώπους, αφού η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ένα αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο, είτε με φυσική, είτε με ψηφιακή αλληλεπίδραση.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει, αν δεν είχαμε πρώτα διαμορφώσει τα καταστήματά μας, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα, τόσο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, όσο και σε άτομα με άλλου είδους αναπηρία, όπως άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ, έχουμε ξεκινήσει να αναβαθμίζουμε τα καταστήματά μας, ώστε να προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία αγορών σε όλους, μα όλους τους ανθρώπους. Διάδρομοι με μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι με τις αντίστοιχες σημάνσεις, όπως οι τουαλέτες, οι ανελκυστήρες, το parking, είναι μόνο μερικά από τα μέσα του Κωτσόβολου για να απολαύσουν όλοι τις αγορές τους χωρίς εμπόδια.

Για άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, έχουμε δημιουργήσει αισθητηριακούς χάρτες kotsovolos.gr, που εξασφαλίζουν ασφαλή περιήγηση στα καταστήματά μας. Σε συνεργασία με την ομάδα TheHappyAct, έχουμε χαρτογραφήσει 11 καταστήματα και συνεχίζουμε. Έχουμε να το λέμε ότι γίναμε η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων στην Ελλάδα που ενσωματώνει την αισθητηριακή προσβασιμότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών, προκειμένου να προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία για τα άτομα του αυτιστικού φάσματος.

 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Έχουμε άριστα εκπαιδευμένους ανθρώπους στα καταστήματα αλλά και το τηλεφωνικό μας κέντρο, ώστε να εξυπηρετήσουμε κάθε άνθρωπο και προτείνουμε συσκευές και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την εμπειρία και αναβαθμίζουν τη ζωή κάθε ανθρώπου, είτε έχει κάποιας μορφής αναπηρία, είτε όχι. Αυτό δεν σημαίνει συμπερίληψη;

Ενσωματώσαμε ακόμα και την εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα μέσω videoκλήσης, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ακοή ή την ομιλία.

Εκτός από αυτό, έχουμε δημιουργήσει ενημερωτικά έντυπα σε γραφή Braille, όπως η Ασφάλιση Περιεχομένου Σπιτιού της Anytime, τα ενημερωτικά έντυπα των προγραμμάτων ασφάλισης Προστασίας Αγορών & Πληρωμών & Total Support Insurance της Generali, αλλά και το ενημερωτικό έντυπο για το Πλάνο Δόσεων Κωτσόβολος, ώστε να μιλήσουμε και στη «γλώσσα» ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όραση.

Και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν τις αγορές τους online, έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού προσβασιμότητας, για τη διευκόλυνση της πλοήγησης από άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στα καταστήματά μας και σε συνεργασία με παγκοσμίου φήμης εταιρείες, έχουμε δημιουργήσει ειδικές σημάνσεις για προϊόντα με χαρακτηριστικά που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Επίσης, έχει ξεκινήσει να υλοποιείται η παρουσίαση προϊόντων με αξιολογήσεις από ανθρώπους με προβλήματα ακοής, όρασης, κίνησης ή ομιλίας. Έτσι, έχεις στα χέρια σου ένα ακόμα εργαλείο για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για τις αγορές σου, όποια κι αν είναι η ανάγκη σου.

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα κίνησης, όρασης ή ακοής, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι μειονεκτικά. Στον Κωτσόβολο, είμαστε δίπλα σου, για να έχεις πρόσβαση σε όλα όσα χρειάζεσαι, χωρίς εμπόδια. Και καλούμε όλες τις εταιρείες και όλους τους ανθρώπους να κάνουν το δικό τους React, ώστε η προσβασιμότητα να γίνει δεδομένη, όχι σπάνια.

#React κι εσύ για έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη