Ασφαλέστερο σπίτι χάρη στο Internet of Things  

by K Admin

shutterstock_400050283

 

Το Internet of Things έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα ότι το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να μεταχειριζόμαστε τις περισσότερες συσκευές στο σπίτι είναι εκπληκτική. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό για τον τομέα της ασφάλειας στο σπίτι;

Είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες στοχεύουν σπίτια που έχουν εύκολη προσβασιμότητα και το IoT έρχεται για να το αλλάξει αυτό. Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι σίγουρο ότι θα δούμε να μειώνονται ολοένα και περισσότερο τα φαινόμενα κλοπών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Υπάρχουν ήδη πολλές έξυπνες συσκευές για την ασφάλεια του σπιτιού, όπως κάμερες ασφαλείας, συσκευές με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ασύρματα kit συναγερμών κ.λπ. Μένει μονάχα να τις αξιοποιήσουμε!

 


Κάμερες ασφαλείας

home cameraΔεν χρειάζεται να δαπανήσεις πολλά χρήματα για ένα καλό σύστημα ασφαλείας. Υπάρχουν εξαιρετικές προτάσεις, σε πολύ χαμηλό κόστος, για να εξοπλίσεις το σπίτι σου με ασύρματες διαδικτυακές κάμερες παρακολούθησης. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιας μορφής server για να αποθηκεύσεις τα δεδομένα της κάμερας, καθώς πλέον όλα είναι αποθηκευμένα σε μια υπηρεσία cloud. Αυτός είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για την πρόσβαση και διαχείριση της κάμεράς σου, μέσω υπολογιστή ή μέσω mobile app για συσκευές με λειτουργικό iOS ή Android. Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των σύγχρονων διαδικτυακών καμερών είναι η εύκολη σύνδεση στο δίκτυο σου, ενώ η διαδικασία ρύθμισης δεν είναι πλέον πολύπλοκη διαδικασία, αφού υπάρχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάμερα από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, οποιαδήποτε στιγμή και αν χρειαστεί.
Έτσι, μπορείς να καταγράψεις και να αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου βίντεο στο cloud ώστε να τα παρακολουθήσεις αργότερα, να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο smartphone ή το tablet σου όταν ο αισθητήρας κίνησης της κάμερας ενεργοποιείται και να παρακολουθήσεις το χώρο χωρίς να χάνεις απολύτως τίποτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν προτάσεις που χρησιμοποιούν WeMo, όπως είναι η ασύρματη δικτυακή κάμερα Belkin F7D7601as. Το WeMo χρησιμοποιεί το οικιακό Wi-Fi και το mobile Ιnternet (3G ή 4G) για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι από το smartphone ή το tablet, ενώ συνεργάζεται επίσης με IFTTT που συνδέει ηλεκτρονικά το σπίτι σου με έναν ολόκληρο κόσμο online apps. Απλά, σύνδεσε το WeMo Switch σε μια πρίζα στο σπίτι σου, σύνδεσε οποιαδήποτε συσκευή στο διακόπτη και είσαι έτοιμος να ελέγξεις τις ηλεκτρικές συσκευές σου χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή για φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS.

 

Ασύρματοι ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα και αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο του σπιτιού σου, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις αισθητήρες – ανιχνευτές κίνησης και μαγνητικές επαφές σε όλα τα δωμάτια και ανοίγματα που υπάρχουν στο σπίτι και που μπορούν να παραβιαστούν. Φυσικά, οι αισθητήρες ενδείκνυνται και για εξωτερικούς χώρους. Ανιχνεύουν μικρές μεταβολές στο περιβάλλον που έχουν προκληθεί από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και ελαχιστοποιούν έτσι τους λανθασμένους συναγερμούς, αν για παράδειγμα υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι. Ουσιαστικά, οι αισθητήρες κίνησης λειτουργούν με την τεχνολογία υπέρυθρων. Έτσι, όταν αντιλαμβάνονται κίνηση (και κατά συνέπεια μεταβολή θερμοκρασίας) στο χώρο στέλνουν σήμα σε μία κεντρική μονάδα και είτε ενεργοποιείται ο συναγερμός, είτε λαμβάνεις ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου για να αναλάβεις δράση. Το πιο σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ασύρματη σύνδεση και η εύκολη εγκατάσταση γρήγορα και εύκολα (καθώς σχεδόν όλα τα αξεσουάρ έρχονται με ταινία διπλής όψεως) σε οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι.

Ορισμένες προτάσεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ακόμα και τους κραδασμούς στην πόρτα ή στο παράθυρο, δηλαδή πριν κάποιος επίδοξος διαρρήκτης καταφέρει να τα παραβιάσει. Όσον αφορά στις ασύρματες μαγνητικές επαφές, αυτές αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος τοποθετείται στο κινούμενο πλαίσιο της πόρτας ή του παραθύρου και το άλλο στο σταθερό πλαίσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν κάποιος ανοίξει την πόρτα ή το παράθυρο να διαχωρίζονται οι επαφές και να ενεργοποιείται αυτόματα ο συναγερμός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το παραμικρό τράνταγμα θα ενεργοποιείται ο συναγερμός. Μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία ανάλογα με τις ανάγκες σου ή το περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιήσεις του αισθητήρες περιμετρικά, δηλαδή μόνο στις πόρτες και τα παράθυρα, και να απενεργοποιήσεις τα υπόλοιπα ραντάρ όσο είσαι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν διακοπή ρεύματος καθώς όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής.

 


Kit
συναγερμού – Ελεγκτής συστήματος ασφαλείαςc10261452-1

Το πιο σημαντικό τμήμα σε ένα σύστημα ασφαλείας είναι ο ελεγκτής συστήματος στον οποίο θα συνδέσεις όλα τα ασύρματα αξεσουάρ και τηλεχειριστήρια. Ουσιαστικά, αποτελεί κέντρο ελέγχου για τους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στο σπίτι και επικοινωνούν τόσο μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) όσο και με mobile app για iOS και Android. Ορισμένες προτάσεις, όπως το σύστημα ασφαλείας Smanos WI-FI/PSTN W100, είναι διπλού δικτύου. Δηλαδή, χρησιμοποιεί Wi-Fi κατά προτεραιότητα και σύνδεση PSTN για ασφάλεια (backup). Τα περισσότερα συστήματα συναγερμού μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και όταν δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση, χάρη στην υποδοχή για κάρτα GSM.

 

 

Λόγοι που πρέπει να επενδύσεις σε ασύρματο συναγερμό

Οι ασύρματοι συναγερμοί έχουν πλέον αρχίσει να μονοπωλούν το εμπόριο, καθώς προσφέρουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα και οφέλη έναντι των ενσύρματων συναγερμών.

 

Μηδενικό κόστος εγκατάστασης

Το γεγονός ότι θα επενδύσεις μόνο για τον εξοπλισμό, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα έναντι σε ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού. Η εγκατάσταση τους είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Και όλα αυτά χάρη στην απουσία καλωδίων, αφού η τοποθέτηση γίνεται συνήθως με αυτοκόλλητο διπλής όψεως.

 

Αισθητικοί λόγοι

Δεν χρειάζεται πλέον να τρυπάς τοίχους για να περάσεις καλώδια και να εγκαταστήσεις αισθητήρες ώστε να προστατέψεις το σπίτι σου από επίδοξους εισβολείς. Η εγκατάσταση των αισθητήρων γίνεται εύκολα, γρήγορα και χωρίς να υπάρχουν αντιαισθητικά καλώδια, τα οποία παλαιοτέρα ήσουν αναγκασμένος να καλύψεις.

 

Επεκτασιμότητα

Ακόμα ένα πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι ότι μπορούν να επεκταθούν εύκολα. Μπορείς δηλαδή να προσθέσεις επιπλέον αξεσουάρ στο υπάρχον σύστημα συναγερμού – π.χ. σε επιπλέον δωμάτιο, στο γκαράζ ή στην αποθήκη – χωρίς να ανησυχείς για τυχόν ασυμβατότητες ή μερεμέτια.

 

Φορητότητα

Άλλαξες σπίτι; Το επάγγελμα σου απαιτεί να μετακομίζεις συχνά; Είσαι φοιτητής; Κανένα πρόβλημα. Οι ασύρματοι συναγερμοί είναι φορητοί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να τους πάρεις μαζί σου στη νέα σου κατοικία, εξοχικό κ.λπ. Στο μεταξύ, τόσο η απεγκατάσταση όσο και η εγκατάσταση τους είναι παιχνιδάκι.

 

Αξιοπιστία

Οι τεχνολογικές εξελίξεις (και) στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας έφεραν αξιόπιστες λύσεις σε ό,τι αφορά τους ασύρματους συναγερμούς. Οι ασύρματοι συναγερμοί λοιπόν δεν παραβιάζονται εύκολα, καθώς τα σύγχρονα συστήματα πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν λύσει τα προβλήματα αυτά. Στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν την επικοινωνία της κεντρικής μονάδας του συναγερμού με τις υπομονάδες (αισθητήρες, IP κάμερες κ.λπ.) περιλαμβάνονται η τεχνολογία αυτόματης αλλαγής συχνοτήτων λειτουργίας – σε περίπτωση ανίχνευσης θορύβου ή παρεμβολής σε συγκεκριμένη συχνότητα, κωδικοποίηση προστασίας ασύρματης μετάδοσης δεδομένων, κωδικοποίηση διόρθωσης σφαλμάτων μετάδοσης σήματος, και τέλος, ανίχνευση εσκεμμένης ή τυχαίας ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής και ενημέρωση του ιδιοκτήτη. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της ασύρματης συνδεσιμότητας δεν υπάρχουν καλώδια για να κόψει ο επίδοξος διαρρήκτης!

 

 

Απέφυγε τους εσφαλμένους συναγερμούς

Όσο και αξιόπιστο να είναι ένα σύστημα συναγερμού πολλές φορές η λανθασμένη χρήση του μπορεί να φέρει εσφαλμένους / ψευδείς συναγερμούς, κάτι που είναι αρκετά ενοχλητικό και έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση εντός και – πολλές φορές – εκτός σπιτιού.

  1. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που περιλαμβάνει το πακέτο για να αποφύγεις εσφαλμένη τοποθέτηση / χρήση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε έμπειρό εγκαταστάτη.
  2. Να ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις μπαταρίες κάθε συσκευής.
  3. Βεβαιώσου ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ένα αεράκι μπορεί να προκαλέσει σήμανση συναγερμού.
  4. Μπορείς να αποφύγεις έναν εσφαλμένο συναγερμό περιμένοντας επιβεβαίωση (συναγερμού) από δεύτερο αισθητήρα. Για παράδειγμα αν πραγματοποιηθεί παραβίαση από παράθυρο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγνητική επαφή του παραθύρου ή του αισθητήρα θραύσης κρυστάλλων, αλλά και του ανιχνευτή κίνησης που είναι τοποθετημένος στο χώρο του δωματίου.
  5. Προτίμησε συναγερμό που να διαθέτει σύστημα επικοινωνίας που να σε ενημερώνει αναλυτικά για τα διάφορα συμβάντα.

 

 

Μάθε για τους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτωνsmart home

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια αυτό που έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας τώρα υπάρχει σχεδόν παντού: στα smartphones, tablets και στους φορητούς υπολογιστές, ενώ η τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και σε συστήματα ασφαλείας για το σπίτι. Έτσι, στα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η παραβίαση μιας κλειδαριάς αφού θα απαιτείται η αναγνώριση ενός δακτυλικού αποτυπώματος. Σύντομα λοιπόν ένα τέτοιο σύστημα δεν θα απευθύνεται μόνο σε λίγους.

 

 

Και έχουμε να δούμε πολλά ακόμη χάρη στο Internet of Things

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει το IoT στα σπίτια είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος. Μπορείς τώρα να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία, να κλειδώσεις τις πόρτες, να σβήσεις τα φώτα, ακόμη και να ενεργοποιήσεις την τηλεόραση σου, ενώ βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Ένα από τα πολλά οφέλη για την ασφάλεια του σπιτιού με την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας είναι να γνωρίζεις άμεσα αν κάτι έχει αφαιρεθεί από το σπίτι σου. Για παράδειγμα, αν ένας διαρρήκτης μπαίνει στο σπίτι και απομακρύνει την τηλεόραση σου θα λάβεις μήνυμα στο τηλέφωνο σου, το οποίο θα σε ειδοποιεί ότι κάποιος έχει αποσυνδέσει από το οικιακό δίκτυο την τηλεόραση σου.

Ο προγραμματισμός τέτοιων ειδοποιήσεων γίνεται τόσο εύκολα ώστε να μπορείς να λάβεις μήνυμα για το παραμικρό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι, για παράδειγμα, αν άνοιξε κάποια πόρτα. Μπορείς ακόμα να ελέγξεις την IP camera και να δεις ποιος βρίσκεται στο σπίτι και στη συνέχεια να σημάνεις συναγερμό, αν χρειαστεί. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, και το χαμηλό κόστος που συνεπάγεται με τη δημιουργία αυτών των τύπων προστασίας θα επιτρέψει στην πλειοψηφία των νοικοκυριών να εξοπλιστούν με ισχυρά συστήματα ασφαλείας.

Μπορείς να δεις ακόμη