Ασύρματα τηλέφωνα με «οικολογική» λειτουργία: Λιγότερη ακτινοβολία και κατανάλωση ρεύματος

by K Admin

 

Eco Low Radiation, ECO DECT, ECO DECT+, ECO Mode, ECO+ Mode. Αν έχεις ψάξει τα τελευταία χρόνια για ασύρματο σταθερό τηλέφωνο, είναι απίθανο να μην έχεις «πέσει» σε προϊόντα που περιλαμβάνουν κάποια ανάλογη λειτουργία στις τεχνικές τους προδιαγραφές. Κι αυτό γιατί ολοένα περισσότεροι κατασκευαστές θέλουν να «απαντήσουν» ακόμη και στην παραμικρή ανησυχία που μπορεί να έχει κανείς, για την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα μοντέλα τους.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από τη στιγμή που κάθε ασύρματο σταθερό τηλέφωνο είναι… ασύρματο, δηλαδή λειτουργεί χωρίς καλώδια, η συσκευή και η βάση της επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας σήματα, δηλαδή εκπέμποντας ακτινοβολία. Μάλιστα, το πρωτόκολλο επικοινωνίας τους ονομάζεται DECT (από το Digital Enhanced Cordless Communications), γι’ αυτό και συχνά θα δεις να περιγράφονται σαν ασύρματα τηλέφωνα DECT.

Όσον αφορά τα επίπεδα της ακτινοβολίας, για όλα τα μοντέλα είναι μικρότερα από τα όρια ασφάλειας που ορίζουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – αφού, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έπαιρναν το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

 

Οι ιδιαιτερότητες των ασύρματων τηλεφώνων

Ακόμη κι έτσι, όμως, η χρήση του ασύρματου τηλεφώνου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, που έκαναν ορισμένους καταναλωτές να συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις. Πρώτα και καλύτερα, το γεγονός ότι το σταθερό τηλέφωνο χρησιμοποιείται κατά κανόνα πολύ περισσότερο από άλλες ασύρματες συσκευές (για παράδειγμα, από το κινητό), ιδιαίτερα μάλιστα από την εποχή που τα συμβόλαια σταθερής τηλεφωνίας προσφέρουν απεριόριστες κλήσεις.

Επίσης, συχνά η βάση είναι τοποθετημένη σε «απόσταση αναπνοής» από σημεία του σπιτιού (π.χ. το γραφείο ή το κομοδίνο του υπνοδωματίου) όπου περνά κανείς πολλές ώρες. Επομένως, για όλες αυτές τις ώρες εκτίθεται σε ακτινοβολία, αν η βάση εκπέμπει συνεχώς σήματα και με την ίδια ένταση.

Για περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, η οικολογική λειτουργία μπορεί να μειώσει την έκθεση, κάνοντας πιο «έξυπνη» διαχείριση της επικοινωνίας του τηλεφώνου με τη βάση του, χωρίς καμία «έκπτωση» στην ποιότητα των συνδιαλέξεων.

 

Πώς μειώνεται η ακτινοβολία

Τι σημαίνει όμως πως, στα συμβατικά μοντέλα, η επικοινωνία του τηλεφώνου με τη βάση δεν είναι και τόσο… έξυπνη; Κατ’ αρχάς, ότι η βάση εκπέμπει ίδια επίπεδα ακτινοβολίας, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκεται η συσκευή – είτε δηλαδή αυτή βρίσκεται σε απόσταση 40 μέτρων, είτε είναι τοποθετημένη πάνω στη βάση και επαναφορτίζεται. Επίσης, ότι η βάση εκπέμπει συνεχώς σήματα, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιεί κανείς ή όχι ανά πάσα στιγμή το τηλέφωνο.

Σε πρώτη φάση, εμφανίσθηκε η «απλή» οικολογική λειτουργία (ECO DECT, ECO Mode). Στα μοντέλα που την υποστηρίζουν, όταν ενεργοποιηθεί, η ένταση της ακτινοβολίας προσαρμόζεται στην απόσταση – δηλαδή μειώνεται όσο πιο κοντά βρίσκεται το τηλέφωνο στη μονάδα, ενώ σχεδόν μηδενίζεται όταν η συσκευή βρίσκεται πάνω στη βάση. Έτσι, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως η ακτινοβολία μειώνεται από 60% έως και 80%.

Πλέον, ορισμένα προϊόντα υποστηρίζουν μία ακόμη μέθοδο μείωσης της ακτινοβολίας, την οποία θα δεις συχνά να περιγράφουν με όρους όπως ECO+ DECT, ECO+ Mode. Σε αυτή την περίπτωση, η βάση δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία όσο το τηλέφωνο βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής – δηλαδή όσο δεν το χρησιμοποιεί κανείς είτε για να μιλήσει, είτε για να αλλάξει κάποια ρύθμιση.

Αν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται μια διαδικασία σάρωσης, δηλαδή ο σταθμός βάσης ανταλλάσσει σήματα με τη συσκευή για να ελέγξει τη δυνατότητα επικοινωνίας, με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με τις εταιρείες η ακτινοβολία μειώνεται έως και κατά 90%.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η πιο αποτελεσματική ανταλλαγή σημάτων «μεταφράζεται» και σε εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, η διαφορά στην κατανάλωση μπορεί να αγγίξει και το 60%, ακόμη και με την ενεργοποίηση της «απλής» οικολογικής λειτουργίας.

Μπορείς να δεις ακόμη