Τοποθέτησε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

by K-Admin 1

 

Η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο σου μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ενώ έτσι αποφεύγεις τις δυσάρεστες οσμές. Ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες ορθής χρήσης για να εξασφαλίσεις ότι τα τρόφιμα σου θα είναι πάντα ασφαλή για κατανάλωση.

 

Σωστή ρύθμιση και διατήρηση της θερμοκρασίας

Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών. Σε αυτά, περιλαμβάνονται τα τρόφιμα με ημερομηνία λήξης, μαγειρεμένα φαγητά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως γλυκά και αλλαντικά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του ψυγείου σου τουλάχιστον στους 4 βαθμούς Κελσίου ή παρακάτω. Ορισμένα ψυγεία προσφέρουν ένδειξη θερμοκρασίας. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι να εξοπλιστείς με θερμόμετρο ψυγείου, ώστε να ελέγχεις τη θερμοκρασία. Όσον αφορά το θάλαμο κατάψυξης, η ιδανική θερμοκρασία για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων είναι -19 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Κατά τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού καλό είναι να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία πιο χαμηλά.

Επίσης, προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία σε σωστά επίπεδα μην ανοιγοκλείνεις άσκοπα την πόρτα του ψυγείου γιατί από τη μία υπάρχει απώλεια ψύξης και από άλλη αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, για τη βέλτιστη απόδοση του ψυγείου, μην αφήνεις να συσσωρεύεται πάγος στα τοιχώματα. Επιπλέον, με τη συσσώρευση πάγου μειώνεται και ο διαθέσιμος χώρος.

 

Αξιοποίησε τις διαφορές της θερμοκρασίας

Η θερμοκρασία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το εσωτερικό του ψυγείου. Έτσι, μπορείς να πετύχεις τη βέλτιστη αποθήκευση αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας. Δεν πρέπει να «φορτώνεις» υπερβολικά το ψυγείο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει χώρος ανάμεσα στα τρόφιμα για να κυκλοφορεί ο ψυχρός αέρας ώστε να γίνεται σωστά η κατανομή της θερμοκρασίας. Πριν τοποθετήσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο θα πρέπει να θυμάσαι ότι το επάνω μπροστινό τμήμα και η πόρτα του ψυγείου ενδείκνυνται για προϊόντα που απαιτούν θερμότερες θερμοκρασίες όπως ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κ.λπ., ενώ οι ψυχρότερες περιοχές του ψυγείου συνήθως βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα συρτάρια φρούτων και λαχανικών και στο πίσω τοίχωμα της συσκευής.

 

Μαγειρεμένα τρόφιμα

Βεβαιώσου ότι τα μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν κρυώσει πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο. Σε περίπτωση που το φαγητό παραμένει ζεστό, θα αυξήσει τη θερμοκρασία στο ψυγείο, ειδικά αν πρόκειται για παλαιότερο μοντέλο, κάτι που δεν είναι ασφαλές καθώς έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη βακτηριδίων.

 

 

 

Ημερομηνία λήξης

Κανένα τρόφιμο δεν διαρκεί για πάντα, όσο καλά και να αποθηκεύεται. Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα φέρουν ημερομηνία λήξης και διαχωρίζονται σε αυτά που πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αγοραστούν, και σε εκείνα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φέρουν ένδειξη για πόσο καιρό παραμένουν κατάλληλα για κατανάλωση. Να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται και να μυρίζουν ωραία, ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τοποθέτησε τα τρόφιμα ανάλογα με την ημερομηνία λήξης τους, εφαρμόζοντας τον κανόνα της κατά προτεραιότητας κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που αγοράστηκαν πρόσφατα θα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από αυτά που ήδη υπάρχουν στο ψυγείο.

 

Αποθήκευση κρέατος

Η σωστή αποθήκευση του κρέατος είναι σημαντική ώστε να αποφευχθεί η διάδοση των βακτηρίων και η τροφική δηλητηρίαση. Αποθήκευσε το ωμό κρέας και τα πουλερικά σε καθαρά σφραγισμένα δοχεία στο κάτω ράφι του ψυγείου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Ακολούθησε τις οδηγίες αποθήκευσης στην ετικέτα, ενώ θα πρέπει να αποθηκεύεις ξεχωριστά το μαγειρεμένο από το ωμό κρέας. Επίσης βεβαιώσου ότι το κρέας είναι σωστά τυλιγμένο σε μεμβράνη πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη.

 

Απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων

Βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε κατεψυγμένα τρόφιμα κατά την απόψυξη και για το λόγο αυτό τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται εκτός της επικίνδυνης ζώνης θερμοκρασίας. Ακόμη, η σταδιακή απόψυξη των τροφίμων μέσα στο ψυγείο αποτελεί την πιο σωστή μέθοδο απόψυξης. Τοποθέτησε τα  κρέατα και τα ψάρια σε δοχεία κατά την απόψυξη, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα υγρά και όχι σε άλλα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο.

 

Μη ξανά-καταψύχεις τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει

Ποτέ μην καταψύχεις εκ νέου κρέας ή ψάρι που έχει αποψυχθεί. Μπορείς να το κάνεις μόνο αν το κρέας έχει μαγειρευτεί μια φορά. Τα κατεψυγμένα ακατέργαστα τρόφιμα μπορούν να αποψυχτούν μια φορά και να αποθηκευτούν στο ψυγείο για έως και δύο μέρες πριν να μαγειρευτούν.

Εκτός από τα παραπάνω, φρόντισε να καθαρίζεις το ψυγείο σε τακτική βάση. Τα υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο  διασταυρούμενης μόλυνσης, που είναι αιτία για δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μπορείς να δεις ακόμη