Μάθε τα πάντα για το μαγείρεμα στον ατμό

by K Admin

 

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι υγιεινή εναλλακτική για την κουζίνα σου. Το κύριο πλεονέκτημα δεν είναι ότι το φαγητό διατηρεί την αρχική φυσική του μυρωδιά και χρώμα, αλλά ότι διατηρούνται σχεδόν άθικτα τα μικροστοιχεία και οι βιταμίνες.

Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύεις  λαχανικά στο μάτι της κουζίνας, καταλήγεις με μια μάλλον άμορφη μάζα, κάποτε πράσινων και νυν κιτρινωπών λαχανικών και νερό που έχει πιο πολλές θρεπτικές ουσίες από το ίδιο το μαγειρεμένο λαχανικό. Αυτό που γίνεται όταν βράζουμε τα λαχανικά στο μάτι είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία για τα οποία φημίζονται τα λαχανικά καταλήγουν μέσα στο νερό. Κάποιοι συνηθίζουν όταν μαγειρεύουν λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια ή τα καρότα, να τα βράζουν μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι που αυτό που μένει στην κατσαρόλα έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες από αυτό που βγαίνει από εκεί, για να μη μιλήσουμε για χρώμα και ζωντάνια. Αντίθετα το μαγείρεμα στον ατμό εμποδίζει όλα τα παραπάνω να συμβούν.

Αντίστοιχα, όταν μαγειρεύεις ψάρι στον ατμό διατηρούνται όλες οι πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχθυέλαια με Ωμέγα 3.

Τι κάνει το μαγείρεμα στον ατμό  τόσο υγιεινό;  Αρχικά είναι μια πανάρχαια μέθοδος μαγειρέματος, που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι, οι Ινδιάνοι και οι Αφρικανοί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μια μέθοδος μαγειρικής που επιτρέπει στο φαγητό που θα μπει στο σκεύος, και σε αυτό που θα βγει από εκεί, να είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε εμφάνιση (χρώμα και σχήμα) αλλά και χρησιμότητα (γεύση και θρεπτικές ουσίες).

 

Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα αναλυτικά:

 

Διατηρεί ανέπαφη τη δομή του τροφίμου

Το μαγείρεμα στον ατμό εξαφανίζει τις ανησυχίες σου ότι τα λαχανικά που φτιάχνεις θα γίνουν άμορφη μάζα ή χειρότερα πουρές. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος ο ατμός δεν καταστρέφει την εξωτερική και εσωτερική δομή των τροφών, μεταφέροντας αυτούσια τη γεύση τους.

 

Διατηρεί τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία

Όπως αναφέραμε, η απώλεια των εν λόγω συστατικών κατά το μαγείρεμα με ατμό είναι ελάχιστη. Για να το δούμε με παραδείγματα, το μπρόκολο, όταν μαγειρευτεί στον ατμό, διατηρεί το 81% της βιταμίνης C και όταν το βράσεις σε νερό μόνο το 30%. Στον ατμό το μπρόκολο χάνει μόνο 11% φλαβονοειδή, ενώ στο βράσιμο 66% και στο φούρνο μικροκυμάτων 97%. Ως εκ τούτου εάν θέλεις να φας υγιεινά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οι λύσεις είναι δύο: ατμός ή ωμό.

 

Διατηρεί την γεύση, το χρώμα και τους φυσικούς ζωμούς του τροφίμου

Το μαγείρεμα με ατμό διατηρεί το αρχικό χρώμα, την γεύση, την υφή και την φρεσκάδα του φαγητού, ενώ στο νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά και ζωμούς ή χυμούς, προκειμένου να προσθέσεις έξτρα γεύση.

 

Μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα

Στον ατμό μπορείς να μαγειρέψεις λαχανικά, ψάρι, ψωμί, ζύμες και πολλά πολλά ακόμη.

 

Δεν χρειάζεται λάδι

Το μαγείρεμα με ατμό δεν χρειάζεται λάδι και ως εκ τούτου γίνεται ακόμα πιο υγιεινό. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις ελαιόλαδο μετά το μαγείρεμα, για να φτιάξεις για παράδειγμα μια πεντανόστιμη πατατοσαλάτα.

 

Συσκευές για μαγείρεμα στον ατμό 

Μπορείς να μαγειρέψεις ολόκληρα γεύματα σε έναν ατμομάγειρα, μιας και πολλοί από αυτούς που είναι διαθέσιμοι στην αγορά, έχουν ξεχωριστά διαμερίσματα-ορόφους και άρα μπορείς να βάλεις το κρέας στο ένα, τα λαχανικά στο άλλο, ακόμα και το επιδόρπιο, εάν μπορεί να μαγειρευτεί εκεί.

Επιπλέον, μιας και η τεχνολογία συνεχώς μας παρουσιάζει νέες προτάσεις πλέον κυκλοφορούν φούρνοι που έχουν λειτουργία μαγείρεμα στον ατμό για να μαγειρεύεις μόνο με ατμό ή διαθέτουν προγράμματα για μαγείρεμα με υποστήριξη ατμού για να αποκτά το φαγητό τραγανή κρούστα, γυαλιστερή επιφάνεια και να είναι τρυφερό και ζουμερό.

 

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δοκιμάσεις τα πιάτα που είναι μαγειρεμένα στον ατμό για να πειστείς. Πολλοί θεωρούν ότι το φαγητό με αυτή τη μέθοδο βγαίνει αποστειρωμένο και άγευστο, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η πατάτα, το καρότο, το μπρόκολο αποκτούν εντελώς άλλη διάσταση όταν μαγειρευτούν στο ατμό και είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις, μιας και πλέον η ποικιλία στην αγορά είναι αρκετά μεγάλη.

Δες και μια συνταγή στον ατμό που σίγουρα θα δοκιμάσεις και στο σπίτι:

Κινέζικα ψωμάκια στον ατμό – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

 

Μπορείς να δεις ακόμη