Ασύρματα και ενσύρματα ακουστικά για κάθε τύπο gamer

by Aggeliki Tsoukana

H εμπειρία που αποκομίζουμε από κάθε video game δε θα ήταν η ίδια χωρίς την εκάστοτε κατάλληλη ηχητική επένδυση. Υπέροχα soundtracks, ηχητικά εφέ που σε βάζουν στη δράση, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τα κατάλληλα ακουστικά. Ο λόγος, φυσικά, για τα gaming headsets.

Ειδικά όταν παίζεις ανταγωνιστικά online games όπως PUBG, Apex Legends ή Call of Duty, γνωρίζεις ήδη ότι τα gaming headsets είναι το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ στη «φαρέτρα» ενός gamer. Το βασικότερο ερώτημα που συνήθως προκύπτει κατά την επιλογή ακουστικών για gaming είναι το αν πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο με ενσύρματη συνδεσιμότητα ή ένα με ασύρματη. Ευτυχώς, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην επιλογή gaming headsets. Το μόνο που υπάρχει είναι αυτό που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις “gaming ανάγκες” σου!

 

 

Οι ευκολίες ενός ασύρματου gaming headset

Λόγω της απουσίας καλωδίου, ο συγκεκριμένος τύπος gaming headset μπορεί να προσφέρει μεγάλη ευελιξία εάν παίζεις video games στην τηλεόρασή σου κι όχι στο γραφείο σου. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για gaming στο σαλόνι. Τα ασύρματα gaming headsets συνδέονται στον υπολογιστή ή στην κονσόλα μέσω Bluetooth, ή μέσω ασύρματου dongle που πρέπει να συνδεθεί σε μια θύρα USB του υπολογιστή.

 

 

Η σταθερή αξία της ενσύρματης συνδεσιμότητας

Ένα ενσύρματο gaming headset διαθέτει ένα καλώδιο μέσω του οποίου συνδέεται στον υπολογιστή σου. Η διασύνδεση μπορεί να είναι USB ή 3.5mm audio jack (ή και τα δύο). Τα ενσύρματα ακουστικά για gaming παρέχουν καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν συνηθίζεις να ακούς αρχεία μουσικής υψηλής ποιότητας. Εάν παίζεις video games ή ακούς αρχεία ήχου MP3, τότε δύσκολα θα εντοπίσεις τη διαφορά.

 

Διαφορές στην ποιότητα ήχου

Η ποιότητα του ήχου ίσως να είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάνεις τη σύγκριση μεταξύ των δύο τεχνολογιών συνδεσιμότητας. Θεωρητικά, τα ενσύρματα gaming headsets προσφέρουν ποιοτικότερο ήχο σε σχέση με τις ασύρματες επιλογές, αλλά η διαφορά οφείλεται κυρίως στους οδηγούς/ηχεία.

Η ασύρματη τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και θα γίνει ακόμη καλύτερη στο μέλλον. Έτσι, ένα αξιοπρεπές ασύρματο σετ ακουστικών μπορεί να προσφέρει ποιοτικότερο ήχο σε σχέση με ένα «εισαγωγικό» ενσύρματο gaming headset. Με άλλα λόγια, η ποιότητα ήχου σε ένα gaming headset (και γενικότερα στα ακουστικά) δεν έχει να κάνει με τον τύπο συνδεσιμότητας, αλλά με την ποιότητα των οδηγών/ηχείων που χρησιμοποιεί.

Ενδεικτικά, ένα σετ ασύρματων ακουστικών για gaming όπως το Razer BlackShark V2 Pro θα παρέχει καλύτερο ήχο από ένα αντίστοιχο headset με χαμηλότερης ποιότητας οδηγούς – που ενδεχομένως να είναι και πιο οικονομικό.

 

Ο παράγοντας «φορητότητα»

Τόσο τα ασύρματα όσο και τα ενσύρματα ακουστικά προσφέρουν φορητότητα, αλλά ο συγκεκριμένος παράγοντας επιλογής επηρεάζεται από πολλά πράγματα. Αν ένα μοντέλο είναι αναδιπλούμενο (foldable), αυτό προσθέτει επιπλέον πόντους στη φορητότητα των ακουστικών.

Ορισμένα μοντέλα είναι μεγαλύτερα από άλλα – που μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που αξίζει να εξετάσεις. Εάν παίζεις παιχνίδια σε gaming laptop ή βρίσκεσαι εν κινήσει, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη όταν επιλέγεις gaming headset.

Τα ασύρματα gaming headsets έρχονται σε μια ποικιλία σχεδίων και συνήθως προσφέρουν foldable σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορείς να τα αποθηκεύεις αλλά και να τα μεταφέρεις με ευκολία, χωρίς π.χ. να τα έχεις μόνιμα «κρεμασμένα» γύρω από τον λαιμό σου όταν βρίσκεται εν κινήσει.

 

 

Περιορισμοί και ευκολίες ανάλογα με τις ανάγκες σου

Ακόμα μία διαφορά μεταξύ ενσύρματων και ασύρματων ακουστικών είναι ότι τα πρώτα «τροφοδοτούνται» με ρεύμα από το καλώδιο που μεταφέρει τον ήχο, ενώ τα ασύρματα χρησιμοποιούν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Αν θέλεις περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις σου, τότε σίγουρα θα χρειαστείς ένα ασύρματο gaming headset. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι πρέπει να τα φορτίζεις. Το πόσο συχνά πρέπει να φορτίζεις τα ασύρματα ακουστικά σου, εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιείς. Εάν παίζεις κάθε μέρα τότε θα χρειαστεί να τα φορτίζεις κάθε μέρα (ακόμα κι αν το μοντέλο που θα επιλέξεις προσφέρει μεγάλη αυτονομία). Εάν δεν τα χρησιμοποιείς πολύ συχνά, ίσως να είσαι καλυμμένος με τη φόρτισή τους μία φορά την εβδομάδα.

Εννοείται ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε πλέον μπορείς να έχεις ένα ασύρματο headset που θα μπορείς να το έχεις συνδεδεμένο και ενσύρματα μέσω USB. Έτσι, μειώνεις την ανάγκη για φόρτιση.

 

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σου

Το κόστος αγοράς παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός gaming headset. Τα ασύρματα gaming headsets τείνουν να κοστίζουν λίγο ακριβότερα από τα ενσύρματα. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι η τιμή δεν θα πρέπει απαραίτητα να αποτελεί κριτήριο ποιότητας.

Ευτυχώς, στον Κωτσόβολο υπάρχουν πολλά μοντέλα από ασύρματα και ενσύρματα gaming headsets, για όλα τα βαλάντια και γούστα. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις την ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής (είτε επιλέξεις ένα ασύρματο gaming headset, είτε ενσύρματο), αρκεί να βάλεις τις ανάγκες σου σε προτεραιότητα.

Μπορείς να δεις ακόμη