Ασύρματα vs Ενσύρματα headsets, βρες τα ιδανικά ακουστικά για gaming

Τα gaming headsets είναι το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ στο «οπλοστάσιο» ενός gamer. Eιδικά όταν παίζει ανταγωνιστικά online games όπως PUBG, Apex Legends ή Call of Duty. Πλέον στην αγορά μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία σε ακουστικά για gaming (κι όχι μόνο) για να μπορείς να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, ωστόσο το βασικότερο ερώτημα που συνήθως προκύπτει, είναι το αν πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο με ενσύρματη ή ασύρματη συνδεσιμότητα.

Εάν κι εσύ αντιμετωπίζεις αυτό το δίλημμα, έφτασε η στιγμή να το λύσεις. Θα εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ ενσύρματης και ασύρματης συνδεσιμότητας στα gaming headsets και ποιος τύπος θα καλύψει πραγματικά τις gaming ανάγκες” σου.

 

Ενσύρματα gaming headsets

Ένα ενσύρματο gaming headset διαθέτει καλώδιο μέσω του οποίου συνδέεται στον υπολογιστή σου. Η διασύνδεση μπορεί να είναι USB ή 3.5mm audio jackκαι τα δύο). Παρέχουν καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά αυτό γίνεται αντιληπτό μόνο αν συνηθίζεις να ακούς αρχεία μουσικής υψηλής ποιότητας. Εάν παίζεις video games ή ακούς αρχεία ήχου MP3, τότε δύσκολα θα εντοπίσεις τη διαφορά.

Τα ενσύρματα ακουστικά είναι ιδανικά αν παίζεις παιχνίδια κοντά στον υπολογιστή και δεν χρειάζεται να μετακινείσαι πολύ. Επίσης, συνήθως αποτελούν μια πιο “value for money” επιλογή συγκριτικά με τα ασύρματα gaming headsets. Ωστόσο, λόγω της ενσύρματης συνδεσιμότητας, οι κινήσεις σου μπορεί να περιορίζονται στο μήκος του καλωδίου. Χωρίς αυτό να ισχύει σε κάθε περίπτωση, αφού υπάρχουν ακόμη και ακουστικά που συνδέονται ενσύρματα με τα χειριστήρια της κονσόλας είτε με Xbox One ή PlayStation 4. Οπότε σου προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.

 

Ασύρματα gaming headsets

Τα μοντέλα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία προσφέρουν μεγάλη ευελιξία εάν παίζεις video games στην τηλεόρασή σου κι όχι στο γραφείο σου. Πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για gaming στο σαλόνι. Τα ασύρματα gaming headsets συνδέονται στον υπολογιστή ή στην κονσόλα μέσω Bluetooth ή μέσω ασύρματου dongle που πρέπει να συνδεθεί σε μια θύρα USB του υπολογιστή.

 

Τα υπέρ και τα κατά κάθε συνδεσιμότητας

Και οι δύο επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές και χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις την επιλογή που σου ταιριάζει καλύτερα.

 

 

Ποιότητα ήχου

Η ποιότητα του ήχου είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάνεις τη σύγκριση μεταξύ των δύο τεχνολογιών συνδεσιμότητας. Τα ενσύρματα gaming headsets προσφέρουν πράγματι ποιοτικότερο ήχο από τις ασύρματες επιλογές. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στους οδηγούς/ηχεία. Συνεπώς ένα ακριβό σετ ασύρματων ακουστικών για gaming όπως το Razer Nari Ultimate Chroma θα παρέχει καλύτερο ήχο από ένα headset μικρότερης αξίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ασύρματα ακουστικά συνήθως έρχονται με καλύτερους οδηγούς.

Επίσης, η ασύρματη τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και προβλέπεται να εξελίχθει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Οπότε η ποιότητα ήχου σε ένα gaming headset δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον τύπο συνδεσιμότητας, είναι ανάλογη με την ποιότητα των οδηγών/ηχείων που χρησιμοποιεί. Επιπλέον, υπάρχουν ασύρματα gaming headsets που προσφέρουν Dolby Digital ή και Dolby Souround 5.1 ή 7.1 ήχο, καθώς και τεχνολογίες όπως ενεργή ακύρωση θορύβου (Active noise cancelation) για να μην ενοχλείσαι από εξωτερικούς θορύβους ή και ασύρματο ήχο Lag Free για ασύρματη μετάδοση ήχου χωρίς διακοπές.

 

Καλώδιο Vs Επαναφορτιζόμενη μπαταρία

Μία ακόμη διαφορά είναι ότι τα ενσύρματα «τροφοδοτούνται» με ρεύμα από το καλώδιο που μεταφέρει τον ήχο, ενώ τα ασύρματα χρησιμοποιούν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Στα ενσύρματα ακουστικά, εκτός ότι το καλώδιο (ή τα καλώδια) μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις σου, αν υποστεί βλάβη θα πρέπει να αντικατασταθεί όλο το σετ. Με τα ασύρματα τα πράγματα είναι ευκολότερα επειδή δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς θα διαχειριστείς τα καλώδια, ωστόσο παρουσιάζουν έναν άλλο περιορισμό: πρέπει να τα φορτίζεις. Το πόσο συχνά θα πρέπει να τα φορτίζεις εξαρτάται από το πόσο συχνή είναι η χρήση που κάνεις. Εάν παίζεις πολλές ώρες καθημερινά τότε θα χρειαστεί να τα φορτίζεις κάθε μέρα (ακόμα κι αν το μοντέλο που θα επιλέξεις προσφέρει μεγάλη αυτονομία). Εάν δεν τα χρησιμοποιείς πολύ συχνά, ίσως να είσαι καλυμμένος με τη φόρτισή τους μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό δεν συμβαίνει με τα ενσύρματα ακουστικά: μπορείς απλά να τα συνδέσεις και να παίξεις ή να ακούσεις μουσική. Ανάλογα με τις ανάγκες σου (και, φυσικά, το budget που διαθέτεις), μπορείς πάντα να επιλέξεις ένα μοντέλο που θα σού προσφέρει και τις δύο επιλογές.

 

 

Φορητότητα

Τόσο τα ασύρματα όσο και τα ενσύρματα ακουστικά προσφέρουν φορητότητα, αλλά ο συγκεκριμένος παράγοντας επιλογής επηρεάζεται από πολλά πράγματα. Εάν ένα μοντέλο είναι αναδιπλούμενο (foldable) σίγουρα μετράει θετικά στη φορητότητα των ακουστικών. Ορισμένα μοντέλα είναι μεγαλύτερα από άλλα – που μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που αξίζει να εξετάσεις. Εάν παίζεις παιχνίδια σε gaming laptop ή βρίσκεσαι εν κινήσει, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη και να επιλέξεις ένα μοντέλο πρακτιά σχεδιασμένο.

Τα ασύρματα gaming headsets έρχονται σε μια ποικιλία σχεδίων και συνήθως προσφέρουν foldable σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορείς να τα αποθηκεύεις, αλλά και να τα μεταφέρεις με ευκολία, χωρίς π.χ. να τα έχεις μόνιμα «κρεμασμένα» γύρω από το λαιμό σου όταν βρίσκεται εν κινήσει.

 

Συμβατότητα

Εάν θέλεις ένα μοντέλο για χρήση με πολλαπλές συσκευές τότε θα πρέπει να ελέγξεις τη συμβατότητα που προσφέρει. Ένα ενσύρματο gaming headset μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε συσκευή με υποδοχή 3.5mm. Για παράδειγμα, αν τα ακουστικά χρησιμοποιούν μια διασύνδεση USB, τότε δεν θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με το smartphone σου.

Από το 2018 πολλοί κατασκευαστές smartphones όπως η Apple έχουν αφαιρέσει την υποδοχή ακουστικών από τις συσκευές τους για να προσφέρουν ακόμα πιο λεπτό και ανθεκτικό σώμα. Αυτή είναι μια τάση που αρχίζει να γίνεται «κανόνας», πράγμα που σημαίνει ότι στα επόμενα χρόνια ίσως να μην ξαναδούμε 3.5mm audio jack σε smartphone. Επομένως, τα ασύρματα gaming headsets είναι και μια επένδυση για το μέλλον, για σένα που θέλεις να χρησιμοποιείς τα gaming headset και με το smartphone σου.

Προσοχή όμως, τα smartphone μπορούν να συνδεθούν με συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth. Αλλά αν χρησιμοποιείς ακουστικά που έρχονται με ένα ασύρματο dongle τότε θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς μόνο με τον υπολογιστή σου κι όχι με το smartphone σου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου αν πρόκειται να χρησιμοποιείς τα ακουστικά σου με περισσότερες από μία συσκευές.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη