Ατμοκαθαριστής: Tips για καλύτερη υγιεινή σε όλο το σπίτι

 

Αν θέλεις να αναβαθμίσεις την καθαριότητα του σπιτιού σου, χωρίς να χρησιμοποιήσεις το παραμικρό χημικό καθαριστικό, τότε η λύση είναι ένας ατμοκαθαριστής. Αξιοποιώντας την εκτόξευση του ατμού με δύναμη και την υψηλή θερμοκρασία, η συσκευή αυτή θα απομακρύνει ακόμη και τους επίμονους ρύπους από όλες τις σκληρές επιφάνειες.

Επίσης, θα εξολοθρεύσει έως και το 99,9% των βακτηρίων και των υπόλοιπων παθογόνων, απολυμαίνοντας όλους τους χώρους. Έτσι, θα καθαρίζεις τα πάντα σε βάθος, με ελάχιστο κόπο. Παρόλο που είναι εύκολο να κρατάς το σπίτι σου απόλυτα υγιεινό, με μία μικρή οργάνωση στον τρόπο που το απολυμαίνεις κάθε φορά, θα μειώσεις στο ελάχιστο τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσεις. Παράλληλα, θα έχεις τη σιγουριά ότι δεν ξέχασες το παραμικρό σημείο.

 

1. Χώρισε κάθε δωμάτιο σε ζώνες

Φαντάσου ότι το δωμάτιο που πρόκειται να καθαρίσεις χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, όσες και οι τοίχοι του, τις οποίες θα καθαρίσεις τη μία μετά την άλλη. Ξεκίνησε από τις κάθετες επιφάνειες (π.χ. τα πλακάκια του μπάνιου ή τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας) και άφησε για το τέλος το πάτωμα.

«Πέρασε» κάθε επιφάνεια σχολαστικά. Άφησε τον ατμό να δράσει για λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε σημείο, ώστε να απολυμανθεί.

 

2. Μην «τσιγκουνευτείς» χρόνο στην κουζίνα

Από την άποψη της υγιεινής και της καθαριότητας, η κουζίνα είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού. Επομένως, πέρα από τον πάγκο, τα πλακάκια και το πάτωμα, θα πρέπει να απολυμαίνεις και τις εξωτερικές επιφάνειες των συσκευών.

Αν η συσκευή σου συνοδεύεται από εξάρτημα βούρτσας και σωλήνα ατμού, κάτι που κατά κανόνα συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, τότε και αυτή η δουλειά θα γίνει παιχνιδάκι. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις και το πλυντήριο πιάτων, «περνώντας» με ατμό τις γωνίες στο εσωτερικό της συσκευής και πίσω από την πόρτα της συσκευής, όπου συνήθως συγκεντρώνονται λίπη.

Με τον ατμοκαθαριστή γίνεται επίσης πανεύκολη η απολύμανση του νεροχύτη. Φρόντιζε να καθαρίζεις σχολαστικά τα σημεία ένωσης του νεροχύτη με τον πάγκο, στα οποία βρίσκουν συχνά «καταφύγιο» ρύποι, όπως επίσης το πάνω άκρο του σιφονιού.

Τέλος, η αποστειρωτική δράση του ατμού είναι ιδανική για να καθαρίζεις γρήγορα και σε βάθος το ξύλο κοπής και τον κάδο απορριμμάτων. «Πέρνα» κάθε φορά και τις δύο πλευρές του ξύλου, καθώς και απολύμαινε μέσα-έξω τον κάδο.

 

3. Κάνε το μπάνιο κυριολεκτικά να αστράφτει

Το μπάνιο είναι ο κατεξοχήν χώρος που ο ατμοκαθαριστής αποδεικνύει τα προτερήματά του, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να απολυμάνεις χωρίς κόπο ακόμη και τα πιο δύσκολα σημεία. Έτσι, με τον σωλήνα ατμού θα εξολοθρεύσεις ρύπους και μικροοργανισμούς ακόμη και κάτω από τον νιπτήρα ή πίσω από τη λεκάνη. Μην ξεχνάς επίσης τα σημεία ανάμεσα στα πλακάκια, όπως επίσης και την περιοχή γύρω από τις βρύσες, που απολυμαίνονται εύκολα και πάλι με τον σωλήνα. Τέλος, «πέρνα» κάθε φορά με το ειδικό κιτ πανιών τους καθρέφτες.

 

 

4. Καθάρισε σχολαστικά με τα πόμολα και τις λαβές

Αφότου τελειώνεις με το καθάρισμα όλων των χώρων, καλό είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να αποστειρώσεις όλα εκείνα τα αντικείμενα που αγγίζεις εσύ και οι δικοί σου πολλές φορές σε καθημερινή βάση. Πέρνα από δωμάτιο σε δωμάτιο, και καθάρισε κάθε πόμολο πόρτας, όπως και τις λαβές των παραθύρων.

Φρόντισε και πάλι να τα «βομβαρδίσεις» σχολαστικά με ατμό, για αν σιγουρευτείς ότι έχουν καθαρίσει στην εντέλεια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη