Προσβασιμότητα σε συσκευές Samsung Galaxy Fold 4 και Samsung Galaxy Flip 4

by Aggeliki Tsoukana

Τα αναδιπλούμενα smartphones αποτελούν σημάδι εξέλιξης και βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά smartphones και στρέφονται σε ένα αναδιπλούμενο, κυρίως λόγω του στυλ και της μεγαλύτερης φορητότητας. Δύο από τις σύγχρονες συσκευές της κατηγορίας αυτής είναι το Samsung Galaxy Fold 4 και το Samsung Galaxy Flip 4. Όπως είναι απόλυτα λογικό, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει προσπαθήσει να τα κάνει όσο το δυνατό πιο προσιτά σε όλους, σαφέστατα και σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής και ομιλίας, ακουστικά αλλά και κινητικά θέματα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι προσφέρουν.

 

 

Προβλήματα Ακοής και Ομιλίας

Το να μπορείς να διατηρείς άμεση επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και δραστηριότητες είναι προφανώς κάτι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητά σου. Οπότε επιβάλλεται να αντιλαμβάνεσαι άμεσα τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει το Samsung Galaxy Fold 4 ή Samsung Galaxy Flip 4 σου. Για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνει δράση τα LED Flash Alerts της κάμερας, που αναβοσβήνουν όταν η συσκευή σου είναι αδρανής.

Ο στερεοφωνικός ήχος μπορεί να αποτελεί την προτίμηση των περισσότερων, όμως έχει παρατηρηθεί ότι το μοίρασμα των ήχων ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό αυτί, δεν αποκλείεται να μην έχει επιθυμητά αποτελέσματα για ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Για τον λόγο αυτό, παρέχεται η επιλογή για μονοφωνικό ήχο, δηλαδή όλοι και οι ίδιοι ήχοι μεταφέρονται σε κάθε αυτί και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεις το ότι δεν θα χάνεις καμία πληροφορία. Εκτός από τα παραπάνω μπορείς να αλλάξεις και την ισορροπία του ήχου και αυτός θα αναπαράγεται πιο δυνατά στο ένα αυτί σε σχέση με το άλλο.

Η ποιότητα του ήχου μπορεί να μην βρίσκεται πάντοτε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό εξυπηρετεί η τεχνολογία Hearing aid support και έτσι έχοντας στη διάθεσή σου μια σειρά από εργαλεία, μπορείς να φέρεις τον ηχητικό τομέα στο σημείο που ικανοποιεί τις επιθυμίες σου. Ακόμα, με μια και μόνο κίνηση, με τη λειτουργία mute all sounds, απενεργοποιείς όλους τους ήχους που αναπαράγει το smartphone σου. Επίσης, πολύ χρήσιμα πιθανό να σου φανούν τα live captions, που μετατρέπουν τον κάθε ήχο σε κείμενο, για να αντιλαμβάνεσαι το τι συμβαίνει στο κινητό σου.

Οι φωνητικές κλήσεις ονομάζονται έτσι για συγκεκριμένο λόγο, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που “οι κανόνες του παιχνιδιού” μπορούν να αλλάξουν πολύ εύκολα. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλει η λειτουργία Real Time Text, για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε ομιλία κατά τη διάρκεια μιας φωνητικής κλήσης.

Τέλος, αν θέλεις να ρυθμίσεις την ένταση των ήχων του περιβάλλοντος χώρου, όπως οι συνομιλίες, μπορείς να πραγματοποιήσεις ακόμα και αυτό, με το amplify ambient sound.

 

Προβλήματα Όρασης

Τα Samsung Galaxy Fold 4 και Samsung Galaxy Flip 4 είναι εφοδιασμένα με φωνητικό βοηθό που ακούει στο όνομα Talk Back. Οπότε έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις το κινητό σου, αποκλειστικά μέσω φωνητικών εντολών.

Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της αντίθεσης σε μια οθόνη μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Έχεις τη δυνατότητα να αυξήσεις την αντίθεση της γραμματοσειράς, του πληκτρολογίου αλλά και του web browser για τη διευκόλυνση της ανάγνωσης του περιεχομένου της οθόνης. Την αναγνωσιμότητα μπορεί να βοηθήσει και η αντιστροφή των χρωμάτων, λειτουργία που προορίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό για άτομα με αχρωματοψία.

Η μεγέθυνση είναι μια διαδικασία που δεν θα μπορούσε να λείπει από τα Samsung Galaxy Fold 4 και Samsung Galaxy Flip 4. Τα πάντα στην οθόνη του smartphone σου γίνονται πιο ευδιάκριτα και έτσι αποφεύγεις φαινόμενα όπως αυτό της κούρασης των ματιών.

Μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία είναι αυτή του φωνητικού ελέγχου. Μπορείς να εκμεταλλευτείς σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ο φωνητικός βοηθός Siri, για να πραγματοποιήσεις όλες τις λειτουργίες στο iPhone σου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φωνητικές εντολές.

Οι ειδοποιήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα αν είσαι από εκείνους που διατηρούν την επαφή τους με τον έξω κόσμο μέσω του smartphone τους. Αν αντιμετωπίζεις θέματα με την όρασή σου, αυτές μπορεί να είναι ηχητικές, άρα έχεις ανά πάσα στιγμή, άμεση ενημέρωση για το τι κάνουν οι φίλοι σου ή δεν θα χάνεις τα μηνύματα που πιθανό να σου έχουν στείλει.

 

Κινητικά προβλήματα

Αν είσαι κάτοχος Samsung Galaxy Fold 4 και Samsung Galaxy Flip 4 , οι συντομεύσεις θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, για την πραγματοποίηση ενεργειών με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό και ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση / απενεργοποίηση εφαρμογών, έχει και ο φωνητικός βοηθός  Talk Back.

Με τους διακόπτες μπορείς να καθορίσεις σημεία ελέγχου πάνω στην οθόνη του τηλεφώνου σου, για την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών μονάχα με ένα άγγιγμα. Ρόλο διακόπτη είναι δυνατό να έχει και μια εξωτερική συσκευή, συνδεδεμένη ασύρματα στο τηλέφωνο αλλά και η κάμερα.

Σε περίπτωση που μπορείς να πατάς στην οθόνη λιγότερο ή περισσότερο από όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί κάποια διαδικασία, τότε θα καταφύγεις στα touch settings. Έτσι στο εξής δεν θα σε προβληματίζει ο τρόπος που πατάς στην οθόνη, αφού μπορείς να καθορίσεις το πως θα ανταποκρίνεται σε κάθε είδους άγγιγμά σου.

Η απλοποίηση της διαδικασίας κλήσης ενός αριθμού, η ευκολία απάντησης μιας εισερχόμενης κλήσης και η ταχεία σύνθεση ενός μηνύματος ή email, είναι μερικές από τις λειτουργίες που αναζητούν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Στα Samsung Galaxy Fold 4 και Samsung Galaxy Flip 4, μπορείς να καλείς εύκολα την επαφή που επιθυμείς, με το voice recording for dialing, που αναγνωρίζει τη φωνή σου, να απαντάς σε κλήσεις με το πάτημα ενός πλήκτρου, ευκολία που περιλαμβάνεται στο any key answering και να λαμβάνεις προτάσεις για την επόμενη λέξη που θα χρησιμοποιήσεις σε ένα κείμενο, μέσω της τεχνολογίας predictive text input.

Τέλος, αν δυσκολεύεσαι να πραγματοποιήσεις κινήσεις ακριβείας, η λύση βρίσκεται στο gesture based navigation. Με απλές κινήσεις των χεριών σου, θα μπορέσεις να πλοηγηθείς σε οποιοδήποτε μενού του τηλεφώνου σου και να εκτελέσεις οποιαδήποτε λειτουργία, όπως κλήσεις και ενεργοποίηση εφαρμογών.

Μπορείς να δεις ακόμη