CARA: Νέα τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας βοηθάει τους τυφλούς να μετακινούνται

 

Μια νέα τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας δίνει στα αντικείμενα «φωνή», επιτρέποντας σ’ ένα άτομο με προβλήματα όρασης ν’ ακούει τι βρίσκεται στο περιβάλλον του.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Caltech (California Institute of Technology) κατάφεραν να συνδυάσουν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας -σε επίπεδο hardware- και τους αλγόριθμούς της υπολογιστικής όρασης (computer vision) για την ανάπτυξη ενός λογισμικού που επιτρέπει στα αντικείμενα να «μιλούν». Η νέα τεχνολογία ονομάζεται CARA (ή αλλιώς Cognitive Augmented Reality Assistant) κι ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό που θα μεταφράζει τον οπτικό κόσμο σε απλά αγγλικά.

Το CARA αναπτύχθηκε για το HoloLens της Microsoft κι είναι σε θέση να εντοπίζει αντικείμενα όπως ένα laptop, ή ένα τραπέζι. Όσο πιο κοντά στο χρήστη βρίσκεται το αντικείμενο, τόσο πιο έντονη θα είναι κι η φωνή. Η τεχνολογία θα μπορεί να αναγνώσει τα αντικείμενα όταν ο χρήστης μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο από αριστερά προς τα δεξιά, ενώ διαθέτει και λειτουργία πλοήγησης για να τον καθοδηγεί όταν θα θέλει να κινηθεί κάπου συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο (κοντινό ελπίζουμε) μέλλον σε τράπεζες, παντοπωλεία, μουσεία κι άλλες τοποθεσίες, προσφέροντας στους ανθρώπους με μειωμένη (ή καθόλου) όραση να μετακινούνται άνετα και με ασφάλεια μέσα σε άγνωστους για εκείνους χώρους.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη