CES 2018: H Sony έδειξε το νέο μοντέλο του ρομποτικού σκύλου Aibo

by K Admin

 

Η Sony είχε ήδη ανακοινώσει τον Οκτώβριο, πιάνοντας τους πάντες απροετοίμαστους, την επιστροφή του διάσημου ρομποτικού της σκύλου Aibo. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Aibo είχε κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη εμπορική επιτυχία. Στη φετινή CES επέστρεψε και φαίνεται να είναι όσο χαριτωμένος τον περιμέναμε.

Όπως ήταν λογικό, ο Aibo έχει μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών για να εξυπηρετήσει την online εποχή, όπου τα πάντα είναι σε συνεχή διασύνδεση, ενώ την παράσταση κλέβουν σίγουρα τα ακαταμάχητα OLED μάτια του. Από εκεί και πέρα, έχει πολλές περισσότερες αρθρώσεις, πανέξυπνο και ενισχυμένο ΑΙ, ενώ εξαιτίας αυτού ανταποκρίνεται σε πολλές περισσότερες εντολές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Sony κατάφερε να κλέψει την παράσταση στη έκθεση με τον Aibo, ο οποίος πλέον έχει 22 αρθρωτά σημεία και μια πληθώρα από αισθητήρες κίνησης που του επιτρέπουν να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους, αλλά και άλλα σκυλάκια Aibo που θα βρεθούν τυχόν στον δρόμο του.

Σε μια από τις επιδείξεις που έγιναν, ο Aibo άρχισε να αγκαλιάζει την αδερφή του, όπως θα έκανε και ένας κανονικός σκύλος, ενώ ο τρόπος με τον οποίο μιμήθηκε την κίνηση που κάνουν οι σκύλοι να μυρίζουν ο ένας τα οπίσθια του άλλου ήταν τόσο αληθοφανής που σχεδόν τρόμαξε τους παρισταμένους.

Σε τεχνολογικό επίπεδο, ο σκύλος «βλέπει» με μία κάμερα που βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης του, ώστε και να ξέρει που πάει αλλά και να αναγνωρίσει διάφορα άτομα. Σύμφωνα και πάλι με τους προγραμματιστές, ο Aibo θα αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με το ποιος παίζει μαζί του, κάτι που σημαίνει ότι θα συμπαθεί όποιον παίζει περισσότερο μαζί του, όποιον τον χαϊδεύει, ενώ θα μπορεί να μάθει και κάποια κλασικά κόλπα. Σε επίπεδο μπαταρίας οι ανακοινώσεις δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικές, με μια φόρτιση να διαρκεί για περίπου 2 ώρες.

Για τη συνδεσιμότητα, οι άνθρωποι της Sony δήλωσαν ότι το AI του ρομπότ απαιτεί μόνιμη σύνδεση με το cloud, κάτι που εξηγεί και το ποσό των περίπου 25 ευρώ τον μήνα που απαιτείται ως συνδρομή. Όσοι πάντως πήγαν στην έκθεση δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν επίδειξη της εν λόγω νέας εξυπνάδας του σκύλου σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, αν και είναι σαφές ότι πρόκειται για πρώιμα μοντέλα, υπήρξαν και προβλήματα, με ένα Aibo να αγνοεί σε επίδειξη τον CEO της Sony, Kaz Hirai, ενώ σε άλλες επιδείξεις δύο φορές υπήρξαν προβλήματα επικοινωνίας των Aibo με τους εκπαιδευτές τους. Βέβαια, μπορεί να έφταιγε και ο θόρυβος του χώρου της έκθεσης, ίσως η ταχύτητα της σύνδεσης με το cloud ή απλά το πρώιμο στάδιο προγραμματισμού. Αυτό βέβαια ακούγεται περίεργο αν σκεφτούμε ότι στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε ήδη, στις 11 Ιανουαρίου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη