CES 2020: Η Somfy μας καλωσορίζει στο σπίτι του μέλλοντος

Μία από τις εταιρείες που ανυπομονούσαμε να δούμε –και- στη φετινή CES ήταν χωρίς αμφιβολία η Somfy. Πρόκειται για μία εταιρεία που στο παρελθόν μας έχει εντυπωσιάσει με τις προτάσεις της στο πλαίσιο ενός διασυνδεδεμένου σπιτιού. Ένα κόνσεπτ στο οποίο ενεργοποιούνται ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές με το πέρασμα των χρόνων.

Η Somfy βρήκε τον τρόπο να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας παρουσιάζοντας μία διασυνδεδεμένη κλειδαριά πόρτας. Εξ άλλου ποιος δε θέλει να θωρακίσει το σπίτι του με έναν μηχανισμό που του εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια; Το Door Keeper λοιπόν είναι ένα σύστημα που τοποθετείται στην εξώπορτα του σπιτιού. Χάρη στην τεχνολογία IntelliTag που το πλαισιώνει, είναι σε θέση να ενημερώνει τον χρήστη για το αν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή, επιτρέποντάς του να την κλειδώνει και να την ξεκλειδώνει.

 

 

Όλα αυτά γίνονται μέσα από το σύστημα Somfy Home Alarm και το Somfy Keys app. Το Door Keeper είναι πλήρως συμβατό με το όλο οικοσύστημα της εταιρείας. Η πρόταση της τελευταίας διαθέτει επιπρόσθετα αισθητήρα δόνησης που ανιχνεύει τυχόν ύποπτες κινήσεις, ενεργοποιώντας τον συναγερμό αν παραστεί ανάγκη προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους διαρρήκτες. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Door Keeper δεν έρχεται να αντικαταστήσει την κλειδαριά, καθώς λειτουργεί περισσότερο σαν μία επιπρόσθετη δικλείδα ασφαλείας.

Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της Somfy, το Door Keeper θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διατίθενται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb αφού υποστηρίζεται και λειτουργία δημιουργίας κωδικών πρόσβασης, μόνιμων ή προσωρινών. Η διάθεσή του στη γαλλική αγορά θα ξεκινήσει το Β’ τρίμηνο με στόχο ως τα τέλη του έτους να κυκλοφορήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Το Door Keeper συνεργάζεται άψογα εκτός των άλλων και με το Connected Doorphone που επίσης παρουσίασε η Somfy στη CES, ένα θυροτηλέφωνο κατάλληλο για εξωτερικές πόρτες κήπων, μακριά από την είσοδο του σπιτιού. Το συγκεκριμένο συνδέεται στο οικοσύστημα της Somfy, όχι μέσω Wi-Fi (άλλωστε στην άλλη άκρη της αυλής ή του κήπου είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει σήμα) αλλά της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Ο χρήστης μπορεί να χειριστεί το θυροτηλέφωνο μέσα από τα Somfy Keys και Somfy Protect apps ενώ υποστηρίζεται και εδώ η χρήση κωδικών πρόσβασης. Η Somfy δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του προϊόντος.

 

 

Περνώντας τώρα μέσα στο σπίτι, από όλα όσα είδαμε, το Smart Shading ήταν εκείνο που έκλεψε τις εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα σύστημα, μέσω του οποίου ρυθμίζονται κουρτίνες, περσίδες και στόρια, είτε αυτόματα, είτε με ανθρώπινη παρέμβαση.

Το Smart Shading είναι σε θέση να ρυθμίζει τη θέση τους βάσει των καιρικών συνθηκών και της ώρας της ημέρας, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή –πλημμυρίζοντας τον χώρο με φυσικό φως το πρωί για ένα ευχάριστο ξύπνημα και διαφυλάσσοντας την ιδιωτικότητα της οικογένειας όταν πέσει το σκοτάδι.

Την ίδια στιγμή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει περσίδες και στόρια μέσω smartphone και smart speaker, συνδυάζοντας τη λειτουργία τους μάλιστα με αυτή άλλων σετ. Το Smart Shading της Somfy εξ άλλου συνεργάζεται άψογα με πλήθος συστημάτων και εφαρμογών όπως τα Philips Hue, Leviton, IFTTT κ.α., ωστόσο μάλλον θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή κάμποσους μήνες ακόμα μέχρι να το δούμε να διατίθεται εμπορικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη