CES 2020: Το LG CLOi είναι ο σερβιτόρος του μέλλοντος

Μπορεί αυτό που κράτησαν οι περισσότεροι από την παρουσία της LG στη CES να ήταν οι –ομολογουμένως εντυπωσιακές- τηλεοράσεις της, ωστόσο η κορεατική εταιρεία είχε αρκετούς άσους στο μανίκι της και το CLOi ήταν ένας από αυτούς. Ίσως να μην είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι μαζί του, η αλήθεια όμως είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πρωτοφανές. Τα ρομπότ CLOi δίνουν σταθερά το «παρών» στις τελευταίες τρεις CES, έχοντας κάθε φορά και από κάτι καινούριο να επιδείξουν.

Φέτος λοιπόν, η LG δημιούργησε έναν ολόκληρο χώρο εστίασης τον οποίο διαχειρίζονταν αποκλειστικά ρομπότ CLOi. Προσφέροντας στους επισκέπτες της έκθεσης μία εικόνα για το πώς ενδέχεται να είναι τα εστιατόρια και οι καφετέριες του μέλλοντος. Η CLOi Table Zone βασιζόταν εξ ολοκλήρου στα CLOi: από τη λήψη παραγγελιών και την προετοιμασία τους, μέχρι το σερβίρισμα και το καθάρισμα του χώρου. Οι «πελάτες» έκαναν μάλιστα τις κρατήσεις και τις επιλογές τους μέσω της εφαρμογής ThinQ έχοντας πρόσβαση στο μενού μέσω smartphone, smart speaker και smart TV.

 

Παρατηρώντας τον τρόπο που λειτουργούσαν τα CLOi, εντυπωσιαστήκαμε με την πρόοδο που έχει σημειώσει η LG στον τομέα τους. Δείχνει να έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου με την AI.

Στα τέλη του 2019 η LG διέθεσε πειραματικά 25 CLOi στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Seoul με στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί.

H LG έκανε ειδική μνεία στο CLOi σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της στο πλαίσιο της CES. Οι άνθρωποί της αναφέρονταν σε κάθε ευκαιρία στη συλλογική ευφυΐα (τη λεγόμενη “collective intelligence”) και τον ρόλο της στην προσπάθεια ενός διασυνδεδεμένου συστήματος να αντιληφθεί τον κόσμο γύρω του, να αξιολογήσει τα ερεθίσματα που λαμβάνει και να καταλήξει εν τέλει σε ουσιαστικές προτάσεις προς τον χρήστη. Τα βίντεο που έδειχναν ρομπότ CLOi να μαθαίνουν να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι, να γεμίζουν τη λίστα με τα ψώνια και να επιλέγουν μουσική μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τους χρήστες, ήταν ενδεικτικά.

 

Τα CLOi δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία χαριτωμένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Στην «καρδιά» τους βρίσκονται αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που τους επιτρέπουν να βελτιώνονται διαρκώς, παίζοντας σημαίνοντα ρόλο στις εμπειρίες που απολαμβάνει καθημερινά κανείς. Οι δρόμοι τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων εμπειριών διασταυρώνονται δημιουργώντας αυτό που ήδη η βιομηχανία αποκαλεί AIX (AI and the Human Experience).

Όσα είδαμε στη φετινή έκθεση CES μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Όσα όμως θα δούμε του χρόνου, δεν μπορούμε ούτε καν να τα φανταστούμε.

 

Μπορείς να δεις ακόμη