CES 2023: Οι πρώτες ανακοινώσεις από Samsung, LG και HiSense

by Zikou Stella

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο άρθρο μπορεί η CES να ανοίγει τις πύλες της μεθαύριο, όμως οι πρώτες ανακοινώσεις ξεκινάνε μερικές μέρες νωρίτερα. Τον χορό φέτος άνοιξαν οι Samsung, LG και HiSense κάνοντας ορισμένες εντυπωσιακές ανακοινώσεις που θα σε χαροποιήσουν αν ασχολείσαι με την εικόνα.

 

Samsung

Εστιασμένες στους Gamer (και στους K-Mers) οι πρώτες ανακοινώσεις της Samsung η οποία παρουσίασε μία σειρά από εντυπωσιακά gaming monitors. Την παράσταση κλέβει σίγουρα η Odyssey Neo G9,  η πρώτη Dual UHD Gaming οθόνη στον κόσμο. Και τι σημαίνει Dual UHD?  Σημαίνει ανάλυση 7680×2.160 pixels, με την οθόνη να χρησιμοποιεί κυρτό πάνελ 1000R, διαγωνίου 57 ιντσών και αναλογίας πλευρών 32:9.

To πάνελ είναι τεχνολογίας mini LED, με πιστοποίηση VESA Display HDR1000, ενώ διαθέτει ειδική ματ επίστρωση για μείωση των ενοχλητικών αντανακλάσεων.

Επιπλέον η Odyssey Neo G9 είναι η πρώτη οθόνη στον κόσμο που διαθέτει θύρες DisplayPort 2.1, οι οποίες διαθέτουν διπλάσιο bandwidth από το σημερινό πρότυπο DisplayPort 1.4, και έτσι μπορεί να υποστηρίξει ρυθμό ανανέωσης έως 240Hz παρά την τρομακτικά υψηλή ανάλυση του πάνελ.

Αν τώρα η Odyssey Neo G9 σου πέφτει υπερβολικά μεγάλη, η Samsung ανακοίνωσε και την Odyssey OLED G9 στις 49” με κυρτό πάνελ 1800R, ανάλυσης dual QHD (5.120×1.440 pixels) και αναλογία πλευρών 32:9. Χάρη στο Quantum Dot OLED πάνελ, η Odyssey OLED G9 διαθέτει δυναμικό λόγο αντίθεσης  1.000.000:1, καλύπτει όλο τον χρωματοχώρο RGB χωρίς την ανάγκη έγχρωμων φίλτρων, ενώ έχει χρόνο απόκρισης μόλις 0,1msec και ρυθμό ανανέωσης 240Hz.

Επιπλέον το Odyssey OLED G9 μέσω του Smart Hub υποστηρίζει εφαρμογές όπως το Prime Video, το Netflix και το YouTube για να απολαμβάνεις over-the-top περιεχόμενο χρησιμοποιώντας σύνδεση στο internet, χωρίς να χρειάζεσαι υπολογιστή. Τέλος διαθέτει και το Gaming Hub της Samsung, για να streamάρεις παιχνίδια από υπηρεσίες όπως το Xbox Cloud και το GeForceNow της Nvidia.

Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει το gaming, αλλά είσαι επαγγελματίας της εικόνας η Samsung, ανακοίνωσε και την ViewFinity S9, μία οθόνη 27 ιντσών με πάνελ ανάλυσης 5Κ (5.120 x 2.880p), ειδικά βελτιστοποιημένο για γραφίστες και φωτογράφους. Το ViewFinity S9 καλύπτει το 99% DCI-P3, έρχεται καλιμπραρισμένο από το εργοστάσιο με Delta E ≦ 2, ενώ υποστηρίζει και την τεχνολογία έξυπνης βαθμονόμησης Samsung Smart Calibration μέσω επιλεγμένων Samsung smartphones.

Τέλος η εταιρεία ανακοίνωσε και μία νέα έκδοση του Smart Monitor M8 στις 27”, με τις ίδιες ευκολίες και 4Κ ανάλυση με το υπάρχον μοντέλο των 32”.

Εκτός όμως από τις οθόνες, η Samsung Displays παρουσίασε και την τελευταία της δημιουργία, το Flex Hybrid OLED πάνελ. Πρόκειται για ένα εύκαμπτο, αναδιπλούμενο OLED πάνελ, σχεδιασμένο για συσκευές όπως smartphones, tablets και laptops που μπορούν να διπλώνουν και να σύρουν την οθόνη τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να έχει μία συσκευή με οθόνη διαγωνίου 10,5” και αναλογία πλευρών 4:3 μόλις ξεδιπλώσει, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε οθόνη διαγωνίου 12,4” με αναλογία πλευρών 16:10 μόλις επεκταθεί πλήρως.

Η Samsung Display παρουσίασε και δύο ακόμη OLED panels που μπορούν να ανοίξουν. Το Flex Slidable Solo που είναι ένα OLED panel 14”, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε οθόνη 17,3” συρώμενο από τη μία πλευρά. Και το Flex Slidable Duet, OLED panel που μπορεί να επεκταθεί και από τις δύο πλευρές για μεγαλώσει από τις 14” στις 17,3 ιντσες.

 

 

LG

Αναδιπλούμενες οθόνες όμως παρουσίασε και η LG Displays. Συγκεκριμένα η LG Display παρουσίασε δύο εύκαμπτα OLED πάνελ. Το πρώτο με διαγώνιο 17” που προορίζεται για χρήση σε φορητούς υπολογιστές ή tablets, πάνελ το οποίο μπορεί να υποστηρίζει και αφή ή ακόμα και χρήση stylus και ένα πάνελ 8” με δυνατότητα αναδίπλωσης 360 μοιρών και αντοχή για περισσότερα από 200.000 διπλώματα / ξεδιπλώματα.

Παράλληλα, η εταιρεία έδειξε και τις νέες της οθόνες για χρήση σε αυτοκίνητα με  αποκλειστικές τεχνολογίες όπως P-OLED και LTPS. Κορυφαίες ανακοινώσεις η οθόνη P-OLED 34”, η μεγαλύτερη P-OLED οθόνη αυτοκινήτου στον κόσμο, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη προβολή και τον οργάνων του ταμπλό και του συστήματος πλοήγησης και το LTPS LCD Head-Up Display (HUD) της εταιρείας που υποστηρίζει φωτεινότητα 5.000 nits, ώστε να προβάλλει βασικές πληροφορίες για τον οδηγό στο παρμπρίζ με υψηλή ποιότητα απεικόνισης.

Φυσικά από τις ανακοινώσεις της πρώτης μέρας δεν έλειψαν και εκείνες για τις νέες smart TV της κορεάτικης εταιρείας η οποία ανανεώνει όλη της τη γκάμα με τις νέες σειρές A3, B3, C3, G3 και Z3.

H σειρά OLED evo G3 2023 θα είναι η κορυφαία της εταιρείας και θα χρησιμοποιεί τα νέα W-OLED πάνελ με μικροφακούς (MLA) και θα μπορεί να προσφέρει μέγιστη φωτεινότητα 1.500nits σε απεικόνιση HDR, με τη σειρά να είναι διαθέσιμη στις 55”, 65”, 77”, 83” και 97”. Παράλληλα, όλα τα μοντέλα της σειράς θα έχουν τη νέα σχεδίαση One Wall, η οποία εξαλείφει το κενό μεταξύ της τηλεόρασης και του τοίχου, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την αισθητική του χώρου.

Αν πάλι θέλεις υψηλότερη ανάλυση, τα μοντέλα της σειράς Z3 θα προσφέρουν ανάλυση 8Κ, αποκλειστικά σε διαστάσεις 77” και 88”.

Oι κορυφαίες σειρές της LG για το 2023 (G3 και Z3) θα έρχονται και με νέο επεξεργαστή εικόνας, τον Α9 6ης γενιάς, o οποίος θα διαθέτει 4Κ ΑΙ με Dynamic Tone Mapping Pro ώστε να αναγνωρίζει τα αντικείμενα κάθε σκηνής και να εφαρμόζει αυτόματα τις βέλτιστες ρυθμίσεις, ενώ μέσω του ΑI Picture Wizard, θα μπορείς να ρυθμίσεις την εικόνα όπως σου ταιριάζει.

Επιπλέον διαθέτει υποστήριξη και για QMS-VRR (Quick Media Switching Variable Refresh Rate), τεχνολογία που εξαλείφει το φαινόμενο της μαύρης οθόνης κατά την εναλλαγή των διαφορετικών ρυθμών ανανέωσης. Tέλος, οι τηλεοράσεις θα είναι εξοπλισμένες με το νέο Game Optimizer, που επιτρέπει την άμεση επιλογή όλων των gaming λειτουργιών.

 

 

ΗiSense

Σε πλήρη αναβάθμιση της γκάμας των τηλεοράσεών της προχώρησε και η HiSense. Μεταξύ των ανακοινώσεων της εταιρείας την παράσταση έκλεψε η κορυφαία σειρά ULED X. Η σειρά ULED X διαθέτει δύο μοντέλα στις 85” και 75”. Το πάνελ τους είναι τεχνολογίας Quantum Dot mini LED που μπορεί να υποστηρίξει μέγιστη φωτεινότητα έως 2.500nits (1.500 στην έκδοση των 75”), για απαράμιλλη αναπαραγωγή περιεχομένου HDR, ενώ  η σειρά διαθέτει και σύστημα ήχου CineStage X 4.1.2 καναλιών για καθηλωτικό ήχο.

Ένα σκαλί πιο κάτω έχουμε τη νέα σειρά X9KAU. Πρόκειται για μια σειρά με πάνελ OLED 65” ανάλυσης 4Κ με μέγιστη φωτεινότητα 1.000nits και υποστήριξη για τεχνολογίες Dolby Vision IQ, HDR10/10+, IMAX Enhanced και Dynamic Tone Mapping. Από τα χαρακτηριστικά δεν λείπει το Game Mode Pro με ρυθμό ανανέωσης 120Hz ενώ στον τομέα του ήχου έχουμε σύστημα 3.1.2 καναλιών με Dolby Atmos και eARC.

H σειρά X8KAU διαθέτει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη διαφορά ότι το OLED πάνελ είναι χαμηλότερης φωτεινότητας στα 700nits, το σύστημα ήχου είναι πιο απλό με 2.1.2 κανάλια ενώ εδώ υπάρχει και διαγώνιος των 65”. Έπειτα ακολουθούν οι σειρές U8KAU, U7KAU και U6LAU όλες με 4Κ πάνελ τεχνολογίας mini LED και επιμέρους διαφορές στη μέγιστη φωτεινότητα, στο ρυθμό ανανέωσης και στα gaming χαρακτηριστικά, ενώ η γκάμα ολοκληρώνεται από τη σειρά A4KAU που είναι μία από τις λίγες σειρές smart TV ανάλυσης FHD που κυκλοφορούν, με δύο μοντέλα στις 32” και 40”.

Μπορείς να δεις ακόμη